Avatar uživatele
anonym

Jak se česky říká znaku „´“, který mám ve zdejší přezdívce?

´ a je ještě jeden podobný, který nemá sklon zhora dolů doleva, ale je rovně. Netuším jak se píše na klávesce. Tomu se říká zase jinak? Vím, že se běžně užívá v angličtině.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2430 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
quentos

Apostrof, česky též odsuvník.
Lamalam: on má asi na mysli anglický apostrof (') – ten je skutečně ve srovnání s naším svislý…

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
cochee

Odpoveď byla označena jako užitečná

Musím s quentosem nesouhlasit. Apostrof [1] napsala Lamalam, quentos uvedl správně alternativní typ apostrofu [2], zvaný ASCII apostrof; v angličtině se správně píše rovněž ten apostrof [1] (oni si to ale zjednodušují zápisem apostrofu [2], protože je snadno dosažitelný z klávesnice). Znak, který tvoří nick tazatele, však apostrof není – jde o diakritickou čárku, tedy znak, který vzniká při stisku mrtvé klávesy a následně mezerníku, jinými slovy čárka nad áéíóú atd.

Dopl.: Apostrof [2] se na klávesnici píše klávesou, která je označena znaky \ ¦ anebo alternativně ¨ \ (případně všemi čtyřmi symboly). Musí se psát se Shiftem a musí být přepnuto na češtinu. Tato klávesa může ležet na různých místech, nejčastěji buď hned vlevo od Backspace anebo hned vlevo od Enter, pod klávesou ( ). Je-li přepnuto na klávesnici anglickou, apostrof [2] napíšeme stiskem klávesy § ! bez Shiftu. Používám klávesnici, na které jsou v levé části jednotlivých kláves uvedeny významy klávesy přepnuté na angličtinu a v pravé části významy české klávesnice, což je výhodné.

Upravil/a: cochee

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit


Avatar uživatele
Lamalam

Tohle ’ je apostrof, to druhé by mohla být roura – |

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek