Avatar uživatele
michal303

Jak si stříhali nehty ve středověku a starověku? Nebo třeba dnešní domorodci z Amazonie?

Ahoj. Docela by mě zajímalo jak si stříhali nehty ve středověku… Na rukou to by možná bez stříhání šlo, ale co na nohou? Kdyby se je nestříhali, tak by jim asi zarostly, ne? A jestli si je stříhali, tak jak a čím? … Ve středověku třeba kolem 16. stol. Myslím, že králové asi nějaký způsob měli, ale co třeba chudina? … Taky by mě zajímalo, jak ve starověku nebo dnešní domorodci třeba z Amazonie. Myslim domorodce, co třeba ještě neviděli bílýho člověka… Předem díky za odpověď
Doplňuji:
Díky moc 🙂 A také se omlouvám za početné chyby. Nejsem zrovna nadaný češtinář :D

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, Klára K. před 3875 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

O historii stříhání nehtů se uvádí velmi málo informaci. Spíš se píše o pěsttění nehtů, jejich barvení atd. Něco jsem našla v různých anglických zdrojích.

Již 15 tisíc let před Kristem používal pračlověk malé hrubé mušle, které mu posloužily k tvarování nehtů a lávové kameny (známé pod pojmem pemza), k vyhlazení tvrdé kůže na rukou i nohou. Užívaly se pilíny z bronzu.

Podobný způsob používají i některé domorodé kmeny. Udržují si nehty jakýmsi „pilníkem“ z kostí, dřeva, kamene a skořápky apod.

Nůžky byly pravděpodobně vynalezeny kolem roku 1500 př.n.l. ve starověkém Egyptě, ale první ,dá se říct,i moderní nůžky vyrobili kolem roku 100 n.l. Římané. První nůžky z lité oceli vyrobil Robert Hinchliffe. v r. 1761.

Původn nůžky byly z bronzu a železa a používaly se ve starověkém Římě a v Číně, Japonsku a Koreji. V Evropě se pro domácí použití objevily až od 16. století. Takže zde chybí další informace do doby výroby nůžek. .

Starověké egyptské rukopisy ukazují, že ženy používají hennu (také známý jako mehendi) k barvení nehtů. Barvy vyjadřovala postavení lidí ve společnosti.

V Číně dlouhé nehty ukazovaly na společenské postavení, stejně jako jejich barvení.

http://alhamo­ra.hubpages.com/hub/The-History-of-Nail-Care

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
KalonCZ

Nůžky jsou lidstvu známy už od dob starověkého Egypta, svého upgradu se dočkaly ve slavných dobách Říma, takže odpověď je doufám jasná – onen nástroj byly nůžky, ale k oddělení nehtu by se dalo teoreticky použít cokoliv ostré, empiricky to odzkoušeno nemám.
Stačilo pak nůžky upravit do potřeby stříhání nehtů, což nebyl problém. Chudina žila poměrně nuzně, hygiena nebyla také slavná (spíše nebylo prostředků), ale jistě tento problém nějak vyřešili.
Zarůstání nehtů je možná otázka tohoto tématu, ale zkus si představit úroveň jejich života, mor, různé jiné epidemie, celková úroveň medicíny. My jsme zhýčkaní, ale oni to mohli brát jako běžný fakt.
Nejsem až tak znalý v primitivních kmenech, které neviděli bílého muže, ale na nůžky se asi nezmohou (jejich úroveň odpovídá možná tak pravěku), sami si však najdou způsob (oddělení ostrým předmětem), anebo jim to nedělá starosti.

Historický dodatek:
Šestnácté století je raný novověk, ale to má s nehty a jejich úpravou pramálo společného.

Doplňuji:
*neviděly

Neměl bych ve dvě ráno, unaven ažaž, psát a nepřemýšlet. :D

Moc se omlouvám jazyku českému a všem, kteří to museli vidět. -_-

Upravil/a: KalonCZ

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Melkor

Já si myslím, že si je kousali. Stejně jako to dělají lidé i dnes :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
www

Od kdy byly nůžky a jaký nástroj před nimi již víš.
Ještě ve dřívějších dobách to ale dělal člověk stejně jako zvířata, tedy si je v případě potřeby okousal 😉 No a některým jedincům zůstal tento instinkt dodnes. 🙂
Doplňuji:
Melkor: byls o trošku rychlejší 🙂
Zdroj odpovědi: studium vývoj člověka

Upravil/a: www

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
PetraLehka

Já si myslím, že měli tenkrát úplně jiné starosti než stříhání nehtů. Podle mě, když byl nehet dlouhý, tak si ho o něco zlomili a bylo. Já si třeba na rukách taky nehty nestříhám. Jen si je piluji pilníkem a nechávám si je růst. Oni se stejně o něco vždy zlomí. Ruce mám pořád upravené. Bez nalakovaných nehtů bych nikam nešla. Proto mám doma různé gel laky https://www.raj­nehtu.cz/gel-laky/ , abych si vždy mohla vybrat barvu.

před 1667 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek