Avatar uživatele
Tom 25

Jak se v Terezíně určovalo, kdo zůstane a kdo ne?

Jak Němci určovali, kdo kdy a kam pojede?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56 před 2921 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

"Transporty na východ
Většina českých Židů nebyla zavražděna v Terezíně, ale v koncentračních a vyhlazovacích táborech na území okupovaného Polska a Sovětského svazu. I když se vraždění v plynových komorách v Osvětimi a v dalších vyhlazovacích táborech stalo jedním ze symbolů holocaustu, o skutečných osudech českých Židů, kteří umírali na obsazených územích, je často známo poměrně málo. Jako by ve výkladech českých dějin bylo nemožné sledovat osudy československých židovských občanů, kteří byli zavražděni za hranicemi protektorátu.

Východ“ byl nejasně definovaný prostor, který především představo-
val neznámou hrozbu, k níž se vztahovaly velké obavy vězňů. Pro nacisty byl „východ“ v různých formách místem pro experimenty s rasistickou přestavbou společnosti.

--
V celém ghettu probíhaly selekce vedené jednotkami německých vojáků za asistence židovské pořádkové služby. Staří lidé, děti
a práce neschopní byli zadrženi a zařazeni do transportu. Ghetto, kde zůstali zejména mladí a práceschopní lidé, tak bylo přetvořeno v jednu velkou továrnu. Na počátku roku 1944 se nacisté rozhodli ghetto uzavřít. Zbylí vězni byli v létě 1944 posláni do vyhlazovacích táborů v Chełmnu a Osvětimi" atd.

Véce si můžete přečíst v odkazu
http://webcache­.googleusercon­tent.com/sear­ch?q=cache:e8pe­uLkWyJAJ:www.na­sinebocizi.cz/wp-content/upload­s/2014/02/5-07_Transporty_na_vychod­.pdf+&cd=3&hl=cs&ct=clnk­&gl=cz

--
Někdy stačilo, že některý vězeň vzbudil jakékoliv podezření a bez milosti byl zastřelený.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Tom 25 Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek