Avatar uživatele
anonym

Jak to je se zrušením výpovědi?

K 31.12.10 nám byl ukončen pracovní poměr z důvodu zrušení divize, bude nám vyplaceno odstupné, takže naše divize skončila,výpovědi máme podepsané ředitele firmy v Brně, ale divize v Brně dostala zakázku na tři roky v Praze, a proslýchá se, že nám mohou výpovědi zrušit, každý už máme domluvený jiný pracovní poměr od 3.1.2011, takže nás zajímá, zda nám mohou výpovědi zrušit.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? kropitko před 4913 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Miroslavst

Zrušit výpověď lze, ale nikoli jednostranně. Tedy i v případě, že by zůstala zachována výroba a zaměstnavatel by měl pro vás práci jak říkáte na další tři roky, výpověď a to včetně vyplacení odstupného nadále zůstává v platosti.
Zaměstnavatel vás zřejmě požádá o dohodu, kdybyste se „tvářili“ jak on, tak vy, že žádná výpověď zaměstnavatelem dána nebyla. Prostě a jednoduše byste oba papír roztrhali a nic se neděje a pracovní poměr by trval dál.
Co se týče vašeho nového zaměstnání, pokud do něj nenastoupíte není nic jisté. Záleží jen na vás zda dohodu přijmete a budete pokračovat v práci nadále nebo dle platné výpovědi skončíte, dostanete odstupné a nastoupíte do nové práce.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
standa

Ono se to nezdá, ale tento případ je z právního pohledu docela komplikovaný.

Aby mohl zaměstnavatel vůbec dát výpověď z tzv. organizačních důvodů, tak před podáním výpovědi musejí fakticky tyto organizační důvody nastat, respektive musí být o těchto ´důvodech´ prokazatelně rozhodnuto odpovědným orgánem daného zaměstnavatele.

Pokud by bylo (nejspíš však až v rámci soudního řízení) prokázáno, že výpovědi byly uplatněny PŘED zmiňovaným rozhodnutím o organizačních změnách a nebo by tyto organizační změny vůbec nenastaly…, pak by takovéto výpovědi mohly být úspěšně vysouzené jako neplatné.

No a v tomto případě je to jinak, protože případnou ´neplatnost´ výpovědí iniciuje sám zaměstnavatel, který může (a třeba i úspěšně) prokazovat, že zmiňované organizační důvody nenastaly a tudíž výpověď je neplatná.

Samozřejmě, že v těchto případech by dotčení zaměstnanci meli možnost uplatňovat náhradu škod, které jim vznikly v důsledku toho, že výpovědi přijali v dobré víře jako platné.

Jak říkám je to komplikovaný a pokud zaměstnanec nebude souhlasit s jednostranným úkonem zaměstnavatele, kterým by oznámil, že výpověď je neplatná, tak mu nezbyde než se soudit…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek