Avatar uživatele
P70

Jak velikou moc má prezident USA a čím/kým je „hlídaný“, aby neměl absolutní moc?

Dobrý den, zajímalo by mě co je v pravomoci prezidenta USA? Děkuji

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2282 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
aliendrone

Prezident USA má VELKOU moc, nikoliv však dostatečně k efektivnímu řízení. Hlídá ho kongres (senát a sněmovna reprezentantů), který ratifikuje zákony a mez. dohody. A nejvyšší soud prozměnu zodpovídá za výklad zákonů a jejich ústavnost (tudíž je může i rušit).

Preziden USA je hlavou státu, vrchním velitelem ozbrojených sil a především nejvyšší představitel kabinetu. Tedy není jen formální loutka, jako je náš prezident nebo britská královna, protože on na rozdíl od nich vládu reálně sestavuje a v reálu řídí.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Moc je značná díky dekretům (Executive orders), kterými může sám ze své vůle nařídit prakticky cokoliv a omezuje ho snad jen ústavní soud který může jeho dekret na základě protiústavnosti zrušit. To se ostatně Trumpovi už stalo. Jinak trum je známý chlič dekretů, od začátku svého působení už takových nařízení vydal přibližně padesát a to je velmi výrazné zasahování do chodu tak velké země. Každý ten dekret má schopnost rozbít fungování určité oblasti života nebo ji zcela změnit, a 50 to už musí mít pořádný vliv.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek