Avatar uživatele
orestez

Jak stahujete rozklížené parkety?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? hapiky před 2204 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
hapiky

Není to tak docela pravda od aliendrone. Pokud parkety jak říká drží(k podkla­du)větší spáry španovat, menší celoplošně zatmelit, brousit, lakovat. Pokud jsou parkety volně položené, je těch možností více: Méně odborná možnost je natlačit do spár lepidlo a stáhnout speciálníma stahovákama a zvětšenou dilatační spáru kolem stěn utěsnit např. korkem nebo něčím pružným. Druhá (odborná)možnost je všechny jednotlivé parkety postupně k sobě posouvat(sklepávat) s dodávaním lepidla na péro a drážku, čímž se docílí, že jsou všechny parkety k sobě dostatečně přilepené a nebudou se již opět dělat spáry. Následně brousit tmelit lakovat(olišto­vat).Je to náročnější na čas, ale kdo by na to hleděl, když je to dělám pro sebe? Brousit parkety nelze „něčím“, na to jsou speciální půjčovny brusek např.OBI, nebo profi stroje od parketářských firem. Chcete-li dobrou kvalitu tak brousit minimálně třikrát (brusivo36,60,100)­válcovou bruskou, dvakrát okrajovou bruskou okraje a naposledy celoplošně talířovou bruskou. Jinak budou vidět po uschnutí laku různé probrusy, což nevypadá dobře. Když jsou parkety ve výborném stavu a chci či můžu investovat více peněz tak jak říká aliendrone šetrně rozebrat a následně dobře přilepit k podkladu se stejným postupem broušení a lakování. Jsou ještě i jiné vychytávky, to ale vyžaduje už odborníky a praxi.
Mosoj špatně radí ve věci uklínovat, to v žádném případě, při zvětšené vlhkosti z jakéhokoliv důvodu musí mít parkety dilatační spáru,(možnost se volně roztáhnout) jinak se udělá výduť(boule) což se už těžce napravuje. Místo klínků použít stlačitelný korek.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
aliendrone

Jestli drží, tak přebrousit a přetmelit fugáčem, než se hodí do laku. Jestli ne, rozebrat a znovu nalepit. Cokoliv jiného je zbytečná práce.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Zřejmě se jedná o starou plovoucí podlahu z parket. Tyto parkety nejsou lepené na betonový podklad!! Používaly se dříve v bytovkách. V tom případě nic netmel. Pouze přebrousit, ale vrtačka na to stačit nebude, zde musí jít celý povrch pryč. Existují půjčovny nářadí, doporučuji půjčit. Podlahu stáhni a uklínuj dřevěnými klíny. Potom zakryj lištou.

Pokud by snad byly lepené , pak nezbývá nic jiného než ty uvolněné přilepit.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jana5678

Já bych se osobně nepouštěl do opravy parket svépomocí, ale radši bych si objednal firmu, která v tom má již zkušenosti. My jsme si objednali opravu na https://renova­ceparketpraha­.cz/, kde parkety opravili opravdu kvalitně a měli i profesionální přístup. Parkety jsou jako nové a vše sedí, jako předtím, takže za mě na jedničku.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
orestez

Mezery podél stěn bych vyplnil polyuretanovou pěnou. Do spár bych nelil žádné lepidlo, protože po několika letech začnou parkety vrzat. S tou válcovou bruskou to bude fakt. A taky mastný.

před 2204 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
hapiky

orestez: Lepidlo nezpůsobuje vrzání naopak, když jsou slepené, tak nedochází k pohybu a nevrzají. Vržou jen ty uvolněné, ale ponejvíce když jsou přibité k podkladu obyčejnými hřebíky.

před 2203 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
hapiky

Není to tak docela pravda od aliendrone. Pokud parkety jak říká drží(k podkla­du)větší spáry španovat, menší celoplošně zatmelit., brousit lakovat. Pokud jsou volně položené, je těch možností více: Méně odborná možnost je natlačit do spár lepidlo a stáhnout speciálníma stahovákama a zvětšenou dilatační spáru kolem stěn utěsnit např. korkem nebo něčím pružným. Druhá (odborná)možnost je všechnyjednotlivé parkety postupně k sobě posouvat(sklepávat) s dodávaním lepidla na péro a drážku, čímž se docílí, že jsou všechny parkety k sobě dostatečně přilepené a nebudou se již opět dělat spáry. Následně brousit tmelit lakovat(olišto­vat).Je to náročnější na čas, ale kdo by na to hleděl, když je to dělám pro sebe? Brousit parkety nelze „něčím“, na to jsou speciální půjčovny brusek(např.O­BI).Chcete-li dobrou kvalitu tak brousit minimálně třikrát (brusivo36,60,100)­válcovou bruskou, dvakrát okrajovou bruskou okraje a naposledy celoplošně talířovou bruskou. Jinak budou vidět po uschnutí laku různé probrusy, což nevypadá dobře. Když jsou parkety ve výborném stavu a chci či můžu investovat více peněz tak jak říká aliendrone šetrně rozebrat a následně dobře přilepit k podkladu se stejným postupem broušení a lakování. Jsou ještě i jiné vychytávky, to ale vyžaduje už odborníky a praxi.

před 2204 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
orestez

Jsou zasraté jakousi barvou. Při chůzi po parketách žádný vrzavý zvuk. Přičítám to žádné úpravě, jako voskování nebo olejování. Na omak syrové suché dřevo. Mám pouze excentrickou „brusku“, ona to není bruska jak ji známe. Je to pohyblivý nástavec na vrtačku. Díru na odsávání prachu to nemá. _ Jen aby po vytmelení nezačaly časem vrzat.

před 2204 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek