Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Autolednice

Dobrý den, letos vyrážím na dovolenou autem, koupil jsem si proto postarší autolednici. Chci se zeptat jak dlouho je možné lednici nabíjet v zapalováním, aby mi baterka v autě neklekla? Hodlám ji mít v zapalování cca každé 2 hodiny na 1 hodinu. Myslíte si že to bude stačit na dostatečné zchlazení a udržení chladu? Potřebuji průběžně napájet ještě GPS a poslouchat rádio, jen nevím jak dlouho si mohu dovolit napájet lednici když auto zrovna nepojede. Moc děkuji za odpovědi!

Předmět Autor Datum
Nevím jakou jste si koupil lednici, ale já si včera koupil novou. Dříve jsem si půjčoval, a ta měla…
milan.cukrar 31.07.2013 11:50
milan.cukrar
Bežné autochladničky (cca 15l) mají příkon průměrně okolo 50W. K chlazení se používají Peltierovy čl…
czcharlie 31.07.2013 20:20
czcharlie
A kam probůh jedete, že se tam nedá koupit nic studenýho?! :-) Po cestě vám to bude chladit a až doj…
lesov. 31.07.2013 21:35
lesov.
autobaterie je stará cca 3 roky 55Ah, autolednice příkon nevím. Jedu do itálie, proto autolednici, a…
J.K.10000 31.07.2013 23:02
J.K.10000
Asi tě zklamu, ale nepočítej, že v takové lednici uchováš jídlo jako doma (pokud nemáš kompresorovou…
czcharlie 01.08.2013 00:50
czcharlie
6 - 7 hodin je teoretický a velmi optimistický výpočet a ještě k tomu do úplného vytřískání akumulát…
bsa 01.08.2013 07:53
bsa
Každé dvě hodiny na hodinu? A to za jízdy, nebo v odstaveném autě? Potraviny dejte do lednice zchlaz…
bsa 01.08.2013 07:51
bsa
A to tam kde idete neni ani 220V zastrcka? Pre tie autochladnicky existuje zdroj, musi splnat patric… poslední
MM.. 01.08.2013 19:10
MM..

Nevím jakou jste si koupil lednici, ale já si včera koupil novou. Dříve jsem si půjčoval, a ta měla hlídaání, aby se nevybila baterie.

Není lednice a lednice. Jinak budete chladit při 20°C a jinak při 30°C
Klidně dejte rozbočovač do zapalovače, nebo si vytáhněte zásuvku do kufru.

Nikdo Vám neřekne, "lednice může běžet 60minut bez nastartování, páč nikdo nevíme hodnoty Vaší elektroinstalace, lednice akumulátoru..)

Bežné autochladničky (cca 15l) mají příkon průměrně okolo 50W. K chlazení se používají Peltierovy články. Jejich účinnost se pohybuje v rozmezí 30 - 60%. Z těchto údajů lze vše odvodit. Jednak to, že když sečteš všechny spotřebiče, které hodláš používat bude odběr cca o třetinu menší než při rozsvícení hlavních světel (pokud máš xenonybude se to velmi zhruba rovnat). Ke schlazení obsahu to rozhodně stačit nebude, i optimisticky odhadnutých 20W chladicího výkonu při daném objemu s bídou udrží rozdíl vnitřní a okolní teploty mezi 5 a 10°. Ovšem na to jak to bude ve skutečnosti si již musíš přijít sám podle typu chladničky (určitě má štítek s příkonem) a kapacity a stáří (= stavu akumulátoru). A taky na tom, jestli chceš auto startovat nebo jestli máš k dispozici skot, který tě roztáhne.

autobaterie je stará cca 3 roky 55Ah, autolednice příkon nevím. Jedu do itálie, proto autolednici, abych si vezl co nejvíce jídla z domu. Dejme tomu že až tam dojedu tak bude autobaterie plně nabitá. Při zapojení autolednice, příkon dejme tomu 20W. Jak dlouho tedy může lednice jet dokud mi to nechcípne auto? Já to vypočítat neumím, mám školu na üplně jiný obor :) a představu také nemám, automobil vlastním rok a lednici 2 dny

Asi tě zklamu, ale nepočítej, že v takové lednici uchováš jídlo jako doma (pokud nemáš kompresorovou chladničku za 10 tisíc). Na to prostě není konstruovaná. Díky hodně slabé tepelné izolaci s vypětím všech svých skromných sil udrží obsah tak o 10 - 15° chladnější oproti okolí. Když musíš počítat s teplotou v kufru tak 50° a víc, je to pro uchování potravin nepoužitelné.
Autochladničky odebírají z baterie, přesněji z palubní sítě proud cca 4 - 5A. To je pro 3 roky starou 55Ah baterii tak maximálně na 6 - 7 hodin nepřetržitého provozu, spíš o dost méně. Samozřejmě za jízdy veškerou spotřebu zajistí alternátor.

Každé dvě hodiny na hodinu? A to za jízdy, nebo v odstaveném autě? Potraviny dejte do lednice zchlazení těsně před vyjetím a ještě tam přidejte takové ty zmrazovací pytlíky, které akumulují chlad, nevím jak se jmenují, ale dávají se do termoboxů, nebo kusy ledu v mikrotenu. Takhle napakovanou ledničku dejte raději do kufru, než do prostoru pro cestující a máte chladné nápoje a jídlo na několikahodinovou cestu třeba do Chorvatska. Zvlášť, když vyjedete na noc. Lednička jak poběží, tak se bude snažit udržet ty namražené věci co nejdéle, ale stejně se budou pomalu oteplovat. Na delších zastávkách ji raději vypínám. Rozhodně se nedá počítat s nějakým týdenním provozem lednice v kempu z autobaterie. Za jízdy je to OK, to můžete mít lednici zapnutou pořád, ale jakmile se auto odstaví, teplota v něm stoupne, tak lednička nestíhá a kromě toho odebírá z baterky, takže riziko vybití startovačky je docela slušné.

A to tam kde idete neni ani 220V zastrcka? Pre tie autochladnicky existuje zdroj, musi splnat patricne parametre t.j. 12V a min. 5A. Da sa to zbastlit aj z PC zdroja (treba spojit 2 spravne piny aby sa zapol)
Ja to mavam zapnute za jazdy vkuse pri teplote okolia tak 20-23°, a len tak tak to udrzi veci schladene, a cim plnsie to natrepem potravinami tak tym horsie to chladi ptz chlad tam ide len z jedneho miesta na jednom boku (vidiet to, tam kde su skrutky tam je peltierov clanok) takze ak to cele zabarikadujes potravinami tak opacna strana u vrchu alebo veci navrchu sa nechladia uz takmer vobec (veci blizko pri tom peltieri sa chladia dobre).

Pouzivat to pri vypnutom motore dlhsiu dobu nepovazujem za rozumne, ked dojdes do ciela tak proste tie veci do nejakych 8hodin vsetky skonzumujte, alebo si zozen k tomu aj zdroj na 220V ale to by zas muselo byt pripojene vkuse. Takze niekde v lese to moc pouzivat nejde.
P.S. a ako ti uz vyratali nenechavaj to dlhsie jak par hodin bez zapnuteho motora ptz ti zdochne baterka a uz nenastartujes

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru