Avatar uživatele
samicek333

Jak upravit toto prohlášení?

Dobrý den, do obhajoby své maturitní práce musím dát toto prohlášení:
Prohlášení
Byla jsem seznámena s tím, že se na maturitní práci plně vztahuje zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon), ve znění pozdějších předpisů, zejména § 60 – školní dílo.

Beru na vědomí, že Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Liberec (dále jen „G a SOŠPg“) nezasahuje do mých autorských práv užitím mé maturitní práce pro vnitřní potřebu G a SOŠPg. Užiji-li maturitní práci nebo poskytnu-li licenci k jejímu využití, jsem si vědoma povinnosti informovat o této skutečnosti G a SOŠPg.

Škola nám ho předepsala, že ho máme použít. Mně se ale nelíbí, že škola může práci, kterou jsem já vypracovala používat jak chce, může jí ukazovat jiným studentům, využívat mé fotky, ale když jí budu chtít použít já, musím o tom informovat školu. Vím, že je to pouze oficiální a školu nejspíš nebude zajímat, když ji nějak využiju, ale i přesto bych chtěla to prohlášení nějak poupravit. Jde mi spíš o princip, protože mi to dalo celkem dost práce. Je možné to nějak poupravit, jestli ano tak jak? Nebo si myslíte, že je to zbytečné?

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, zzzzz, marci1 před 2924 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
zzzzz

Odstavec beru na vědomí… do práce nedávej, pokud je na formuláři, tak ho přeškrtni a ve škole řekni, že s ním nesouhlasíš. Nikdo tě nemůže nutit podepsat souhlas.
Já velice chválím, že uvažuješ nad tím, s čím dáváš souhlas a že nejsi jako velká část lidí, kteří podepíšou vše, co jim je předloženo.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
JájsemRaibek

Záleží na tom, zda ti vadí, že škola může poskytnout tvou práci nebo ti vadí, že ty ji můžeš použít jen s jejím souhlasem.
Pokud ti jde o to poskytnutí školou, stejně se to nijak nedozvíš a pokud jde o tvé použítí, může se to škola nějak dozvědět a pak máš problém. Ta škola bude mít za sebou zástup advokátů, kdežto ty budeš sama nebo jen jednoho a nevyhraješ to.
Já osobně bych to udělal jinak. Využil bych toho, že tento text nikdo číst nebude, jak už tomu bývá a tedy souhlas a nesouhlas bych uvedl v tom textu. A pokud by se někdy vyskytl nějaký právní problém, ukázal bych na ten text a škola by byla víš kde :D
Takže nevyužití školou bych napsal:
Beru na vědomí, že Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Liberec (dále jen „G a SOŠPg“) zasahuje do mých …(vymazáno ne)
A v případě tvého využití by byl text:
Užiji-li maturitní práci nebo poskytnu-li licenci k jejímu využití, nejsem povinna informovat o této skutečnosti G a SOŠPg. (zaměněno jsem si vědoma povinnosti za nejsem povinna).

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Hans51

Možná by nebylo od věci si ten autorský zákon přečíst… V § 35 odst. 3 se říká:

Do práva autorského také nezasahuje škola nebo školské či vzdělávací zařízení, užije-li nikoli za účelem přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu k výuce nebo k vlastní vnitřní potřebě dílo vytvořené žákem nebo studentem ke splnění školních nebo studijních povinností vyplývajících z jeho právního vztahu ke škole nebo školskému či vzdělávacímu zařízení (školní dílo).

Čili nezáleží na tom, zda prohlášení podepíšete, či nikoliv. Škola do Vašeho autorského práva ex lege nezasahuje.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Nevím, maturoval jsem někdy dávno v minulém století, ale jisté principy platí dodnes. Kvalifikaci a znalosti, kterou nabudeš v jistém podniku, nebo instituci je jejich duševním vlastnictvím a subjekt má právo využívání omezovat. Stejně tak to může být i na střední škole, která tě vše naučila. Nic bych neupravoval a když tak jenom se souhlasem školy.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
zzzzz

Kepler dnes s tebou vyjímečně nesouhlasím.
Pokud by škola byla nějakou právní normou oprávněná tu práci využívat, tak nebude potřebovat její souhlas. Snad se shodneme na tom, že souhlas je vždy dobrovolný.

před 2924 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Asi máš pravdu, do jaké míry jsou právní normy univerzální a co si může dovolit instituce, do toho fakt nevidím. Proto jsem ponechal možnost souhlasu, nebo nesouhlasu instituce. Ano, souhlas musí být dobrovolný.

před 2924 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek