Avatar uživatele
Kelt

Jak se vyznat v označení institucí nazvaných po někom?

Setkal jsem se s pojmem benešovské gymnázium. Nevím, zda se píše s velkým, nebo malým písmenem. Měla by to být gymnázia, která byla funkční v době, kdy byl prezidentem Beneš. Ale několik měst se jmenuje Benešov a dejme tomu, že v každém je příslušná škola a že nějaký člověk se jmenuje Benešovský a po něm je také nazváno více škol. Takže Benešova škola, škola E. Beneše, benešovské školy, Benešovského školy apod. Takže mám v tom zmatek. Vysvětlí mi někdo rozdíl mezi Benešova, benešovská, Benešovská? Děkuji

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2246 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Jde o pravidla související s psaním velkých písmen.

  1. Beneš – Benešova škola – přídavné jméno přivlastňovací – čí? I když není majitelem, pojmenovali ji na počest prezidenta. Škola Ed. Beneše.
  2. benešovská – je obecný název školy, která se nachází v Benešově.
  3. Pokud by název měl souviset se jménem Benešovský, pak přídavné méno přivlastňovací zní Benešovského – škola Benešovského. U těchto „vlastních“ přídavných jmen se příd. jméno přivlastňovací tvoří 2. p. podle vzoru příd. jména.
  4. Teoretická možnost – benešovská škola by se nazývala škola, která zavedla nějaký nový systém jako je waldorfská škola.
  5. Škola Benešovská nepřesné vyjádření pro školu, která je na Benešovského ulici.

--
Je třeba si uvědomit, jak se tvoří přivlastňovací jména od podst. jmen vlastních (Beneš, Čapek atd., vlastních jmen ve tvaru přídavných jmen (Dobrovského, Palackého) a přídavná jména obecná na otázku jaká a která.

Užití zájmen jaký/který – viz odkaz.

https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/je-pro-vas-slozite-pochopit-rozdil-mezi-zajmeny-jaky-

Jaký

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek