Avatar uživatele
zjentek

Jak to, že veškerými PS kontejnery na potraviny, kterými voda neproteče, jedlé tuky „protečou“?

..včetně pevných tuků.

Nenašel jsem pro dotaz vhodnou kategorii. Proč v kat. Věda není třeba chemie, když je tam fyzika? Vždyť tady je chemiků! No nic, to nic..

Keplere, udělal jsem si pokusy a tuk skutečně proteče. K nim mne vedlo následující:

  1. Místní biofarmář prodává škvařené sádlo v PS termo miskách na polévku, viz misku:

http://www.ka­trincz.cz/oba­love-materialy/jed­norazove-nadobi/boxy-na-jidlo-a-tacy/termo-miska-na-polevku-polystyren-velka
Sádlo z nich v tuhém stavu v lednici protéká.

  1. Na místních farmářských trzích prodejce zákazníkům do těchtýž misek „naváží“ sušená rajčata, která jsou, jak víme, v oleji. Než jsem po pár hodinách přišel domů, olej taktéž protékal.

Podle všeho to vypadá, že znejtek opět přišel na něco, na co národ ještě nepřišel. Vůbec nemluvě o tom, že při určitý teplotě (tuším nad 50°C) se z PS uvolńuje vysoce toxický, karcinogení styren. A to jsou prosím „termo misky na polévku“. Tož je toto možné?
Ale k tématu-

Pokus spočíval v tom, že jsem ty tuky přemístil ze zmiňovaných misek do PS kontejnerů na jídlo od Asiatů (všichni známe) a do PS kelímků na kafe. Co se stalo? Proteklo!
Vzhledem k tomu, že jídlo od Asiatů bývá mastné a kafe bývá teplé, by toto „nádobí“ mělo být rozumnými lidmi širokoplošně zakázáno.

Díky všem za další případné komenty, oponenturu či odpovědi na tuto otázku a pořád mě zajímá totéž- proč se tak děje, pokud odpověď mosoje je blbost a tuky PS nerozpouští? Znejtek ;(

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? zzzzz před 2928 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Tak zrovna tohle bych zařadil spíše do kategorie „fyzika“. Polystyren při stárnutí křehne a vytvářejí se v něm trhliny. Jestli olej přes takovýto PS proteče a voda ne, tak to asi má co dělat s povrchovým napětím kapaliny (vzlínavost, smáčivost). Trhlinky jsou velmi jemné.

Zdroj: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Po­lystyren

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

No prostě oleje a tuky polystyren rozpouští.

http://www.foractiv-plzen.cz/924/omega-3-kokosovy-olej-maslo-dalsi-prospesne-tuky-rozpousteji-polystyren/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

Tak to mě po..er, vyprovokoval jsi mně k pokusu, protože mně to samotného zajímá. Obětoval jsem jeden futrál na CD (betonově PS) a nalil na něj slunečnicový olej. Uvidíme. Aby nebylo mýlky – doufám, že se pořád bavíme o normálním polystyrenu, ne pěnovém. V opačném případě by to bylo jasné, protože by se nejednalo o nepropustný materiál. Jinak PS se nemá používat do teplot nad 55 st.

před 2927 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

Bavíme se o polystyrenovém nádobí, do kterého lidé běžně servírují či balí mimo jiné i mastné potraviny- o misce na polívku, kelímku na kafe a kontejneru na čínu ;)!

před 2927 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Ten odkaz je naprostá kravina, když už kvůli ničemu jinému, tak že tam tvrdí že PS je z vody a oleje. Kromě toho není řeč o pěnovém polystyrénu. Příště opatrně s prezentováním takových pochybných příspěvků. Nic ve zlém, ale blbneš lidi.

před 2928 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek