Avatar uživatele
pusinka50

Jak to probíhá s pojištěním vkladů klientů u velkých bankovních společností v ČR?

Nemyslím nově vznikající malé banky. Myslím velké banky, které jsou dlouhodobě na našem trhu stabilní. Např. současný případ Čs. spořitelny, která vyplatila 17,5 mil.Kč klientovi za finanční propad. Co by mohlo následovat v případě, že s tímže problémem by se na ní nyní obrátilo dalších třeba 1.000 klientů, kteří by soudní spor vyhráli a spořitelna by musela jednorázově vyplatit 20 miliard Kč? Nebo i mnohonásobně více? Jak jsou banky všeobecně u nás pojištěné proti takovýmto nebo jiným podobným ztrátám? Vztahuje se na tyto případy lidského pochybení vůbec pojištění bank? A co kdyby pojistka nepokryla ztrátu nebo se na to nevztahovala. Musely by banky refundovat zbývající ušlé zisky ze svých zisků? A co pak? Vždyť když by se pak chtěly „zahojit“ na své ztrátě např. zvýšením poplatků a úroků z úvěrů a snížením úroků u spoření, tak by odradily své klienty a řada z nich by odešla k jiné bance.
Jaké je riziko krachu takové stabilní velké banky, jakou je Čs. spořitelna, Komerční banka, ING, Čs. obchodní banka apod.?

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, zzzzz, petra15 před 3660 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
zzzzz

No já si myslím, že to teď bude lavina. Roky nás velké banky okrádají a klienti jsou naštvaní, dle mého názoru je budou žalovat. Pokud informovali jednoho nedostatečně o riziku, je jasné, že to zanedbali i u ostatních.

Většina těch lidí přišla o peníze s nástupem krize, tak si nejsem jistá, jestli už nebude jejich nárok na náhradu škody promlčený.

Každý vklad je pojištěný, nejsem si jistá částkou, ale myslím si, že do milionu.
mega v penězích jen tak nepřesáhnu ☹ takže jsem v klidu 🙂

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
petra15

20 miliard Kc by nemel být problém…státní banka je vytiskne a dodá…a bude to jen dobré pro ozivení konjunktury…a kde má být ten problém? Pokud to takto ale nebude, tak doporucuji vsem : vybrat z banky peníze a ulozit do Rakouska…:-)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Pepa25

Z jednoho případu nemůžeš usuzovat na 1000 dalších. Ty ani já neznáme detaily případy, ale určitě ČS nebyl odsouzen za „propad“, ale protože některý z jejich zaměstanců nepostupovat s odbornou péčí – prostě něco konkrétního „podělal“. V podstatě jde tedy o událost operačního rizika, stejně jako výpadek IT nebo zaměstnanecká zpronevěra. Banky na to mají rezervy a kapitálové polštáře, neboj.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
pusinka50

petro, takhle to asi fakt nefunguje, že při finančních potížích banky „státní banka jejich dluh vytiskne a dodá“… :) To by hned ostatní banky chtěly taky drobet:)
Zajímá mě právě, jak to doopravdy funguje?

před 3660 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
petra15

ano, tak kdyz c.1 nejde — tak se musí provádet c.2 : vsechny úcty vybrat a vypráznit…a investovat do A:-) A ani se neptej, jak to doopravdy funguje…je to hrozná bída…Uz Bertold Brecht rekl pred skoro sto lety, ze vetsím zlocinem, nez prepadnout banku, je banku zalozit — vsechno jasný? Bankovnictví a pojistovny?--- to jeste poznás…:-) Muzu pred nimi jen varovat…:-)

před 3660 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zzzzz

ČNB by opravdu nic netiskla, mohla by ale poskytnou půjčku. Před pár lety se z jedné velké privatizace zašilo mnoho miliard na účet ČNB a to proto, aby udrželi kurz koruny. takže peněz je dost, pokud je nikdo z tajného účtu nešlohl .-)

před 3660 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek