Avatar uživatele
reika

Jak ukládal do bio popelnice odpad, aby nezaopáchal?

Do popelnice dávám trávu, plevel, větvičky. Vysypávají ji 1× za 14 dní. Po každém vysypání ji vystříkám vodou. Naposledy po vysypání z ní byl cítit velký zápach, na dně byl zbytek zkvašené trávy. Asi jsem tam dala vlhkou trávu nebo to udělalo to horko. Jak se proti tomu bránit? Co dát na dno, aby mi tam nezůstávaly zbytky? Jak to děláte vy? Poraďte prosím. Děkuji.

Zápach z bio popelnice
Původní neotázka

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2457 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
štamgast

Co takhle zkusit nezakrytý kompost? Vysypávat ji, obzvlášť v horku, častěji? Nebo bordel dávat rovnou tam, kam ji vysypáváš?

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
cynique

Nějaký ten zápach ke kompostu patří, to si musíte zvyknout. Anebo se musíte odstěhovat do paneláku. Ale…

Nevhodné složení obsahu kompostu, kompostéru, bio popelnice, atd., způsobuje zahnívaní, což se projevuje hodně nelibou vůní. Řešením je úprava složení kompostu „na vstupu“. Stav vznikl jako nedostatek uhlíku a samotné kompostování neprobíhá správně (v biopopelnici je to to samé – již tady startuje kompostování). Např. když se tam dává převážně tráva (a nejsou tam větvičky, papír a pod), tak hnití začíná rychle. Jsou tam i další faktory – velikost travních zbytků – s tím související provzdušnění, atd.
Já to řeším tak, že jsem koupil 25kg pytel jemne mletého vápence. Na „můj provoz“ (cca 1600m2) mi to stačí minimálně na 1 rok. Jednotlivé vrstvy trávy vždy lehce posypu vápencem. Od oka. Používam to na kompost i pro bio popelnici. A je po problému.
Kompost je nutné občas přeházet a bio popelnici mít raději ve stínu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Cenobita

Důkladně odpad vysušit a pak smrdět nebude, nebo mít popelnice v chlazené místnosti. Oboje je pro domácnost nereálné, proto je nejlepší volba minimalizovat množství bioodpadu. Teoreticky by mohly existovat nějaké bakterie, které budou bioodpad eliminovat, ale to by chtělo nějaký odborný návod, třeba z bioplynky.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek