Avatar uživatele
Werwolfo

Jak to chodí na festivalech a jaké to bude letos na Colors of Ostrava?

Ahoj lidi,
doufám, že nebudu moc spamovat, ale rád bych se dozvěděl aktuální informace a názory od lidí :)
Chtěl bych jet na letošní Colours of Ostrava, ale nikdy jsem na žádném větším fesťáku nebyl, neumím si představit, jak to probíhá.
A dál jsem se chtěl zeptat konkrétně.. Na Colours of Ostrava se dá jet na jeden den? To se myslí tak, že pojedu např. ve čtvrtek a odjedu v pátek ráno nebo musím ještě ten den? Já bych tam rád byl 1–2 dny.. A jak je to se stanováním? Co bych měl o festivalech vědět?
díky za odpovědi, prosím nekamenujte, jsem v tom trochu neznalý.. :)
Doplňuji:
Naprosto dokonalá odpověd, moc děkuju! :) přesně to jsem potřeboval vědět a dozvěděl jsem se i dost věcí navíc :))

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? marci1 před 3657 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
papucka

Colours of Ostrava (CoO) jsou velký festival, jeden z největších v ČR. Letos to bude už třetí ročník, který se bude konat v ostravských Dolních Vítkovicích, v areálu bývalých Vítkovických železáren. Z kapacitních důvodů, Slezskoostravský hrad už nestačil (například loňská návštěvnost se dostala přes třicet tisíc diváků). Areál je rozlehlý, hlavní vstup bude opět nejspíš od tram. zast. Důl Hlubina. Dolní Vítkovice zabírají plochou „celé dvě tram. zastávky“, abych tak řekla (od Dolu Hlubina až po Vítkovice vysoké pece). Doprava: např. vlakem z Ovy – Hlavního nádraží, Svinova (oboje dostupné tramvají), nejblíž ze Středu (lze dojít pěšky). Je to industriální prostředí (bývalé železárny a černouhelný důl s koksovnou), kytičky a jiná zeleň se v hojnějším množství očekávat nedají, i když pořadatelé se snaží: každým rokem je to lepší a lepší – mizí nohy a obuv ničící struska, přibývá osvětlení, celkově je areál přehlednější a tak nějak atraktivnější, více „visitors friendly“. Snad je to i tím, že je veškerý staff (organizátoři, tým DOV = Dolní oblast Vítkovice, stánkaři, ale i účinkující) čím dál tím víc zkušený, "znalý terénu“ – přece jen to není jen tak, uspořádat takovou monstrózní akci, byť jednou do roka (zato po čtyři „nabušené“ dny). Nějaké zelené plochy se najdou, např. poblíž Mittal stage (scény) na Hlubině.

DOV je opravdu rozsáhlý, celý areál po oplocení místy připomíná Minotaurův labyrint, takže napoprvé je nezbytné mít s sebou plánek areálu (fasuje se při vstupu + jsou k dispozici infostánky v případě ztráty) a nejlíp i nějakého kovaného Ostravaka jako sherpu  Když přijdeš poprvé, nafasuješ výměnou za lístek NESNÍMATELNÝ náramek na ruku (na CoO bývá textilní). „Nesundatelný“ = na principu rychloupínací pásky, nebo pásky se zámkem (nevím, jak se to jmenuje, myslím toto: http://www.e-vetrani.cz/edi­tor/image/eshop_pro­ducts/qcl780_l­.jpg). Musí ti na tlapce vydržet až do konce fesťáku, příp. alespoň ten jeden den, na který máš koupený lístek. Jsou ale i jedinci, kteří jsou schopni s páskou fungovat až do dalšího festivalu, jsou to takoví náramkoví sběrači. Páska slouží jako bezpečný identifikátor, navíc barevně rozlišuje „kasty“ návštěvníků a personálu (permice, jednodenky, VIP, účinkující, …).

Stages (scény) najdeš všude možně i nemožně: např. na náměstíčku mezi Gongem (= bývalým plynojemem) a U6 (= býv. Šestou energetickou ústřednou, dnešním Malým světem techniky / Interaktivní expozicí pro malé i pro velké), uvnitř samotného zrekonstruovaného plynojemu (dnes multifunkční aula Gong; ve velkém sále bývají koncerty, divadelní představení, a malý sál v prvním patře slouží jako kino). Hlavní stage je u Hlubiny, na velkém plácku směrem k vlakovým kolejím od nádraží Ova-Střed. Další např. pod vysokou pecí č. 1 (VP1). Je jich mnoho, další důvod, proč mít plánek areálu stále po ruce.

DOV je národní kulturní památka (NKP) a součást Evropského dědictví, v areálu je možnost absolvovat prohlídku NKP: vyjet nahoru na vysokou pec č. 1 (VP1), dnes velmi zvláštní rozhlednu, speciálním výtahem, tzv. skipem, který kdysi vozil vsázku (materiál, ze kterého se vyrábělo ve VP surové železo), na vyhlídku do výšky 64 m a pokochat se výhledem na Ostravu. Obzvlášť efektní je to v noci, kdy je pec i Ova krásně nasvícená. Ještě je možnost si zajít do U6ky na „hravou“ technickou výstavu. Uvnitř bývalé ústředny jsou exponáty, které jsou vlastně hračky, ale je to velice zábavné, i dospělák si to užije a dozví se spoustu nových věcí. Blíží se taky otevření STC / Science and Technology Centre = Velkého světa techniky, velkého bráchy U6ky, novostavby za ní. Je to moderní science centrum, které bude uvedeno do plného provozu (= včetně expozic) až v září tohoto roku, ale před a během CoO by mělo být zpřístupněno, aby návštěvníci v září už „věděli, do čeho jdou“ 🙂

Na podobnou akci je třeba zajistit si přespání. Buď ve stanovém městečku (letos mají být dvě, kapacita toho původního taky už nestačila, navíc bylo od Vítkovic docela vzdálené, pokud se nepletu, tak až na Landeku v Ově Petřkovicích), nebo nějak jinak, třeba u kamarádů (podle mě lepší, hlavně kvůli dojezdu /vzdálenosti i „znalosti terénu“, ale to je relativní/ nebo na kolejích…). Přeprava po skončení bývá divoká, velmi krotce řečeno. Tramvaje bývají nacpané k prasknutí, toto je asi největší dosavadní handicap CoO. Tzv. posílené spoje ze strany DPO jsou zanedbatelné, ale chyba je údajně na straně pořadatelů. Radši chodím na zast. Náměstí Republiky pěšky, odtud je do centra Ostravy / na Svinov/Porubu lepší spojení.

Na Colours jsou k mání i jednodenní vstupenky. Po skončení posledního koncertu toho dne (vlastně noci) a uzavření areálu už tě dovnitř nepustí, co by tam taky člověk v noci dělal… takže přeji hodně štěstí, pevné nervy a odvahu. Stojí to za to. I když je to občas docela boj (fronty na ToiToiky, korýtka s vodou, stánky s občerstvením, MHD zpět z akce, …). To se poddá.

Ad občerstvení: je zakázáno vnášet potraviny a pití do areálu, což může být docela nepříjemné (sekuriťáci bývají nekompromisní a turnikety u vstupu bývají zavalené PETkami …), ale s tím se prostě musí počítat. Bezpečnost nade vše.

Doufám, že jsem aspoň trošku pomohla, pokud nějaké informace chybí, ráda doplním 🙂

Hezký večer přeje

Maruš

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce
Avatar uživatele
led

papucka,
je dobré udávať zdroj, aj keď informácia je vyčerpávajúca, je vidno že bola čerpaná z nejakého zdroja…

před 3656 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek