Avatar uživatele
Putin

Jak to, že i když se učíme o Janu Husovi jako o Někom, tak se církev ani věřící nezměnili?

Jak to, že i když považujeme Jana Huse za Někoho, tak se i přesto věřící kloní k církvi? Proč je v ČR tak málo stoupenců husitského náboženství oproti ostatním, i když měl v podstatě pravdu a téměř nic se nezměnilo? A jaký na něj mají názor věřící – pokud věříte, jak se k tomu stavíte?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, suaeda před 3289 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Československá církev husitská je relativně mladá, i když navazuje na tradici. Je známé, že nekatolicí byli pronásledování – např. Bílá hora

Historie církve
Církev československá vznikla v lednu roku 1920.. Na protest proti katolické církvi, která stála na straně monarchie a světila rakouské zbraně. Proto se vytvořila Jednota duchovenstva, která sestavila požadavky s tím, že požádá římskou kurií o jejich schválení. Nestalo se tak. Kúrie nevěřila ve stabilitu Československá ani se všemi požadavky nesouhlasila. Šlo např. o tyto:. počeštění bohoslužby, doborovolný celibát, rozdílná hierarichie atd.

Nová církev získala sympatie a brzy měla asi 1 000 000 členů. Jenže březen 1939 znamenal zrušení Čírkve československé, protože žádné Československo neexistovalo. Jen Protektorát Čechy a Morava a samostatný Slovenský štát.

Po únoru 1948 byla omezována svoboda všech církví. Představitelé pronásledováni atd. Proto v těchto letech nepřibývalo moc nových zájemců o vstup do husitské církve. Uvolnění nastalo až začátkem 70. let, kdy se církev přejmenovala na Církev československou husitskou.

K církvi římsko-katolické se hlásí nejvíce jedinců. U věřících jde často o vnitřní přesvědčení, ke které víře se přikloní. . Narůstá však počet nevěřících, kteří vycházejí z toho, že každá ideologie zjednodušuje pohled na svět atd. Takže jde o svobodné rozhodnutí, každého jedince – může být stoupencem, ale nemusí být členem…

http://www.hu­sitibrevnov.cz/ccsh/his­torie-ccsh/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
led

Je to preto, že Ján hu sa neodkláňal od Cirkve svaté, ako od základnej myšlienky viery v Boha, ale od spôsobu a téz, ktoré boli proti učeniu Kresťanskej viery. Veď ak pozrieme dnešným okom na vtedajšie činy, tézy Katolíckej cirkvi a hlásania Slova Božieho Jánom Husom, vidíme veľké zmeny medzi stredovekou náukou a dneškom, v prospech Jána Husa, aj keď to stále aj dnešná Katolícka cirkev popiera.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
gecco

Asi nerozumím…
Žijeme v úplně jiné společnosti, než byla ta středověká, proti jejímž některým zlořádům Hus brojil…
😉
Mne spíše fascinuje, jakto, že jsme tak naprosto nepoučitelní z dějinných událostí – i poměrně nedávných…
Cca 70 let se učíme o Hitlerovi, jakej to byl haj*l (a o německé společnosti, jak se tím tlučhubou nechala zblbnout) – a hele, Putin (Rusko) už taky po získání Krymu nebude vznášet další územní nároky – a jsou lidé, kteří tomu fakt věří…
:-OO

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
suaeda

To že je málo věřících u Československé církve husitské zde bylo již dobře vysvětleno. Asi je to škoda. Je to mladší náboženství, které je modernější než katolické. Neexistuje zastaralý celibát (konec konců to ukazují velké problémy v současnosti) a co dále uznávám, že ženy mohou být farářky. Jak již zde bylo uvedeno nepotrpí si ČCH na velké okázalosti. Jejich kostely a modlitebny jsou prostě vybaveny. Nerad bych, ale naštval některé účastníky tohoto portálu takže nebudu dál rozvádět. Jsem člověk, který rád porovnává, a ač jsem nevěřící tak jsem navštívil pobožnosti jak u husitů, tak u katolíků.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
gagaga

gecco ..:
tlučhubou nechala zblbnout ??
ne vsichni ! vetsine asi nic jineho nezbylo…
ja tam slysela tolik " prihod " ..
napr. ze kdyby nejaky tata od rodiny odmitl jit bojovat , tak by zastrelili nejenom jeho, ale celou jeho rodinu ..
do valky museli vsichni
a ne vsichni sli ze " zblbnuti "

  • iv-

před 3289 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
gecco

No – než NSDAP mohla získat takovou moc, musela masy zblbnout…
A ono se pak z ´rozjetýho vlaku´ špatně vystupuje…

před 3289 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek