Avatar uživatele
(O_o)

Jak se zjišťuje krevní skupina při ambulantní infuzi pro člověka, který je v bezvědomí?

Zdravim, uvedu priklad – stane se autonehoda ridici z Ceska v Nizozemi a potrebuje v co nejkratsim case infuzi, jenze je v bezvedomi, jak doktori zjisti typ krve? Museji provest krevni testy, nebo existuje nejaka EU databaze? Jak se to resi mimo EU?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, orwell před 2268 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Našla jsem dvě možností, ta první je starší, druhá je z 2. 12. 2017.

1. „V kritických případech, kdy na testování krve nezbývá čas, protože postiženému člověku jde o život, sáhnou lékaři po univerzální skupině 0, kterou může dostat kdokoliv.“

Petr Veselý
https://www.no­vinky.cz/zena/zdra­vi/236150-znalost-krevni-skupiny-muze-zachranit-zivot-i-predejit-komplikacim.html

2. "Ani záchranáři na místě nehody nepotřebují vědět to, co má každý automobilový závodník na dveřích. ( Myšlena krevní skupina.

To jednoduše proto, že žádnou krev s sebou nevozí. Nahrazují ji krystaloidními a plasmovými roztoky. „Diváci si mohou představit, že to je sterilní tekutina, doplněná o další minerály,“ přiblížil vedoucí střediska záchranářů v Liberci Petr Matějička.:

Krevní transfuzi provádějí až lékaři v nemocnici. A jak moc jste vykrváceli, zjistí hemoglobinmetrem. „Je to přístroj, kterým jsme během několika sekund schopni zjistit, jak moc je zraněný pacient vykrvácený. Stačí nám kapka krve,“ uzavřel Kopecký.

Ivan Berka
http://tn.nova­.cz/clanek/mu­site-znat-svou-krevni-skupinu-lekari-uvedli-vse-na-pravou-miru.html

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Pro infuzi není třeba znát krevní skupinu. Až v nemocnici odeberou pacientovi vzorek krve a stanoví krevní skupinu. Pak můžou provést transfůzi krve.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek