Avatar uživatele
autacek

Jak to že je nestále nedostatek bytů, když se počet občanů ČR dlouhodobě nezvyšuje, ale naopak vymíráme?

Teoreticky by se přece trh měl nasytit, neb bydlení po předcích převezmou jejich potomci. Nebo kde je zakopán pes?

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? Drap, marci1, aliendrone před 2193 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dubraro

Nedostatek bytů je tam, kde je dostatek příležitostí k obživě. A naopak.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Hlada

Protože jsou méněčlenné domácnosti. Zatímco před nedávnem byly běžné vícegenerační domácnosti, v současnosti vzrůstá počet jednočlenných.
Na stejný počet obyvatel je tak potřeba více bytů.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dr.luha

Bytů je dostatek, akorát jsou prázdné a jen čekají na přísun štědře dotovaných nájemníků…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Kromě toho, že obyvatel ČR přibývá vlivem migrace (nejvíce z Ukrainy a Slovenska), v nejvíce žádaných lokalitách, tj, v Praze a dalších velkých městech je nová výstavba nižší, než aby uspokojila veškerou i vnitrostátní náplavu. Jsou lokality v republice, kde jsou byty za babku a prázdné.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Chybí malé byty. Třeba firma Residomo v Ostravě (bývalé byty OKD) větší byty rekonstruuje na menší. Z jednoho většího udělá třeba dva. 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Má to prostý důvod. Byty chybí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Edison

Poslední snížení počtu obyvatel bylo mezi lety 1996 – 2003. Od té doby počet zase roste. Značný podíl na tom má přistěhovalectví. (A pak že nebereme migranty. 😁 Jen holt jiné, než by nám chtěla EU vnutit.)

Zdroj: https://www.go­ogle.cz/search?num=100&l­r=lang_cs&new­window=1&biw=14­34&bih=761&si­te=webhp&tbs=lr%3A­lang_1cs&q=po%C­4%8Det%20obyva­tel%20%C4%8CR&=&=&oq=&gs­_l=

Upravil/a: Edison

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Nejde o to že by bytů byl nedostatek kdekoliv v republice, je jich nedostatek tam kde mladí lidé chtějí bydlet kvůli lepší práci, to jest ve velkých městech. Přesouváním populace do hustě obydlených měst se automaticky snižuje nabídka bytů a roste jejich cena, protože fyzického prostoru k zástavbě je logicky na soustředěných místech méně a je stále dražší. Nehraje pak příliš velkou roli fakt, že mimo tato města je bytů podstatně více a jsou cenově mnohem dostupnější, ta poptávka po nich zkrátka není dost velká a tak celkově klesá množství těch, jejichž poptávka je uspokojena.

Podobná situace by nastala třeba v MHD dopravě kdyby se všichni rozhodli jezdit na nákupy v jeden konkrétní čas 🙂 obslužnost by se díky takové akumulaci výrazně zhoršila a to přesto že se množství lidí ani linek nezměnilo.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek