Avatar uživatele
juraj

Jak to můžu udělat? Mám nějaké práva? Žít u přítelkyně studovat a nebýt doma.

Chci bydlet u přítelkyně, je mi 19let dodělávám školu a u přítelkyně už jsem tak 3měsíce. Ale moje máma to nemůže překousnou. Platí mi měsíčně internát ale nelíbí se jí, že domu jezdím jen na návštěvy. Chce mě doma! A já chci poradit co můžu udělat pro to abych tam nemusel přespávat. Vím ,že mě tam drží trvalé bydliště a odhlásit mě může jen ona nebo její manžel. Poraďte prosím co a jak. Děkuji
Doplňuji:
Nemusí mi platit, to mi absolutně nevadí. Určitě bych jí kvůli tomu netahal po soudech. Přece jenom je to matka.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: juraj

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? kropitko, rynek878, Pájo před 4565 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
kropitko

Tak moje dcera také studuje a bydlí u svého přítele. Já jí dávám výživné, které jsme se dohodli,její otec by jí měl také platit, ale neplatí. Dále pobírá od úřadu přídavky na dítě. No a když má málo, tak si udělá brigádku,,:-). Jestli vaše rodiče nepřistoupí na dohodu ohledně výživného, tak vám nezbývá, než na nich výživné vymáhat soudně, ale věřím, že se domluvíte.

Každopádně vás matka nemůže držet doma, pod pohrůžkou, že vám nedá peníze,,,jen nechápu, proč si necháte platit internát, když bydlíte u přítelkyně. Ať vám ty peníze dá a vy je dejte třeba přítelkyni, ať tam nebydlíte zadarmo,,,

Doplňuji,,,tak to nechápu, co nevíte jak řešit, prostě mamce řekněte, že jste zamilovanej až po uši a že chcete být s přítelkyní,,já v tom vážně žádný problém nevidím.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Pájo

Jsi plnoletý. Pokud se chceš osamostatnit a má to pro tebe takovou cenu, přestaň od matky brát peníze na intr a zůstaň u přítelkyně. Jak z tvé formulace ale cítím, ty bys asi rád byl u přítelkyně a k tomu dál fasoval i peníze…
Rodiče mají vůči tobě (ze zákona) vyživovací povinnost do doby, než doděláš školu a začneš si vydělávat… mají tudíž „i jakési morální právo“ mít tě doma, pokud tě finančně podporují.
O změnu trvalého bydliště si můžeš požádat sám, resp. nahlásit sám změnu…

Ale vždy je něco za něco…a nemusí to jít vždy „vrátit do původního stavu“..na to pamatuj dříve, než se rozhodneš.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
baghira

Trvalé bydliště nikoho nikde nedrží, je to jen formální evidenční záležitost.

Řešení je taktně matce naznačit, že jsi plnoletý a můžeš bydlet kde chceš. A když žiješ u přítelkyně, tak ti nemusí platit internát a ušetří. Na druhou stranu, dokud tě živí, tak má právo ti do lecčeho mluvit.

Je známá věc, že některé matky považují své děti za děti až do konce života, a není výjimkou, když osmdesátiletá prababička se montuje do života svého šedesátiletého syna :)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek