Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Automatické kopírování v dokumentu Word

Neznáte prosím někdo možnost jak si ve Wordu nastavit šablonu dokumentu, abych mohl některé pasáže vypisovat najednou. Jedná se vždy o několik krátkých textů, které se v dokumentu vždy několikrát opakují. Samozřejmě umím běžně kopírovat pomocí klávesových skratek, ale to je v tom množství zdlouhavé. Poněkud lepší možností je nahrazování určeného textu pomocí CTRL H, ale i to je zdlouhavé. Potřebuji, aby se mi to co napíšu na jedno místo automaticky kopírovalo i na další předem určená místa. Nevím jak to nazvat, tak to nemůžu ani vyhledat v nápovědě. Díky za rady. Mám Word 2010

Předmět Autor Datum
Dělá se to pomocí automatických oprav - automatický text Nastaviš si nějakou zkratku, a po napsání z…
Jan Fiala 20.03.2012 10:36
Jan Fiala
Díky, vyzkouším to. Ale mám pocit, že k tomu je třeba si vytvářet nějakou galerii textů - a to já ne…
vinetou22 21.03.2012 07:44
vinetou22
Aha. Ten způsob, který jsem popisoval používají např. zapisovatelky na soudech, které vkládají stejn…
Jan Fiala 21.03.2012 08:40
Jan Fiala
Ano, tak to přesně dělám - pomocí toho hromadného nahrazování textu (zmiňovaná zkratka CTRL+H) - to…
vinetou22 24.03.2012 09:19
vinetou22
Nebyl by nějaký vzor, jak to má vypadat? Napadá mne cosi jako "Hromadná korespondence" ale z vašeho…
Yarda 21.03.2012 09:10
Yarda
Ano, to by bylo nejvhodnější, ale jedná se o dokument z valné většiny sestavený firmou a nemám povol…
vinetou22 24.03.2012 09:31
vinetou22
Presne takto se chova hromadna korespondence. Predstav si v excelu sloupce: cislo smlouvy, datum, je…
Jan Fiala 24.03.2012 09:49
Jan Fiala
OK. Jakmile budu mít čas nad tím podumat, tak to vyzkouším. Trochu jsem doufal, že to bude jednoduší…
vinetou22 30.03.2012 16:09
vinetou22
myslim ze si hladal asi toto :) watch poslední
neznamy 17.09.2014 20:42
neznamy

Díky, vyzkouším to. Ale mám pocit, že k tomu je třeba si vytvářet nějakou galerii textů - a to já nemám a mít nebudu, protože se u mě jedná třeba o dlouhá čísla smluv, případně o text, který se v jednom dokumentu několikrát opakuje, ale v žádném jiném dokumentu se již v budoucnu nevyskytne. Ale díky, vyzkouším.

Aha. Ten způsob, který jsem popisoval používají např. zapisovatelky na soudech, které vkládají stejné kusy textu do většiny zápisů - znění paragrafů, poučení, ...
Pak jsou schopny napsat pár znaků (zkratku) a Word jim doplní 2 stránky.

Ty bys to mohl dělat tak, že si do textu budeš zapisovat nějaké znaky, které se v textu normálně nevyskytují, např. něco jako |cislo|, |text1| a ve finále to pomocí hromadného hledat/nahradit zaměnit.

Pokud by to bylo něco, co se opakuje častěji a pravidelně, šla by použít hromadná korespondence. Udělal bys vzor dokumentu s poli, v excelu bys měl pak číslo smlouvy, jména stran, texty a přes hromadnou korespondenci si pak nechat poskládat dokument.

Ano, tak to přesně dělám - pomocí toho hromadného nahrazování textu (zmiňovaná zkratka CTRL+H) - to jde celkem dobře, ale má to drobný vady, buď se soustavně musí otevírat to dialogové okno a do něho vypisovat co se má čím nahradit a nebo to můžu udělat najednou, ale pak si zase musím hlídat, abych žádné nahrazení nevynechal. Může to znít směšně, ale v tom množství dokumentů a výrazů to je znát. Navíc si musím pamatovat jakou normálně se nevyskytující značku (byť jsem si jí sám zvolil) mám čím nahradit-což má v mém případě bohužel také omezené možnosti :-D

S hromadnou korespondencí zkušenost nemám vůbec žádnou, ale ta kombinace z excelem zní zajímavě, možná to bude co hledám a možná mi to pomůže ještě v dalších problémech o kterých jsem zde ještě nepsal.

Ještě se pokusím to lépe zformulovat, protože se mi nechce věřit, že by tak mocný nástroj (Word) neměl tak jednoduchou funkci. Prostě úplně nejvíce by se mi líbilo, kdybych mohl dokument pěkně postupně vyplňovat - a pokaždé když bych narazil na onu nezaměnitelnou nevyskytující se značku (která by klidně mohla být v nějakém předem nastaveném poli - nějakým způsobem provázaném s ostatními místy v dokumentu) tak bych tu značku jen jednoduše v textu přepsal a ono by se to automaticky přepsalo i na těch ostatních místech. Bez otevírání dialogového okna, bez opětovného vypisování nebo kopírování zkratky, bez opouštění dokumentu a pod.
No asi budu působit lenivým dojmem, že se mi nechce mačkat pár kláves navíc, ale pořád si říkám, že by to přece mělo jít. Ještě jednou díky za snahu vyřešit můj problém.

Ano, to by bylo nejvhodnější, ale jedná se o dokument z valné většiny sestavený firmou a nemám povolení jej zveřejňovat, byť myslím o nic nejde. Všichni kolegové to otrocky opisují a žádné ulehčení nemají. Zkusím vytvořit nějaký text na ukázku ... a takto jsem se ještě pokusil záležitost popsat:
Prostě úplně nejvíce by se mi líbilo, kdybych mohl dokument pěkně postupně vyplňovat - a pokaždé když bych narazil na onu nezaměnitelnou nevyskytující se značku (která by klidně mohla být v nějakém předem nastaveném poli - nějakým způsobem provázaném s ostatními místy v dokumentu) tak bych tu značku jen jednoduše v textu přepsal a ono by se to automaticky přepsalo i na těch ostatních místech. Bez otevírání dialogového okna, bez opětovného vypisování nebo kopírování zkratky, bez opouštění dokumentu a pod.
No asi budu působit lenivým dojmem, že se mi nechce mačkat pár kláves navíc, ale pořád si říkám, že by to přece mělo jít. Ještě jednou díky za snahu vyřešit můj problém.

Presne takto se chova hromadna korespondence.
Predstav si v excelu sloupce: cislo smlouvy, datum, jednotlive strany (jmena, adresy), spolecne texty, castky, ...
Do sablony dokumentu pak vlozis na mista, kam potrebujes odkazy na jmeno sloupce v excelu.
Hromadna korespondence pak provede to, ze pro radek v excelu, na kterem stojis (pripadne pro oznacene radky nebo vsechny radky) nahradi v dokumentu odkazy za texty.

Takze ti vlastne vygeneruje to, co potrebujes.

Podle mne by to splnilo tve potreby a navic by ti to dalo moznost si smlouvu kdykoliv znovu vygenerovat, pokud bys v excelu nechal informace z minulych smluv.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru