Avatar uživatele
kaolin

Jak to chodí při prodeji družstevního bytu přes realitku konkrétně" MM reality",na co si dát pozor anebo jít do toho sá

Vzhledem k tomu že za život budu prodávat svůj byt poprve a asi už naposled rad bych se poučil o bezpečnem prodeji a jak při tom nenaletět.Doba je zla a rad bych se co nejvíce poučil před prodejem sveho bytu o možnych rizicích.Ve statě kde vládne kleptokracie je vše dovoleno a těžko bych si pak mohl někomu ztěžovat proto uvítám jakoukoliv radu či informaci na daný problém.Děkuji.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? tom004 před 4489 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Sůwa

Před lety jsem prodávala byt přes RK, tak jen pár postřehů. Vybrala jsem RK blízko svého bydliště, abych jim byla na očích, kdyby mne snad chtěli podvést. Předala jsem jim požadované dokumenty, oni sehnali kupce, vyřídili souhlas družstva a já jsem se pak dostavila jen na představenstvo družstva k podpisu. Tam se dostavil i kupec a ještě jeden člověk, jmenoval se Anděl. Tomu předal kupec jménem Gabriel peníze, oba jsme podepsali smlouvu a nakonec Anděl předal peníze mně. Odměna RK byla 3 – 6% z kupní ceny, mně napočítali tu nižší. Všechno bylo vyřízeno během týdne, ale zřejmě při mně stáli „všichni svatí“.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
tom004

Jakákoliv nemovitost se dá prodat „soukromě“.Přesto všechno si dovolím doporučit prodej přes slušnou realitku,což M§M reality jsou.U takového prodeje tyto kanceláře,při uzavření výhradní smlouvy,dávají záruku na čistotu prodeje až na 10 let.To znamená,že na sebe berou riziko dodatečného uplatnění nároku na předmětnou nemovitost,třetí osobou. Potom takový nárok vyřídí,aniž by se tě to dotýkalo.Zároveň hranice 10 let bývá horní hranicí na promlčení,a zpětné uplatnění jakéhokoliv nároku..

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Hlada

Převod družstevního bytu je tak jednoduchá věc, že k tomu žádého zprostředkovatele nepotřebujete. Nejedná se o prodej nemovitosti, ale o převod členských práv a povinností, který nepodléhá žádnému úřednímu řízení. S nabyvatelem uzavřete smlouvu o převodu, tu podepíšete jakmile dostanete peníze a předáte ji družstvu.

Zdroj: http://www.iprav­nik.cz/cz/clan­ky/art_5478/k-nekterym-aspektum-prevodu-clenskych-prav-a-povinnosti-v-bytovem-druzstvu.aspx#1

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
terry

Já kupovala dům od majitele.
Nejrizikovější je moment, kdy na katastru nem. je zapsaný původní majitel, který ještě nemá peníze a bez peněz nemovitost převést nechce a kupující nechce dát peníze, když ještě nemovitost nemá.
Dělá se to formou smlouvy o smlouvě budoucí.
Kdy se podepíše smlouva, že se podepíše smlouva a za jakých podmínek.
Co se týče RK, poptala bych se na nějaké doporučení.
Vím o případech, že kupující předal peníze a prodávající je nedostal.

Jak píše sůwa, je dobře, mít s sebou anděla, popř. Anděla. Ale to asi lze, pouze, pokud je v oběhu cash. Pokud se peníze posílají přes banku převodním příkazem, je to jiné.
A když kupující má hypotéku, jde to PP vždy.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pusinka50

Já to řešila depozitem u notáře. Notář sepíše smlouvu o prodeji, kupec mu vloží peníze na depozitní účet. Po převedení nemovitosti z Katastru na kupujícího se na základě Výpisu z Katastru uvolní peníze prodávajícímu. Notář je levnejší než realitka. Nicméně tuto situaci budu během roku řešit taky a záruka realitky 10 let na případné pozdější problémy se mi moc zamlouvá, je jistě třeba zvolit výbornou realitku, u které je aspoň min. jistota, že nezbankrotuje.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek