Avatar uživatele
Ryboun

Jak to vlastně probíhá v úpravně vod?

Chci se zeptat, jak to vlastně probíhá v úpravně vod. Akorát vím, že je to nakonci kanalizace a že to má dost silný proud, tím myslím, že tím silným proudem se ta voda dostává do úpravny vod, ale já se chci zeptat, jak to tam vlastně probíhá. A co se tam dělá s vodou a co potom, vypouští se ta voda?

Zajímavá 0 před 2795 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Nejedná se o úpravnu vody, ta vyrábí např. pitnou vodu, nebo demi-vodu pro parní kotle. Jde o čističku odpadních vod. Tam se nejdřív česlemi zachytí hrubé nečistoty a pak jde voda do aktivačních nádrží, kde se provzdušňuje (mechanicky, nebo kompresory). Zde dochází k aerobnímu rozkladu znečišťujících látek pomocí bakterí a jiných breberek (tzv. aktivovaný kal). Pak jde do usazovacích nádrží, kde se kal oddělí. Někdy se ještě využívají tzv. laguny, kde dochází k dočištění. Pak se teprve vyčištěná voda vypouští do vodoteče. Čističek je ovšem více druhů, ale tento příklad je asi nejrozšířenější.

Zdroj: má sedmiletá praxe ve vodním hospodářství

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dr.luha

Rozmixování – usazení – srážení – vyhnívání – expedice do vodoteče. Ale rozhodně to není žádná kojenecká voda. Určitě bych z takové řeky nebo potoka nejedl ryby. Např. do brněnské přehrady se splachuje odpad od 100 tisíc lidí. Je to prostě super minerálka.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

luha: zapomněl jsi na rozhodující význam čisticích schopností mikroorganismů – biodegrabilitu. Řeky i přehrady také disponují samočistící schopností, např. Bečva má už po 10 až 20 km toku stejně čistou vodu jako před chemičkou ve Valmezu. V čističce vyhnívá zpravidla jen starý aktivovaný kal načerpaný do vyhnívacích nádrží. Vzniká metan a organické hnojivo na pole.

před 2794 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek