Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak srazit spotřebu ThinkPadu EDGE v Ubuntu na minimum?

Zdravím, mám ThinkPad EDGE a kvůli škole se po letech vracím k dualbootu. Na SSD jsem nechal Windows 7, na plotnový disk jsem do 100 GB oddílu nainstaloval Ubuntu. Akumulátor už má nejlepší léta za sebou (kapacita 50%, seženu před začátkem VŠ nový), nainstaloval jsem 64 bitové Ubuntu 13.04, nahodil klasický Gnome na jaký jsem byl zvyklý dřív a mám dost vážný problém s výdrží.
Ve Windows 7 notebook vydrží téměř v klidu 2:30, původně vydržel hravě přes 5 hodin, když jsem hodně šetřil a uspal jsem plotnový disk, tak 7. Jenže v Ubuntu se bez zátěže plně nabitý s jasem na 1/3 vybije za 56 minut. Hádám, že v tom má prsty přepínání grafické karty v procesoru s HD6630M, respektive nepřepínání a běh s Radeonem. Zkoušel jsem hledat, často se právě kvůli tomuto problému řeší nVidia Optimus, jenže já mám kombinaci Intel a AMD. Nebo v tom má prsty něco jiného? Od kamaráda, trvalého linuxáka s nVidia Optimus, jsem dřív slyšel, že s žádnou distribucí se mu nepodařilo docílit výdrže jako ve Windows, ale u něj je to rozdíl 4 hodin ve Windows proti 3:20 v linuxu.
Jak postupovat? Jak optimalizovat běh systému natolik, aby vydržel dvojnásobek? Děkuju předem.

Konfigurace: Intel Core i3 2330M, 8 GB RAM, Intel HD + AMD Radeon 6630M, HDD 500 GB, Crucial M4 128 GB.

Předmět Autor Datum
Nainstalovat dodatecne proprietarni ovladace k AMD grafice, pokud jsou nejake k dispozici.
Niko Bellic 15.08.2013 17:21
Niko Bellic
No jo, to jsem ale kus vola. Zkoušel jsem AMD ovladače přímo pro Ubuntu 13.04 64-bit ze stránek AMD,…
Potkan007 15.08.2013 20:09
Potkan007
Radeon sice potřebovat nemusíš, ale bez ovladačů nemusí fungovat různé úsporné funkce, jako podtakto…
Niko Bellic 15.08.2013 22:23
Niko Bellic
Zatím se mi podařilo dostat přes 1:30, což je sice málo, ale už se to dá používat. Nainstaloval jsem…
Potkan007 15.08.2013 23:13
Potkan007
Podle mě ubuntu by tohle mělo mít zmáknuté. Cpu scaling governor máš on demand (`cpupower frequency-…
mnua.al 15.08.2013 18:36
mnua.al
Tohle jsem nedávno taky řešil (taktéž mám Edge s 6630M+Intel HD).. Problém je v tom, že i když zakáž…
grahg12 18.08.2013 14:00
grahg12
Já ji nechci úplně vypínat v BIOSu, protože ve Windows ji využívám. Každopádně se na to podívám. Zat…
Potkan007 18.08.2013 14:08
Potkan007
Jasně, já taky používám Win.. Ale i když jsem měl v BIOSu zakázanou dedikovanou úplně, tak mi progra…
grahg12 18.08.2013 14:17
grahg12
nevím, jestli jsi mě správně pochopil, ale i přes vypnutí skrz acpi_calls můžeš grafiku ve Windows n… poslední
grahg12 18.08.2013 14:30
grahg12

No jo, to jsem ale kus vola. Zkoušel jsem AMD ovladače přímo pro Ubuntu 13.04 64-bit ze stránek AMD, ale neúspěšně. Sice mě to nechalo je nainstalovat, ale totálně se mi z toho zhroutil Gnome, grafický režim běžel jenom nepoužitelně v nouzovém režimu a ještě často padal do terminálu. Zbavil jsem se toho, musel jsem přeinstalovat Gnome. Hledal jsem v systému a hlasí se jediná grafická karta, "Intel Sandybridge mobile". Potom mě napadlo, že cíl je stejně jenom ušetřit co nejvíc energie a Radeon v Ubuntu nepotřebuju. Jsem na 1:14 místo 0:56, takže žádná výhra.
I když s tím nic nedělám, procesor běží na 800MHz, tak to prostě žere jako tank.

Radeon sice potřebovat nemusíš, ale bez ovladačů nemusí fungovat různé úsporné funkce, jako podtaktování jádra a pamětí, případně úplné vypnutí (u Nvidia Optimus to možné je, tady si nejsem jistý). Nic jiného tam IMHO nemůže spotřebovávat tolik šťávy. Opravdu systém nenabízí dodatečné ovladače pro ten Radeon? Je to myslím v nastavení - dodatečné ovladače. Ty přímo od AMD mi skoro nikdy nefungovaly. Je lepší právě instalovat ty, které to samo doporučí. Mám notebook s Optimus technologií a Ubuntu už konečně nabídlo ovladače od Nvidie, které to podporují. Dřív to řešil nezávislý projekt Bumblebee. Ale to jen tak mimochodem :-).

Zatím se mi podařilo dostat přes 1:30, což je sice málo, ale už se to dá používat. Nainstaloval jsem ovladače pro AMD přes správce balíčků a při pokusu o spuštění CCC píše "No supported adapters detected". Ono je to asi celé zvláštní, protože ani ve Windows mi nefunguje přímo ovladač od AMD, musím používat "společný", instaluje se to dohromady jednou instalací pro Intel i AMD a k tomu je software pro přepínání grafických karet. Když jsem zkoušel nainstalovat novější ovladače pro AMD grafiku, tak mě to taky nepustilo, že prý v počítači není.

Budu potřebovat druhý akumulátor i kdybych pracoval pod Windows. Tenhle už je špatný, časy překonávání rekordů má dávno za sebou a říkám si, že dám šanci neoriginálním, od špatných zkušeností je to pár let.
Původní "10,8 V 2600 mAh (48 Wh), Li-ion" zvládal ve Windows běžně 6 hodin psaní. Váhám mezi "11,1 V 5200 mAh (56 Wh)" a "11,1 V 7800 mAh (87 Wh)", oba jsou psané jako náhrada přímo pro ten model akumulátoru, co mám (42T4752) ten první by se měl snad vejít do těla, druhý by vzadu přesahoval. Když už, tak mě láká ten větší, bohužel nemám možnost zkusit si předem, o kolik by koukal ven. Kdyby mi tam viselo ve vzduchu 10 centimetrů, tak to nechci.

Podle mě ubuntu by tohle mělo mít zmáknuté. Cpu scaling governor máš on demand (`cpupower frequency-info
`). Jinak pomůže povypínat zařízení, je třeba si to ale vyzkoušet - na windows stačilo ve spr. zařízení zakázat , případně skripterm devcon. Na linuxu se dají vypnout přes `sudo powertop`, záložka Možnosti
Já jsem vypínal wifi, síťovkku, zvuk. I na windows jsem vypínal služby wsearch, themes a uxsms. Na linxu by mohlo pomoci vypnout kompozitor (např v xfce `xfconf-query -c xfwm4 -p /general/use_compositing -T`). Pokud by byl nějaká článek na toto téma, tak bych si ho rád přečetl. (např. obecně a pak co se kde nastavuje v různých distr.)

Tohle jsem nedávno taky řešil (taktéž mám Edge s 6630M+Intel HD).. Problém je v tom, že i když zakážeš v BIOSU dedikovanou grafiku, pořád bere baterii... takže jsem ji nechal zapnutou, nainstaloval ovladače na intel a při každém zapnutí systému přes acpi call vypínám dedikovanou (návod jsem našel na 208 )

Já ji nechci úplně vypínat v BIOSu, protože ve Windows ji využívám. Každopádně se na to podívám.
Zatím jsem spotřebu dostal na únosnou mez koupí nového akumulátoru s 9 články. Ve Windows teď vydrží 10 hodin bez šetření se skoro plným jasem a přes 12 hodin, když šetřím. V Ubuntu je to 5 hodin šetření.

Jasně, já taky používám Win.. Ale i když jsem měl v BIOSu zakázanou dedikovanou úplně, tak mi program powertop (doporučuju pro sledování spotřeby v linuxu) ukazoval spotřebu asi kolem 25W (jako by i přes vypnutí běžela)... Tak jsem hledal na internetu, až jsem narazil právě na ten výše zmíněný odkaz a po nainstalování acpi calls a spuštění skriptu mám teďka spotřebu tak kolem 12W (se zapnutou wifi a skoro plném jasu), takže je ještě vyšší výdrž, jako na Windows :)

nevím, jestli jsi mě správně pochopil, ale i přes vypnutí skrz acpi_calls můžeš grafiku ve Windows normálně používát - nijak se ho to netýká, dokonce i v linuxu je nutné ji vypínat po každém restartu. Jen jsem chtěl říct, že vypnutí v BIOSu nijak nepomůže (což teda nechápu) a dedikovaná vesele dál žere energii :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru