Avatar uživatele
Drap

Jak to je s plněním pojišťovny ?

Je známo, že pojišťovny v případě úrazu, když má zraněný v sobě alkohol, se brání plnění. Jak to bude ve fiktivním případě ?
Dáma jde na ples, baví se, vypije 3 – 4 drinky, Po půlnoci uklouzne a zlomí si třeba ruku. Odjede do nemocnice, kde ji ošetří. Bere na takové případy pojišťovna zřetel. Je zřejmé, že nemohlo jít o žádnou opilost, ale o běžnou společenskou záležitost .

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, gagaga, breja, Agneta před 3377 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Agneta

I v tomto případě je povinností zaměstnance pojišťovny její požadavek zamítnout.
Pojišťovna není socialismus, ale zištná, akciová společnost. Účelem je tržba, a bilance na konci roku, čili zodpovědnost vůči akcionářím.
Kam by došli, kdyby měli každému se zlomenou nohou zaplatit?
Těch „jedinců“, kteří dostali víc, než zaplatili, může být tak 0,001 % !
😁

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ratava

Podle § 2846 OZ:
Pojistitel má právo snížit pojistné plnění až na jednu polovinu, došlo-li k úrazu následkem toho, že poškozený požil alkohol nebo požil návykovou látku nebo přípravek takovou látku obsahující, odůvodňují-li to okolnosti, za nichž k úrazu došlo. Měl-li však takový úraz za následek smrt poškozeného, má pojistitel právo snížit pojistné plnění jen tehdy, došlo-li k úrazu v souvislosti s činem poškozeného, jímž jinému způsobil těžkou újmu na zdraví nebo smrt.

Vzhledem k tomu, že se nikde nepíše o určité (ne)míře vypitého alkoholu, je asi celkem jedno, zda šlo o celou láhev či jen „čichnutí ke špuntu“. Blíže ke krácení pojistného plnění by měly vypovídat pojistné podmínky… Ty zná přidělený likvidátor poj.pln. velmi dobře a nemá proč z nich dělat ústupky… určitě ne pro něčí neznalost, či společenský život… Přeci jen, ty podmínky plnění tam byly před podpisem, po podpisu, před uklouznutím i po uklouznutí pořád stejné…

Každopádně- vždy se asi můžete s případným nesouhlasem obrátit na soud, a podaří-li se vám dokázat, že by si dotyčná ruku bez 3 skleniček alkoholu nezlomila, můžete asi i vyhrát…

Na druhou stránku- vezmete-li váš příklad z jiného pohledu, jak byste se koukal třeba na to, kdyby ona dotyčná byla sražena autem, které řídil někdo po 3–4 skleničkách a rozhodnutí soudu by znělo, že vlastně o žádnou opilost nešlo, jen o běžnou společenskou záležitost… Je to trochu extrém, ale pro pochopení toho pravidla u pojišťoven asi postačí…

jinak něco máte i zde.
http://www.in­vestujeme.cz/mu­ze-pojistovna-odmitnout-plneni-kvuli-alkoholu/

a před odesláním jsem ještě natrefila na toto:
http://www.ak­dpp.cz/publikac­ni-cinnost/alkohol-a-pojisteni/
Doplňuji:
opr.
… bez 3 skleniček alkoholu stejně tak zlomila…

Zdroj: http://busines­s.center.cz/bu­siness/pravo/za­kony/obcansky-zakonik/cast4h2d15­.aspx

Upravil/a: ratava

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Jo a dělal ji někdo test na alkohol. Pokud ne, tak jsem zvědavý jak bude pojišťovna dokazovat opilost. Podle mně pokud má dotyčná osoba úrazové pojištění a uvedený úraz do podmínek ve smlouvě spadá, bude odškodněna v plné výši dle smlouvy a bodového ohodnocení.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Drap

Agneta: toto je zřejmě jen tvůj názor . Zajímal by mne spíše skutečný stav, nebo zkušenost někoho s obdobnou zkušeností. Je mě zcela jasné, na jakém principu pojišťovna funguje.

před 3377 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Agneta

Můj další názor : s pojišťovnou můžeš komunikovat jen přes tvého advokáta ► jde-li o větší částky(např. po požáru), nedostaneš bez zažalování u soudu nic 😁

před 3377 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek