Avatar uživatele
znov

Jak snížit/vyhnout se hrazení nákladů řízení v případě vydání platebního rozkazu, kdy dluh již byl uhrazen?

Dobrý den,

za měsíce 7,8,9,10/2009 jsem zapomněla zaplatit poplatky za televizi, přičemž mi ČT poslala jednu upomínku, a to ke konci roku 2009, bohužel jsem na platbu opět zapomněla. Nyní mi přišel platební rozkaz, kde chtějí zaplatit dlužnou částku (540 Kč) a zároveň uhradit náklady řízení (6700 Kč). O vedení řízení jsem ani nevěděla, žaloba mi nebyla doručena, protože jsem se v tu dobu nenacházela v místě trvalého bydliště. Dluh jsem uhradila sama dobrovolně 6.5.2010, aniž bych věděla o vedení řízení resp. vydání platebního rozkazu (platební rozkaz byl vydán 5.5.2010 a doručen mi byl 31.5.2010).
Dluh nijak nerozporuji (ostatně jsem ho již uhradila), ovšem náklady řízení se mi v porovnání s výší dluhu zdají neúměrně vysoké. Pokud bych věděla o zahájení řízení, usilovala bych samozřejmě o smírné řešení – dluh bych okamžitě uhradila.

Chtěla bych se zeptat, jestli mám šanci na odpuštění, resp. alespoň snížení náhrady nákladů řízení. Má smysl v mé situaci podávat odpor proti platebnímu rozkazu nebo případně pouze odvolání proti rozhodnutí o nákladech řízení? Bojím se, aby mi dalším řízením v případě neúspěchu nevznikla povinnost k náhradě ještě vyšších nákladů řízení.

Prosím o radu a předem děkuji za odpověď.
Doplňuji:
Moc děkuji všem za odpovědi.

Pokud tomu dobře rozumím, doporučujete podat odpor a argumentovat neexistencí dluhu resp. jeho zaplacením v minulosti.

Potom se platební rozkaz v plném rozsahu zruší, tedy nebudu muset ani do 15.6. zaplatit náklady řízení a soud povede řízení o dluh, který již neexistuje. Opravdu to v takovém případě může dopadnout tak, jak píše Miroslavst, tj. že soud nepřisoudí žádné ze stran náhradu nákladů řízení? Bojím se, aby naopak v tomto soudním řízení nevznikly druhé straně další náklady (bude se bránit) a abych nakonec nemusela platit ještě vyšší náklady řízení, než ty stanovené platebním rozkazem…

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: znov

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? GangstaHelper před 5063 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
kropitko

No jestli tomu dobře rozumím,tak je to jak píše Miroslav,,,to odvolání pošlete hned zítra,mám zato,že u platebního rozkazu je 8 dní na odvolání,takže zítra máte poslední den…
Doplňuji:
No vidíte to Stando,proto jsme tak rádi,že Vás tu máme,nebýt Vás,tak já osobně jsem úplně v háji. Jinak super zpráva,vyhrála jsem soud o zvýšení výživného,ani jsem to nestíhala,Krajský soud manželovi(bývalému) nedal za pravdu a ještě bude platit víc než mu určil soud prvního stupně…ten si teď musí drbat hlavu a litovat,že se odvolal…:-DD

Upravil/a: kropitko

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
standa

  1. lhůta pro podání odporu/odvolání je stejná (15 dní) jako pro vaši povinnost zaplatit předepsané náklady řízení
  2. doporučuji, abyste podala odpor proti zaplacení dlužné částky (540 Kč) s tím, že přiložte kopii dokladu o zaplacení…
  3. doporučuji, abyste odvolání proti povinnosti zaplatit předepsané náklady řízení NEPODÁVALA, protože výše zmiňované datumy bohužel ´svědčí´ proti vám :

5.5.2010 – soud vydal nepravomocný platební rozkaz (bohužel o jeden den dříve než jste zaplatila)

6.5.2010 – provedla jste úhradu dluhu (bohužel AŽ PO VYDÁNÍ platebního rozkazu…)

31.5.2010 – platební rozkaz jste převzala
(tento datum je důležitý jen pro začátek běhu lhůty…, jinak nemá žádný vliv na případnou námitku, že dlužná částka byla uhrazena PŘED převzetím platebního rozkazu)

15.6.2010 – lhůta pro úhradu nákladů řízení

4. bohužel vám nezbývá jiná možnost než zmiňované náklady řízení do 15.6. zaplatit.


Vaše obava, že by vám v případě „neúspěchu“ mohly vzniknout další náklady řízení je totiž na místě…

Doplňuji:
Obávám se, že tomu nerozumíte dobře ☹

Upravil/a: standa

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Miroslavst

Doporučuji, abyste neprodleně podala proti platebnímu rozkazu odpor. Soud nařídí hlavní líčení, ve kterém dokážete, že ještě před doručením platebního rozkazu jste dluh v plné výši uhradila. Soud by měl tedy žalobu zamítnout a je možné, že v ten moment ani nepřisoudí náklady řízení. Resp. rozhodne, že žádný z účastníků nemá nárok na náhradu za řízení, jelikož došlo ke smíru.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
člověk

musíte zaplatit a poté zažádejte o dovolání u ČT,JE TO STÁTNÍ FIRMA,TAK NEMÁTE ASI ŠANCI,JINAK VŠE JE V OBCHODNÍM ZÁKONĚ,
a můj soukromý dotaz.říká vám něso INKASO,,,,,,

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek