Avatar uživatele
Kepler

Jak si zabezpečujete kompletní využití lepidla nebo tmelu v tubě?

Už mě to docela míchá, někdy dokážu využít sotva desetinu obsahu. Pak to zatvrdne a už nic nevytlačím a klidně můžu propichovat ústí hřebíkem. Často to po zmáčknutí vyleze úplně jinde a můžu to zahodit. Samozřejmě závit uzávěru očistím a stejně to pak někdy nedokážu otevřít. Takový silikonový tmel v té velké tubě s pístem je úplná tragédie. Zgumovatí to a je konec. Co dělám špatně?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? anonym, aliendrone před 2141 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
aliendrone

Silikon je ještě v poho, to některá lepidla v kartuších dokáží vytvrdnout i za několik dní! Podle mne je to přístupem vzduchu (kyslík), píst v katruši nejspíš není 100% vzduchotěsný jakmile jím pohneš (vytlačíš kus lepidla/tmelu etc.) a PŘEDEVŠÍM naprosto nesmyslnou (ne)těsnící uzavírací čepičkou.

Řešení je podobné, jako když si chceš uchovat mohérový válec na vodní laky – strčit do do pixly od tenisáků, zalít po okraj vodou a zavíčkovat. (pístem vzhůru, aby tam nebyl vzduch – mohérválec ale musíš nejdříve dát do mikrotenpytlíku s vodou a pečlivě vymačkat vzduch, bo pixla někdy uvnitř rezne [barví] a to by pak byla pro bezbarvé laky SMRT, mít obarvený válec rzí) Ta pixla je na to jako dělaná. (na válce, kartuše se v ní bude asi trochu hognat) BACHA – některá lepidla/tmely můžou možná vyžadovat jinou zálivku, než je voda, bo s ní můžou reagovat, ale ty jsi chemik, takže si jistě poradíš. ;) :D :D

Každopádně aktuálně řeším podobný problém – čím zalít „chemika“, aby nezgumovatěl, když plechovka je poloprázdná. (chemoprén) Co mi poradíš? (v záloze mám metodu pokus/omyl)

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Mp2

Co se týče silikonových tmelů a lepidel v kartušich do vytlačovací pistole např. Typu All in ONE nebo MAMUT GLUE (Den Braven), která jsou tuhá, stačí po použití vytlačit z tuby centimetr lepidla a nechat volně zaschnout. Při dalším použití se jen uschlý zbytek lepidla utrhne a používá se dál..
Hodně lidí to dělá tak, že si koupí takové ty dřevěné zajišťovací čepy, které se používají při výrobě nábytku. Zmáčknou pistoli a zasunou půlku čepu dovnitř… To jsou ale živnostníci, co lepidlo nepoužijou maximálně 2 dny..

Pokud se lepidlo ale nebude používat řádově několik měsíců, tak zkrátka klidně i celé ztvrdne.

Nejideálnější tedy je to takto zadělat a uskladnit to v takovém potravinářském obalu, ze kterého se dá odsát vzduch..

Jak jsou mezi používáním dlouhé prodlevy, tak jedině koupit menší balení..

MOJE RADA…
Místo MAMUTa a silikonu jde koupit třeba CEYS TOTAL TECH, ten jde zavíčkovat a neztvrdne :) je to lepido a tmel v jednom. Lepí všechno a i pod vodou.. Takže dřevo, kov, zrcadlo k dlaždičkám..

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dr.luha

Dolní i horní závit trysky silikonu zakápnu silikonovým olejem. Tím se 100 % zabrání přístupu vzduchu. No problem…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

Alien: to je tak jednoduché a blbé, až je to geniální! To mě fakt nikdy nenapadlo, prostě to NEMŮŽE vyschnout! Fajn, dožeru okurky, sklenici naplním vodou a šup s tubama tam. Ten Chemoprén je fakt prevít. Původně to byl nějaký gumídek ředěný toluenem či snad acetonem, nebo směsí ředidel, dnes tam čtu: ethylacetát, methylcyklohexan, lehká benzínová frakce. Podle mého názoru by stačilo zbytek v plechovce zalít 1–2 cm benzínu, pořádně rozmíchat a přelít do sklenice po džemu se čroubovacím uzávěrem. Návod mám od Pata a Mata a nemám vyzkoušené.

před 2141 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Možná by bylo lepší acetonové ředidlo. Musíš vyzkoušet na menším vzorku.

před 2141 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
aliendrone

To je právě to, z čeho mám obavy. Hodně chemikálií, které reagují na toluen (který je rozpouštědlem chemika) často podobně reagují i na aceton a měl bych pak nanic kejdu. :D Ideální by byla voda (snadno dostupná), ale mám dára, aby to nějak nezdegradovalo. Vyzkouším, uvidíme. ;) :D

před 2141 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

Aliendron: Co takhle poloviční pixla?

před 2141 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
aliendrone

Doposud užívaná metoda – parádní opruz to přelévání už jen časově, nemluvě o jeho libém odéru a zbytečných ztrátách, nikdy nepřeteče všechno, dost zůstane v pixle na stěnách. Proto hledám způsob jak s tím vytento… ;) :D :D

před 2141 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek