Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak to je s licencí, koupí a následným prodejem Windows 8.1?

Potřebovali jsme vyzkoušet jak vypadá GUI u systému Windows 8.1. Měli jsme notebook s Win 8 a nedalo se to. Na Alze jsme zakoupili OEM verzi Win. 8.1 a tu nainstalovali na PC. Bez aktivace a bez přístupu na internet. Nevyhovovalo nám to ani náhodou a rozhodlo se, že to půjde ihned pryč. Osoba která to koupila spěchala. Dohodnuto bylo, že systém zaplatí ale protože spěchá chce rychle zaslat emailem product key. Vlastní DVD nosič prý může přijít později. Takto jsme udělali. Přišel nám email tohoto znění:

Dobrý den,

koupené windows 8.1 jsou verze OEM, tzn, že když to použijete na jednom počítači (aniž byste je musel aktivovat), tak už je nezaktivujete na jiném počítači, protože jsou navázané na konkrétní hardware. V praxi to znamená, že windows s licencí OEM nemůžete prodat, protože to už nikdo jiný nezaktivuje.

Zkusím to dohodnout s technickou podporou, jestli by to nějak nešlo udělat. Pokud to nepůjde, je systém ostatním k ničemu, protože se váže na konkrétní počítač, kde to bylo nainstalované poprvé. Ozvu se, až budu mít zpětnou vazbu od technické podpory Microsoftu.

Můžete mi k tomuto něco říci? Nechápu jak může být problém s vlastním zprovozněním těchto Windows 8.1 u tohoto člověka.

Děkuji.

Předmět Autor Datum
že je dvd bez opsaného product key a bez aktivace ti oný člověk může a nemusí věřit. já bych nevěřil…
lední brtník 31.05.2014 12:39
lední brtník
Je to tak jak píšu. Potřebuji ale vědět jak to je s tou aktivací. Když se to pouze testovalo a nikde…
Vario 31.05.2014 12:46
Vario
Jste na poli nezoraném :-) Microsoft opravdu váže licenci OEM pevně ke stroji - je nepřenositelná na…
Ara 31.05.2014 12:47
Ara
Rozsudek znám a také díky němu jsme nakoupili 15 licencí s Win.7 Pro. Je to sice Win.8.1 OEM ale Alz…
Vario 31.05.2014 12:53
Vario
Pokud jste instaloval Win8 s lokálním účtem a neregistroval jste je, nemůže nastat s instalací žádný…
Ara 31.05.2014 13:10
Ara
Nezkoušel. Jen jsem byl nedávno u kolegy, který si Windows 8.1 chválí. Byl jsem se podívat na jeho p… poslední
Vario 31.05.2014 13:39
Vario

že je dvd bez opsaného product key a bez aktivace ti oný člověk může a nemusí věřit. já bych nevěřil ani náhodou.
celá ta slavná licence má nyní cenu instalačního média - 50kč.

když to použijete na jednom počítači (aniž byste je musel aktivovat), tak už je nezaktivujete na jiném počítači

to je samozřejmě nesmysl, ale na výsledku to nic nemění. když si chceš něco zkoušet, ne na úkor zákazníka. ten se na takového garážníka raději rozumně vyse..

Jste na poli nezoraném :-) Microsoft opravdu váže licenci OEM pevně ke stroji - je nepřenositelná na jiný HW. Vlastně by se neměla dát ani samostatně koupit... Nicméně rozhodnutím Soudního dvora Evropské unie ze dne 03. 07. 2012 byl prodej nevyužitých licencí, včetně OEM, povolen.
Pole neorané proto, že Microsoft nevydal k tomuto judikátu žádné prohlášení, ani nezměnil, pokud vím, licenční podmínky.

Nezkoušel. Jen jsem byl nedávno u kolegy, který si Windows 8.1 chválí. Byl jsem se podívat na jeho pc a nestačil jsem se divit. Ovládání stejny jako u Windows 7. Poznal jsem to až v informaci o systému, že má 8.1. Zakoupil si nějaký program který mu do Windows dá GUI stejné se sedmičkama. Používá ho prý rok a je absolutně spokojený. Cena nějakých 8 euro a doživotní update. A pokud chce tak může používat i to ulítlé metro. Sám se přiznal, že ho občas použije. :-)Teď tu žádné osmičky nejsou ale po kolegově informaci už nemáme žádné obavy si tyto rádoby sra..... zakoupit :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru