Avatar uživatele
Aliska

Jak to bylo s klaněním ve středověku? Například,když rytíř potkal vévodu, jak etiketa určiovala, jak se kdo musí klanět?

Jak to bylo s klaněním v ranném středověku? Například, když rytíř potkal vévodu, jak etiketa určiovala, jak se kdo musí klanět?
Popřípadě další vrtstvy – panoš, král, kníže, atd…

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3960 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Jaká byla hierarchie šlechty od nejnižších až po krále? Kdo se komu musel klanět?
http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/slechta-ve-stredoveku

http://www.his­torickaslechta­.cz/slechticka-titulatura
--

Středověk (a odtud plyne i celé středověké myšlení, názory a chování) lpěl přísně na dodržování rituálu, ať už společenského, náboženského, cechovního, rodinného atd. Dodržování rituálu -to se dle tehdejšího názoru rovnalo udržování řádu světa tak, jak byl Bohem stvořen -čili k obrazu božímu. Dodržování rituálu -to byla základní povinnost každého člověka. Kdo jej nedodržoval a porušoval zvyklosti, narušoval stabilitu božského řádu a potenciálně tak ohrožoval celý svět. A takovýto nebezpečný jedinec musel být buď napraven nebo zlikvidován.

V sociálně přísně rozvrstvené středověké společnosti hrál velkou úlohu pozdrav. Jeho základní formou byla úklona. Existovala jich celá škála podle příležitosti a důležitosti zdraveného. Lehkou úklonou s pohybem dlaně k srdci se zdravili sobě rovni urození. Hlubší úklona platila za uctivější pozdrav (host, žadatel, úcta výše postavenému). Dalším stupněm bylo pokleknutí na levé koleno a sklopení hlavy. Tento pozdrav se používal vůči vládcům, baronům nebo vysoce postaveným velitelům a vyjadřoval poddané postavení. Vstát bylo možno až na výzvu zdraveného. Posledním stupněm bylo klanění se na kolenou -výraz naprostého poddanství, často spjaté s prosbou (zejména o milost).
Smekání se jako pozdrav začalo praktikovat až pod vlivem „burgundské módy“ v 15.století. Zato bylo hojné vyjadřování loajality líbáním prstenu velmožům a prelátům. Ženám se ruce nelíbaly, ale vyjadřovala se jim úcta větší úklonou než příslušelo jejich stavu.
I při oslovování nebo zmiňování určité osoby (např.v textu) platily přesné konvence: tak například měšťan měl být označován přízviskem „poctivý“, vladyka „slovutný“, korouhevní pán „urozený“. Žadateli příslušelo oslovovat žádaného „láska vašě“ neboli „vaše laskavosti“.
Sociální diferenciace se přirozeně promítala do vztahů vyšších a nižších tříd. Platilo, že chování vůči antagonické (níže postavené) třídě v podstatě nemůže být nemravné. Naopak chování plebejce vůči šlechtici bylo posuzováno přísně. Ctností však byla šlechetnost.

http://www.ge­nebaze.cz/dv/ces­ky/staroceska­osloveni.html

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Aliska Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
led

V hierarchii stredoveku Najvyšší bol Boh – pred ním kľakali všetci, kto nechcel, toho donútili.
Hneď po ňom nasledoval Pápež
ďalej je to už rozporné- nepoviem Cisár, Kráľ, Vojvoda… skôr to definujem Pán vlastného samostatného územia, nepodliehajúci inému Pánovi, Kráľovi,…, s vlastným právom.
Spôsob klaňania, vzdávania povinnej úcty záležal na hodnostnostnom, vojenskom, spoločenskom postavení v hierarchii i vo vzájomnom vzťahu medzi sebou. Líšil sa aj od zemepisnopolitickej oblasti, od vierovyznania, od filozofie vnímania života, od potreby rozvíjania/roz­bíjania vzťahov medzi sebou…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek