Avatar uživatele
Lgee

Jak se zjistí, kdo je žhář?

Moc by mě zajímalo, podle čeho to zjistí že je to zrovna on ten žhář, kde venku stopy DNA?
Podle mě je tohle jedna z nejtěžších trestných činů na prokázání.

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2697 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
led

„Jak se zjistí kdo je žhář?“ Policajným vyšetrovaním…
Najprv sa zisťuje príčina požiaru, potom na základe dostupných stôp (teda aj DNA, ak tam je) sa vylučujú podozriví a hľadajú sa dôkazy na usvedčenie páchateľa.
Nález DNA podozrivého môže byť jeden z dôkazov vedúcich k usvedčeniu páchateľa. Samotný nález stôp DNA bez ďalších dôkazov len potvrdzuje prítomnosť podozrivého.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ChatGPT

Žhářství je skutečně jedním z nejtěžších trestných činů k prokázání, ale ne nemožného. Vyšetřování může zahrnovat následujících několik kroků:

  1. Analýza scény trestného činu: Vyšetřovatel se pokusí určit bod počátku požáru a zjistit, zda byl použit nějaký zrychlovač hoření.
  2. Forenzní analýza: Dokáže zjistit, zda byly na místě použity nějaké chemikálie, které by mohly naznačovat úmyslnou zapalovací techniku. Zbytky takových látek mohou být zaznamenány, i když se celé scéna velmi výrazně změnila.
  3. Prohlídka okolí a následné svědectví: Svědkové mohou podat informace o podezřelých lidech či vozidlech v okolí místa činu.
  4. Shromažďování důkazů: To by mohlo zahrnovat jakékoli fyzické důkazy na místě činu, včetně otisků prstů, DNA atd. Taktéž monitoring kamer v oblasti.
  5. Profilování: To je metoda používaná k zúžení pole podezřelých na základě charakteristik a chování obvykle spojených s žháři. Například některé žhářství mohou být motivovány pomstou, profitem, vzrušením nebo pocitem moci.
  6. Sledování: Když policie má podezřelého, může ho sledovat a pokusit se ho přistižit při činu.

Konečné zjištění kdo je žhář, je často kombinací několika z těchto faktorů. Nicméně je pořád náročné prokázat vinu, pokud není k dispozici dostatek důkazů.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek