Avatar uživatele
manon

Jak se žije s vysokým – nízkým IQ podle vás? Jak se žije s vysokou – nízkou emoční inteligencí? Co je, co není přednost?

Jsou géniové socálně neabtabilní?
Doplňuji:
Jak se žije a zvládá život s těmito vlastnostmi? (Děkuji Dědovi Loudovi za upřešnění).

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: manon

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, anonym, anonym před 4240 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Tak já jsem měl v práci technologa to byl podle mě génius.
Od něho jsem teprve pochopil proč ná učili ve škole algebru, logaritmy a počítání s mocninami. Veškeré složité výpočty dělal bez kalkulačky( tenkrát nebyla), vypočetl si chemii, strojařinu a sám si to nakreslil.
Jeho systém práce byl geniální ( dodnes jsem se s ničím podobným znovu nesetkal) a pokud by v této době byly počítače nedovedu si představit o co více by toho udělal. Ale o to nejde a ani to neodpovídá na otázku.
Tento člověk dokázal ale udělat své manželce docela dusno. Vypočetl jí kolik musí spotřebovat uhlí, elektriky, či vody na uvaření oběda nebo praní a toto od ní vyžadoval. Když nám v práci spadla z výšky 12 metrů 15 m3 nádrž a jenom se štěstím nikoho nezranila, on vyběhl ze své kanceláře s metrem a jal se měřit úroveň deformace nádrže. Po změření behěm cca dvou minut, z hlavy vypočetl
kinetickou energei jako měla nádrž v okamžiku dopadu !
Takže život ani práce s takovými lidmi není snadný. Zeptat se ho na nějaký problém půl hodiny před koncem pracovní doby, znamenalo jít domů o několik hodin déle.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Damiana

Paradoxně dost podobně. Oba hraniční stavy mají velmi podobné doprovodné projevy chování, které se projevují jistým odtažením od společnosti, která jim nerozumí, oni nechápou ji a žijí ve svém vlastním světě. Obvykle nedovedou „normálně“ fungovat bez partnera nebo jiné blízké osoby, která se stará o takové „blbosti“, aby měli třeba co jíst, kde bydlet, co na sebe, platí účty, atd. Geniální jedinec může být přesně takový prudič, jakého popsal Mosoj, stejně tak jako skoropoustevnický asketa s introvertně melancholickými projevy, neboť sangvinických se těmto jedincům zpravidla nedostává. Společnost s nimi moc nepeče, protože jim nerozumí a svým způsobem se jich i bojí.

Nezřídka bývají projevy nadměrné inteligence provázeny i jistými duševními poruchami spojenými se stihomamem, až schizofrenií. Klasickým příkladem je geniální matematik John Nash (možná jsi viděla film Čistá duše).

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Géniům vděčíme za převratné objevy, jež posunují lidstvo i civilizaci. Proto jim lze snadno prominout vedlejší drobnůstky, které globální společnost nikterak neobtěžují – viz A. Einstein.
„Byl také typickým „roztržitým profesorem“. Často zapomínal na každodenní věci, třeba klíče, a soustředil se tak mocně na řešení fyzikálních problémů, že nedbal na své okolí.“
(Podobnými úvahami se zabývají buďto odborní sociologové na vědecké bázi anebo ti průměrní, co v životě nic kloudného nedokázali. Členové Mensy by zajisté poskytli četné zkušenosti s podobnými projevy laické veřejnosti. V USA úspěšným a schopným fandí, v Česku jen závidí). Damiana měla obdobnou tématiku na přednáškách.

1. stupeň – nadání, 2. stupeň – talent, 3. stupeň – genialita.
(IQ nad 140 = génius, IQ nad 130 = možnost přihlášení do Mensa).
viz též:
http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Ge­nialita
Doplňuji:
Téma je závažné a nosné, obsah převažuje nad formou. (k poznámce v diskuzi).
Zajímavé závěry pronesl profesor Stanislav Komárek, včetně našeho evropského vnímání multikulturalismu a protivlny asijské mentality v současné době, jakožto protipólu evropské individuality i s jeho, již přežitými negativy.
http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Sta­nislav_Kom%C3%A­1rek
Viz zdejší nedávná otázka „Jak to, že jsou asijské státy tak mimořádně úspěšné na OH“.
Chybí nám velkorysý nadhled a jsme příliš zahleděni do vlastních civilizačních návyků. V minulých staletích jsme zanášeli „bílou“ civilizaci do celého světa, dnes nastává stadium „protivlny“.

Zdroj: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Al­bert_Einstein

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Děda Louda

Žádná ze jmenovaných možností není přednost, nýbrž vlastnost.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
manon

Ale Dr.Axl :), už přece víš, že já nemám ráda příliš formální projevy a že se raději bavím ve formě jazykově přístupné. Téma je to zajisté nosné, to si piš :) Je taky jisté, že my ho tady nevyřešíme – ale každý názor může pomoci a otevřít nové pohledy… Zajímají mne.

před 4240 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
manon

Možná jsem se měla ptát stylem: Mají to géniové za odměnu nebo za trest? To vysoké IQ. Měnili byste s nimi? Znáte taky někoho kdo chodí v zimě v sandálech, protože ho genialita pohltila? O tom to mělo být. Ne že bez géniů není pokroku. To je jasné. Spíš mne zajímá, jak moc géniové za to platí, že jsou mimořádní.

před 4240 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Nuže dobrá, výjimeční lidé to mají vždy těžší, protože je okolí vnímá jako cosi vymykajícího se z obvyklého průměru.
Právě proto se zřizují zvláštní třídy pro výjimečně nadané děti.
Pár takových jedinců jsem potkal, jak na školách, tak v profesi. A vždycky tam byly různé třecí plochy a problémy.
U kauzy mosoje, je od potencionálního partnera nutno buď maximální tolerance anebo se prostě za génia neprovdávat, když neunese ty vedlejší efekty. V reálu zůstávají podobní jedinci často sociálně osamoceni.
Takže – platí za to vyloučeností a nepochopením. V pravěku se to praktikovalo vykázáním ze smečky. Dnes je dopad sice méně drastický, ovšem v psychické rovině srovnatelně smrtící.
Poslední otázka – ne, neměnil bych. Cena je příliš vysoká a v očích společnosti je to spíše postižení než výsada.

před 4240 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
manon

Uff, asi jsem něco prošvihla, Dr.Axle :)
Ne. Já se ptám na to, jak takový génius zvládá právě ten každodenní život – nejen problémy se soustředěním, to je normálka – jak vychází s jedinci ze svého okolí a jak nazírá na normální tep života. Kdy nastane ta úchylka, kde to nezvládne…?

před 4240 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

OK, a z jaké pozice se tážeš?
Jak si my obyčejní myslíme, že to oni prožívají? Nebo vlastní zkušenosti s podobnými osobnostmi?
Anebo jak se cítí oni sami, coby géniové?
Pto poslední variantu lze jen suše konstatovat, že tací na Odpovědi nechodí, právě proto, že mají svůj vlastní svět, v němž jsou zcela jiné priority a jak říká Klaus – takové podružnosti jako Odpovědi, jsou pod jejich rozlišovacími schopnostmi. Cítí se vnitřně bohatí a pranic je nezajímá podobné mravenčí hemžení.
S dílčími kolizemi s normálním světem se vyrovnávají snadno, neboť je nevnímají jako vlastní handicap, ale jako nízkou schopnost chápání od okolí.

před 4240 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
manon

Och to ne, to je jen jedna kategorie. Chodí kam chodí, nechodí kam nechodí…nechejme na nich. Ani pan prezident nám v tom neporadí (budiž mu úcta :) ). Jsou kolem nás. Kdo je ještě nepotkal, neví, o čem je řeč :) Mosoj už potkal. Já taky. A ty hranice IQ :))) To je směšné, tak to není.

před 4240 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

U hranic byla oficiální citace, pokud se ti zdají směšné, musela bys reklamovat u zdroje, nikoliv tady. Na Odpovědích je jen hrstka, jež příležitostně příspívají do Wiki, (např. quentos).

před 4240 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
manon

Promiňte překlepy a vynechaná písmena 😉

před 4240 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek