Avatar uživatele
anonym

Jak se zhruba či podrobně vyrábí hermelín řekněme od úplného začátku výroby až do bodu, kdy se strčí do krabičky?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2393 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

http://www.roz­hlas.cz/kraje/pochou­tky/_zprava/her­melinovy-fenomen-pochazi-ze-sedlcan--1450073

Hermelínový fenomén pochází ze Sedlčan

"Denní kapacita továrny je přes 70.000 litrů mléka. To je uskladněno ve čtyřech tancích, odkud pak teče do deseti výrobních van. Hlídá je trojice sýrařů – nejdéle je tu Zdeňka Šiknerová. „Do van teče mléko už se zákysem, my tam dodáváme sířidlo, aby se to srazilo a mohl vzniknout základ sýru – sýrová zrna,“ popisuje. Tato dáma ani po třech desítkách let, co hermelín vyrábí, na něj nedá dopustit.

Adam Brož, který sýry vozí do sklepů, má chuťové preference odlišné. „Vždycky jsem měl raději maso,“ usmívá se mladík, jehož rukama projede kompletní hermelínová produkce – jde o desítky tisíc kusů sýra denně. Z vozíku, který jede na devět dnů do sklepa, bere Kamil Arnošt hermelín pokaždé na ochutnávku: „Jde v podstatě o nasolený tvaroh, je v něm vidět strukturu sýrového zrna. Takový sýr pak začne ve sklepích měknout a obrůstat ušlechtilou bílou plísní.“

Do sklepů, kde sýry zrají, jsme se kvůli několikrát zmiňované přísné hygieně bohužel podívat nemohli. atd. "

--
http://laktos­collection.cz/vi­ew.php?nazev=ca­membert-z-normandie-a-sedlcansky-hermelin&cislo­clanku=2007080001
http://www.fa­cestar.cz/gur­man/take-milujete-hermelin-a-vite-kdy-vlastne-vznikl-a-jak-ziskal-sve-jmeno

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek