Avatar uživatele
metalavenged

Jak správně použít přirovnání „jak v pytli“ a „jak v tanku“?

Nejsem si jistá, ale kdybych nad tím měla delší dobu uvažovat, tak mě napadlo, že v zime v tanku musela být fakt zima a v pytli se po delší době nedá moc dýchat. Takže „vedro jak v pytli“ a „kosa jak v tanku“, je správná?
Děkuji.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, kapka, johana 56, briketka10 před 3013 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
kapka

Já znám „Tma jak v pytli“ a „Bordel (nepořádek) jak v tanku“ Nemusím nad tím nijak přemýšlet, tak se to běžně vždy říkalo.
Btw. nedávno jsem pomáhala s podobným úkolem synovi a taky neznal většinu ustálených slovních spojení. Nejspíš je to z nedostatku četby. A jinde to neslyšel.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

Úsloví tma jako v pytli = tma jako v měchu, tma jako v ranci, jako v rohu, jako v sudu, jako v pekle na dně, jako v kabeli atd.
jsou stará, uvádí je již ve své slovníku J. Jungmann.

Tma jako v pytli i u dalších spojení = tma neproniknutelná.

V době Jungmannově se nejen tato úsloví objevovala ve Slabikáři – další lidi jako máku, dětí jako smetí atd..... Děti jim rozuměly na rozdíl od současnosti.

"Tank je i v českém úsloví: „Bordel jako v tanku“, což je zajímavý protimluv, protože v tanku musí být pořádek.

Někdy se proto používá „Bordel jako v převráceným tanku“. Jedna z teorií praví, že toto přísloví vzniklo díky prázdným nábojnicím, které se po výstřelu volně pohybovaly po podlaze korby ve vnitřním prostoru tanku a představovaly poměrné velké bezpečnostní riziko pro posádku, především v případě obdrženého zásahu. V takovém případě se prázdné nábojnice mohly rozletět na všechny strany a ve stísněném prostoru uvnitř tanku vážně zranit či usmrtit posádku. Tato situace nastávala především v ruských tancích během náročných bojů druhé světové války, ve kterých nebyl vyřešen postup, jak nakládat s prázdnými nábojnicemi".

https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Tank

„Tma jako v pytli, mráz v okna duje, V světnici teplo u kamen; V krbu se svítí, stará podřimuje, … ". Nepřipomíná vám to něco, i když autor první verš později změnil na "Tma jako v hrobě..“?

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?vagra Nahlásit


Avatar uživatele
briketka10

Já říkám místo " bordelu " – " binec " není to dvojsmysl.
A místo " Tma, jako v pytli " – " Tma, jako v p…i " .
Vždy se to u nás říkalo.
Východočeský kraj.

Upravil/a: briketka10

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Klaproth

Jo, z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že kosa v tanku byla nehorázná. Nepořádek (bordel) tam nebyl, nebylo pro něj místo.

lexx – jakej nabíječ? Sloužil jsem v T-72, tam nabíječ nebyl.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
lexx

není, jsou to ustálená spojení, jinak v tanku musel bejt pořádek jak v lékárně ! zásoby střeliva na svém místě, nabíječ bral za tmy, poslepu a nesměl se splést, handgranáty, ruční protipěchotní zbraně, signální pistole, hasicí přístroje…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek