Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak silná elektrocentrála pro dům?

Zdravím,
pořizujeme elektrocentrálu jako záložní zdroj, protože v zimě vypadává elekřina a chceme zabezpečit "životní funkce" domu. A došli jsme k otázce, jak jí nadimenzovat, aby stačila, ale nebyla zbytečně silná (tj. i drahá). Našla jsem nějaký info o tom, že by měla být centrála předimenzovaná zhruba 2,5x kvůli náběhovému momentu u některých motorů, ale řeším, zda jsme nezapomněli něco napočítat doma za spotřebiče, protože mi vychází, že centrálu potřebujeme relativně slabou - cca 2000W. Životními funkcemi domu mám na mysli oběhové čerpadlo a nějakou tu elektroniku v plynovém kotli (štítek udává 30VA, na netu jsem našla obecné info k oběhovýcm čerpadlům rozmezí 100-150W), lednička A+ (100-120W), dva mrazáky staré cca 5 a 8 let (odhadem 200W a 300W), nějaký žárovky - úsporky a LED (odhadem 50-100W). Součtem mi to vychází na cca 870W, tj. centrála 2kW by měla stačit, mj. i proto, že to nepoběží všechno naráz. A můj dotaz - nezazdili jsme něco - nějaký důležitý elektrospotřebič, který ten výpočet celý naboural? Nenapadá vás něco? Mě z dalších elektrověcí, co máme doma nenapadá už nic životně důležitého - varná konvice, mikrovlka, trouba, notebooky, router, vrata garáže - nic z toho není nezbytné, aby v krizi běželo... Je na takový dům 2kW centrála dostačující? AVR je, předpokládám, u elektroniky kotle nutnost. Můžete, prosím, poradit? :-)
Díky.

Předmět Autor Datum
nikdy nic neodhaduj! secti prikony vsech spotrebicu, potrebne udaje najdes na stitku pristroje, nebo…
ms-fiala 06.12.2012 09:33
ms-fiala
No jo, na odečtení štítku na mrazáku bych ho musela odvalit (plný) od zdi. :-/ Proto jsem tam dala t…
Breberka 06.12.2012 10:45
Breberka
Pracka ma pekelnej prikon, pokud neni pripojena na teplou vodu a i tu teplou vodu si obcas prihreje.…
bahno 06.12.2012 10:51
bahno
No, uvažovali jsme jednu fázi rozvést na tři. Vím, že je to čuňárna, ale představa přehazování drátů…
Breberka 06.12.2012 22:01
Breberka
stitky typu A+ a nejake ty waty jsou zavadejici, pokud tam je napsano 200W/h, neznamena to prikon le…
ms-fiala 06.12.2012 11:38
ms-fiala
A jaka je šance, že ty mrazáky a lednice sepnou všechny naráz? :-) Já vím, náhoda je blbec, takže to…
Breberka 06.12.2012 21:55
Breberka
V roce 2009 jsem řešil stejný problém kdy po těch vychřicích zde na Jablonecku nešel u nás proud 3dn…
dabac 12.08.2014 17:23
dabac
Také záleží na tom, jak se bude elektrocentrála na dům připojovat. Pokud by se měly jednotlivé spotř…
Zerozero 06.12.2012 12:06
Zerozero
Díky všem za odpovědi. :-) Vezmu to postupně. :-) K té jedo x třífázové centrále - zvažovali jsme mo…
Breberka 06.12.2012 21:52
Breberka
A ještě bych měla jeden dotaz - nemáte někdo zkušenost s plynovými centrálami? Zaujalo mě to, že byc…
Breberka 06.12.2012 22:05
Breberka
Také uvažuji o plynové - ani ne poloviční cena provozu na zemní plyn a asi o třetinu u LPG z bomby b…
Leprikohn 23.03.2013 20:12
Leprikohn
Na ty LPG centraly uz jsem taky koukal a neni mi jasna jedna vec. Maji pripojeni na 50mBar, coz znam…
bahno 24.03.2013 23:29
bahno
Tak ono by to patrně hlavně zabilo tu centrálu a dost možná vypálilo i přívod k ní, pokud by byla v…
martas38 25.03.2013 16:46
martas38
Dvě kW by měly stačit, ale nezapomeňte na to, že trvale na plný výkon.....spotřeba půjde nahoru (to…
pepan60 24.03.2013 22:47
pepan60
Mám doma podobný problém a pořídil jsem si Del, nešlo o odkaz na výrobek, ale na prodejce. (karel) s…
Románek 12.08.2014 14:11
Románek
zase blbost staré vlákno.vždy si naběhnu. poslední
dabac 13.08.2014 08:37
dabac

nikdy nic neodhaduj! secti prikony vsech spotrebicu, potrebne udaje najdes na stitku pristroje, nebo v jeho navodu, potom muzes odecist spotrebice, ktere nebudou (pohlidas si aby nebyly) v provozu soubezne, napr pracka a konvice a vysledek vynasobis 2-2,5x

No jo, na odečtení štítku na mrazáku bych ho musela odvalit (plný) od zdi. :-/ Proto jsem tam dala ty odhady. Já si myslím, že nic jiného, než jsem vyjmenovala (oběhové čerpadlo v plynovém kotli, 2 mrazáky a lednička, pár žárovek) by běžet nemělo. Ale mám takový divný pocit, jeko že 2kW centrála je prostě málo. Racionálně si to zdůvodnit nedokážu, protože jsem se dopočítala na těch 870W, prostě se mi to zdá málo. Proto jsem si říkala, že s tím třeba má nekdo zkušenost, jak silnou centrálu na zálohu má... Pouštět pračku pri výpadku el. proudu nehodlám, ale rozhodně díky za připomenutí, pokud by proud vypl ve chvíli, kdy je v půlce cyklu, tak to prádlo v ní nemůžu nechat hnít dva dny. :-) Jdu zkontrolovat její příkon. :-)

Pracka ma pekelnej prikon, pokud neni pripojena na teplou vodu a i tu teplou vodu si obcas prihreje.
Osobne si myslim ze 2kW na preziti staci, otazka jak s fazema, jestli v tomhle pripade napajet vsechno z jedny faze a nebo shanet trojfazovou centralu.
A jinak AVR bych nevidel jako uplne nezbytny, mozna totiz 4kW centrala vyjde levnejc, a ta uz bezi sama o sobe pomerne dost stabilne.

No, uvažovali jsme jednu fázi rozvést na tři. Vím, že je to čuňárna, ale představa přehazování drátů mezi fázema v rozvodný krabici je hrozná. :-( I když ne nereálná. Pak by se dala využít jen jedna fáze, na které by visely ty nezbytné věci.
A k tomu AVR - pokud to centrála nebude mít a podělá se mi kotel, pošlou mě k šípku. Pokud to mít bude a kotel se podělá, budu to moci reklamovat, nebo ne? Jak moc se to liší mezi značkama, jestli běží ta centrála (třeba ta 4kW) stabilně, nebo nějak cykluje? Já s tím nemám vůbec zkušenosti.

stitky typu A+ a nejake ty waty jsou zavadejici, pokud tam je napsano 200W/h, neznamena to prikon lednicky, ale mnozstvi spotrebovane energie za hodinu, ale kompresor muze mit 400W prikon, pokud ti ty lednice sepnou naraz, tak mas skoro 1,5kW bez proudove spicky (jak se motor spousti ma par sekund vysi prikon nez je na stitku) takze to odtazeni mrazaku ma vyznam, staci kousek a zrcadko, ktomu prictes vsechny zarovky, tady pozor! 20W na usporce neni 20W prikon pripocitej 15% navic a az to sectes, tak verim ze bez pracky, konvice a jinych zroutu budes na 3kW

V roce 2009 jsem řešil stejný problém kdy po těch vychřicích zde na Jablonecku nešel u nás proud 3dny.2 mrazáky a lednice u nás lednice a mrazák u mladých.koupil jsem el.centrálu BC 20x.Výrobce Ladislav Hlava Semily.výkon 2,2-20kva.Tento výkon Vám bohatě bude stačit.Také používáme mikrovlnku konvici tel a počít.je to 1dno fázová centrála a jsem spokojen.Samozřejmě že si musíte ujasnit jak si jednotlivé větve rozvodu po domě zapojíte.To děláte na vlastní triko pokud se seknete a dojde k nechtěnýmu.Ale nejednoduší rozvod je -pokud máte motorový proud tak to propojit jednou fází.Ale to se poradte s elektrikářem.Správně se to nesmí .Nezapomeňte vypnout hlavní jistič ale to asi víte.Jinak uvedné spotřebiče to utáhne.Já stím problém nemám.Cena této centrály tehdy byla 5290 kč.

Také záleží na tom, jak se bude elektrocentrála na dům připojovat. Pokud by se měly jednotlivé spotřebiče ručně připojovat na centrálu, prostě se vytáhne zástrčka ne sítě a připojí na centrálu. Ale pokud by se na centrálu měl připojit dům jako celek, je potřeba vzít v úvahu, jestli je instalace jednofázová (dost pochybuji), nebo třífázová. V tom případě je třífázová centrála nezbytná. Technicky je samozřejmě nutné vyřešit přepojení domu na centrálu. Co se týče výkonu, tak si myslím, že z vyjmenovaných spotřebičů jsou nejproblematičtější lednice a mrazáky. Za chodu sice mají příkon malý, okolo 100W, ale při startu mají krátkodobý silný proudový náraz na rozběh. V lepším případě slabší centrála "zakňourá", zhoupne v otáčkách a poklesne napětí, ale pokud alespoň po krátkou dobu dodá alespoň takový výkon aby došlo k roztočení motoru, proud rychle poklesne a vše se ustálí. Pokud je však centrála vybavená nějakou ochranou proti přetížení, může zareagovat a vypnout úplně. Těžko říct jak se která centrála zachová. Použití pračky je též problematické. Pokud přihřívá, je to tak 2kW a pro start motoru platí obdobné jako pro lednice. Z těchto důvodů je dost těžké říct jak hodně předimenzovat výkon, z hlediska rozběhu motorů, protože tyto hodnoty se dost nesnadno zjišťují. Také těžko říci jak je která centrála těmto stavům odolná. (snad zjistitelné z technických údajů). Asi jsem moc neporadil:-(, jen jsem chtěl nastínit, že tato problematika není tak jednoduchá, jak vypadá, prostě sečíst příkony "a něco navíc". Pravděpodobně asi v tomto případě platí "víc je líp", už z toho důvodu, že centrála zatížená naplno má větší spotřebu, než silnější, zatížená napůl. Asi by bylo vhodné najít někoho, kdo podobný systém využívá zeptat se na zkušenosti.

Díky všem za odpovědi. :-) Vezmu to postupně. :-)
K té jedo x třífázové centrále - zvažovali jsme možnost rozvedení jednofáze na tři fáze asi hlavně kvůli ceně. Kabel od centrály máme nachystaný, včetně přepínače za hodinama, teď už "jen" tu centrálu.
Pračku na základě vašich komentářů teda vynechávám úplně, ono by to sice zasmrádlo, to prádlo, ale když se za dva dny vypere, tak to zas taková tragédie není. S těma mrazákama a "chcípnutím" centrály je to horší, díky za info, to jsem potřebovala taky vědět, co se stane, když to centrála neutáhne. Na co bych se měla u té centrály dívat, abych poznala, zda jen "zakňourá", nebo chcípne?

A ještě bych měla jeden dotaz - nemáte někdo zkušenost s plynovými centrálami? Zaujalo mě to, že bych nemusela řešit stáří benzínu, co je v centrále, když mi nebude chtít naskočit a podobný tanečky okolo. Známý mi tvrdil, že benzínová centrála je potřeba tak jednou měsíčně protočit, aby se projel motor, no a samozřejmě měnit ten benál v ní... To by asi u plynový odpadlo, ne? Sice pořozovací cena je trochu vyšší, než benzínu, ale zase pak provoz vyjde levněji, plyn "nezvodnatí", či co se to děje s tím benálem a prý by měly být méně poruchový (někde na webu s centrálama jsem to četla). :-)

Díky za všechny info a komentáře. :-)

Také uvažuji o plynové - ani ne poloviční cena provozu na zemní plyn a asi o třetinu u LPG z bomby by měla náklady srovnat. Docela hezky to mají popsané tady http://www.ielektrocentraly.cz/proc-lpg-a-ng-20489 1 .
Co se týká výkonu - jako záloha v domě by měla stačit 2kW, protože když vypadne elektřina, prát se opravdu nemusí. Také bych zrušil jeden z mrazáků - málo které zařízení je zbytečnější, když člověk nemá zrovna řeznictví nebo zmrzlinářství ;). Ale pozor na zapojení - při zapojení do domovní sítě musí být zaručeno odpojení od vnějšího přívodu domu, abyste nezabili elektrikáře, kteří venku něco opravují...

Slušná jednofázovka třeba zde: heron-egm-20-lpg (ale jen na LPG), ale Heron vyrábí i luxusní 3 fázovou se startérem http://www.strojnivybaveni.cz/heron-egm-48e-lpg-ng -3f/ - ta je i na zemní plyn a v pohodě by běžný barák utáhla. Odkazy jsou jen příklad, centrály neprodávám :D .

Na ty LPG centraly uz jsem taky koukal a neni mi jasna jedna vec. Maji pripojeni na 50mBar, coz znamena ze na vstupu uz chteji plyn. A spotrebu maji napsanou 255g/kWh, bohuzel neni psany jestli vykonu motoru nebo elektrickyho vykonu. Spis ovsem to druhy. Tak jako tak, je to na hrane(elektrika) nebo spis za hranou(mechanicky vykon) toho co zvlada odparit bezna tlakova lahev. Mozna kdyz bude venku teplo, nebo kdyz se ta lahev postavi k vydechu chlazeni/vyfuku(coz mi ale neprijde bezpecny) ale jen tak takhle venku to asi neda. Anebo mit sestavu vice lahvi, coz asi stejne bude nutny, kdyz to celou plnou 10Kg lahev sporada za 3-5h.

Tak ono by to patrně hlavně zabilo tu centrálu a dost možná vypálilo i přívod k ní, pokud by byla v chodu a do toho by znovu zapli proud a trefilo by se to akorát do protifáze. Přifázování zdroje k síti není tak úplně triviální.

Dvě kW by měly stačit, ale nezapomeňte na to, že trvale na plný výkon.....spotřeba půjde nahoru (to by nevadilo, jedná se o chvilku) a životnost dolů. Nevím jak dlouho trvá výpadek, půl hodiny nemůže vadit a pokud si myslíte, že delší dobu, tak si zjistěte za jak dlouho Vám musí distributor obnovit dodávku. Na půl hodiny na čerpadlo vám stačí UPSka.
Něco jiného je pokud bydlíte někde na konci světa a je tam celoroční kalamita. V tom případě kvalitní (žádný baumarkt!!)a alespoň 4 kW, poběží na mírné zatížení.
Pokud máte dům třífázový, tak centrála musí být také třífázová! A na pevno připojit. Jakýkoliv přepínáním a bastlením si koledujete o průšvih! I centrála dokáže zabít! Bohužel v benzinové centrále musíte každých půlroku vyměnit benzít.
Jak často vám za půl roku poběží? Z toho důvodu by byla lepší plynová, ale......cena! 30 tisíc za 5 kW je už trochu dost. Myslím, že kvalitní benzínová je do 15.
Dále nesmíte zapomenout na kvalitu regulace napětí a kmitočtu. Elektronice a také oběhovému čerpadlu by se nelíbilo větší kolísání.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru