Avatar uživatele
SajmonModer

Jak to, že slunce hoří? Odkud se berou ty látky, které hoří? To přímo vznikají na slunci nebo odněkud padají?

Nechápu to. Slunce už hoří tolik miliard let a ještě pořád nevyhaslo? Jak to?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? iceT, hanulka11, franku, PitrSvitr před 4767 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Děda Louda

Slunce nehoří. Probíhá tam termojaderná fúze. Jak by asi hořelo? Není tam ani dříví, ani kyslík.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
hanulka11

Odpověď na tuhle otázku nás zavede jakoby do pohádky, respektive do říše červených obrů a bílých trpaslíků. Bílí trpaslíci a červení obři jsou typy hvězd, a možná že i nejdivnější věci v celém kosmu. Všechny hvězdy – a tedy i Slunce – přetavují vodík na helium, přičemž se uvolňuje světlo a teplo. Červený obr je hvězda na sklonku života…

Hvězdě po nějaké době dojde „palivo“, tedy vodík, vyčerpá se a v jejím středu zbude jen shluk helia. Záhy začne hvězda chladnout a smršťovat se, její vnější vrstvy se propadnou dovnitř, takže dočasně vzroste tlak i teplota a helium se začne spalovat. Od té chvíle se hvězda rozpíná, je větší a větší. Stane se z ní obr! (Barvu červených obrů má na svědomí nižší teplota na povrchu. Jeden takový červený obr je na obloze dobře vidět: Betelgeuse v souhvězdí Orion.)

Bílý trpaslík je to, co zbude z malé či středně velké hvězdy poté, co projde stadiem červeného obra. Hvězda odhazuje vnější vrstvy, dokud nezůstane pouze jádro složené převážně z uhlíku. Jádro získá vyšší hustotu – je tak husté, že jedna čajová lžička bílého trpaslíka by vážila stejně jako slon. Stane se velmi horkým, až zbělá. Nakonec, po miliardě let, bílý trpaslík postupně zchladne a stane se černým trpaslíkem (který už vůbec nezáří).

Slunce má zatím paliva dost, má totiž 109krát větší průměr než Země – červeným obrem se tedy stane přibližně za pět miliard let, kdy jeho objem naroste až někam k Marsu (sbohem, Země!), ale zase na druhou stranu bude méně žhnout, jeho výdej tepla klesne asi na třetinu. Nakonec se z něho samozřejmě stane bílý trpaslík

ještě si přečti toto

http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/jakto-ze-hori-slunce

Zdroj: http://vtm.zi­ve.cz/clanek/jak-to-ze-slunce-jeste-neshorelo-kdyz-hori-tak-dlouho

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
BandiOl

Princip je v obrovské teplotě. Pro názornost: Pokud bychom na vodu působili hodně vysokou teplotou – voda se nestihne změnit na páru, ale se přímo rozdělí na vodík a kyslík. Vodík pak hoří – oxiduje, atd. Je ale to hoooooooooooooodně zjednodušený výklad.

Zdroj: pknewshop.cz/zdravi

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
gnosis

laikum doporucuju serial „jak vznikl vesmir“. strucne a jasne vysvetleny vsechny dulezite objekty a mechanismy naseho vesmiru.

před 4752 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek