Avatar uživatele
Chase

Jak si ověřit stav živnosti?

Jako student jsem měl živnost jako vedlejší činnost. Studium jsem ukončil, tudíž už nemám status studenta. Potřeboval bych zjistit jestli se živnost sama přepnula na hlavní činnost a musím platit SP/ZP a nebo stále mám vedlejší činnost jelikož úřady mají potvrzení o studiu na rok 2016. Jak si to ověřit?

..Za měsíc a půl mám domluvenou práci a nechci na tak krátkou dobu zbytečně přerušovat živnost a jít na pracák, ale rád bych věděl jestli něco platit, abych nedlužil pojišťovně. Žádný dopis, že dlužím, zatím nepřišel..

Zajímavá 0 před 2777 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Hlada

To žádný úřad neurčuje. Každý si sám určí, jak chce pracovat a podle toho se pak na něj vztahuje jiný režim placení pojistného. Ten se může v průběhu roku různě měnit v jednotlivých měsících.
Zjednodušeně. V měsících, kdy nebudeš mít zaměstnání, stane se podnikání automaticky hlavní výdělečnou činností, z které budeš muset platit pojistné.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
McArthur

Pokud nemáš přerušenou nebo zrušenou živnost, potom se automaticky stává hlavním zdrojem příjmů a tedy musíš platit zdravotní a sociální pojištění.

Dopis Ti žádný nepřijde. To si vyřešíš v Přehledech za rok 2016, které odevzdáš do konce dubna 2017 (daňové přiznání je do konce března 2017). V tu chvíli doplatíš dlužné pojistné a na základě výměru penále doplatíš i penále.

Nebo víš, kolik máš platit (je to na webu zdravotní pojišťovny a na www.cssz.cz) a zaplatíš si ty dva měsíce už teď. Tím se vyhneš penále.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Finance a podnikání