Avatar uživatele
annas

Jak si vysvětlit, že v politice, managementu aj. vládnou/rozhodují muži, i když v soukromí jsou často „pod pantoflem“?

Inspirovala mě otázka marci1
https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/libilo-by-se-vam-kdyby-se-prezidentkou-cr-stala-zena

„Líbilo by se vám, kdyby se prezidentkou ČR stala žena?“

Nejde třeba o mužskou ješitnost?

  1. „Toho bohdá nebude, aby mužům žena vládla.“ Zapsal Alois Jirásek do dějin.
  2. "Jedna ženská vidí často dál než pět mužských s dalekohledem. Jan Werich

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: annas

Zajímavá 11Pro koho je otázka zajímavá? vagra, johana 56, Drap, fcoop, briketka10, zjentek, (O_o), wendyX, Danina65, anonym, Altair-AC před 2420 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
fcoop

Odpoveď byla označena jako užitečná

Je legrační,že ekvivalent tohoto výrazu v obráceném významu neexistuje.
Žena by byla pod čím?

Tvrzení,že „vládnoucí“ muži jsou často pod pantoflem.....šlo by z toho vyvodit,že řadový,tedy „nevládnoucí“ chlap je doma náčelník?
Těžko.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?annas Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Mc Merkurion

… tak za prvé: není to tak pravda, ale procentuelně, vzhledem k tomu, kolik žen se věnuje kariéře, je to spíše vyrovnaný… to je to stejný, jako by se někdo zeptal, proč je tak málo mužů na mateřský anebo jen v domácnosti (manželky a přítelkyně podnikatelů například, jež se nechávaj živit)…
… za druhý: někde přeci musej poroučet, když doma držej hubu, ta agrese prostě musí ven…

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Vysvětlení neni nijak snadné. Neni to tak pouze u nás, ale s drobnými odchylkami v celém světě. Faktem zůstává, že do politiky jde proti můžům velmi málo žen. Důvody jsou z rodinných důvodů, z důvodu mateřství a výchovy dětí, někdy i budování jiné, než politické kariéry. Dalším nezanedbatelným důvodem je historická zvyklost.
Nemyslím si že je to otázka ješitnosti, i když spousta mužů se jistě ztotožní s výrokem pana Jiráska. V určitých věcech je i pravdivý výrok pana Wericha. Z osobní zkušenosti vím, že ženy opravdu i bez zjevných důvodů do politiky, ani té komunální nechtějí.
Dalším důvodem je, že pro politiku, zvláště vrcholovou, je třeba jisté nátury, jistého chování a myšlení. Před nedávnem jsem četl nějakou studii,bohužel nemohu již najít, kde psychologové hodnotili politiky jejich způsob jednání a chování. Vyplynul z toho velmi zajímavý závěr. Politici jsou podle této práce velmi podobní svým naturelem zločincům, jen se vydali na opačnou stranu pomyslné hranice hranice. To svým způsobem dokazuje i ta skutečnost, že i mezi zločinci je podstatně více mužů než žen. Samozřejmě že jsou i vyjímky.
Osobně bych neměl žádný problém s ženou prezidentkou, jen nevidím nikde žádnou významnou osobnost, která by byla vhodná., i když jsem přesvědčen že by se jich našla celá řada, které by byly schopné a mohli tento významný úřad zastávat.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Danina65

Já to vezmu stručně, pokud doma nemohou, někde prostě hromovat musí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

O mužskou ješitnost rozhodně nejde, ti by se na celý prezidentování tak max. vyprdli, nebejt ženskejch. To ONY je tam dostrkaly!!! Z jejich (svýho) soukromí až do politiky, vysokýho managementu, či třeba na hrad*.

*krom pana Zenama, ten je myslím výjimkou.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
(O_o)

Je to o zpusobu uvazovani. Z meho pohledu muzi mysli konstruktivne, maji lepsi technicke uvazovani, lepsi logiku a predstavu co ve vysledku chteji docilit a jakou zmena vyvola reakci.

Zeny hraji prim v citove oblasti zivota, rady rozehravaji s lidmi hru at pozitivni co je spojuje nebo vztahy komplikuji, rady ctou a jsou vice kreativni, nemaji ten tah na branu – zeny porusujici tento stereotyp nedotahuji veci do konce a nejsou ambiciozni. Stale si stezuji, ze historicky nemely prilezitost se prosadit, ale v dnesni dobe ji maji a nevyuzivaji ji. Kdyz se podivame na nejvetsi jmena historie i soucasnosti jen tezko bychom nasli na vrcholnych pozicich zenu.

Nejvetsi jmena dneska dle me:
Elektronika-Bill Gates, Steve Jobs, Elon Musk
Umění-Banksy, Philippe Starck, Aj Wej-Wej
Finance-Soros, Roteshild, Satoshi Nakamoto
Veda-Hawking

Vsechno muzi, zeny jsou az v druhe lize.

Upravil/a: (O_o)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kelt

I ženy jsou ve vedoucích funkcích. Podívejte se na nějaké státy. Merkelová a pod.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek