Avatar uživatele
bolak

Jak velký je riziko při lumbální punkci, že se něco podělá a bude to mít trvalé následky?

A co se všechno může stát?
Doplňuji:
Samba: Mně to jednou taky chtěli dělat, ten rozhovor vypadal asi následně:

  • Půjdete se sestrou tady na pokoj, za chvíli přijde doktor a ten vám odebere z páteřního kanálku mozkomíšní mok.
  • No tak to v žádným případě :)) s tím nepočítejte.
  • No počkejte, to je vážný…
  • A co že mi to jako má bejt?
  • Jevíte všechny příznaky meningitidy.
  • Nó, to nemám.
  • To nemůžete vědět.
  • Vim to! Vim to na 100% že to nemám........a co to vůbec je?

Pak mi to chvíli vysvětloval, ale když mi řek, co mi hodlaj udělat, tak mu říkám: „hm, tak z toho asi nic nebude hele“, pak na mě zkoušel takový ty doktorský „bu bu bu“ řeči, včetně jejich oblíbenýho „pokud se na to nepřijde včas, tak můžete umřít“, ale to už sem si natahoval bundu na záda se slovy „vpohodě, já to risknu“. Pak mi dali podepsat nějakej papír že mě varovali, a že když umřu tak že si za to můžu sám (mám pocit že tam u toho bylo v závorce „kiš kiš“), no a šel sem domů… A neumřel!

Pak věřte doktorům…

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: bolak

Zajímavá 9Pro koho je otázka zajímavá? annas, vagra, iceT, Andělé, ahold, briketka10, Dochy, anonym, anonym před 4027 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Nejsem lékař, takže nebudu překládat informaci z anglického zdroje.

V některých případech, může být lumbální punkce odebrat malé množství CSF pro analýzu vést k vážným komplikacím. Lumbální punkce by měl provádět pouze s mimořádnou opatrností a pouze tehdy, pokud jsou tyto dávky myšlenka převáží rizika, za určitých podmínek. Například u lidí, kteří mají krevní srážlivosti ( koagulace ) nebo krvácivostí nebo kteří jsou na antikoagulační léčbu, může lumbální punkce způsobit krvácení, které může komprimovat míchu. Termín pro tento stav je spinální subdurální hematom , a to je vzácná komplikace. Nicméně, to se dotýká některých onkologických pacientů, jejichž nízký počet krevních destiček ( trombocytopenie ), aby byly více náchylné ke krvácení. V některých případech, jsou tito pacienti dostat transfúzi destiček před lumbální punkce, ale tento postup se stále zkoumá. 1984–1988 studium, zčásti podporovaného National Cancer Institute, zkoumal riziko lumbální punkcí na děti s akutní lymfoblastickou leukémií (ALL). Žádné závažné lumbální punkce komplikace byly pozorovány v této studii více než 5000 dětí.

Lumbální punkce bylo prokázáno, že je méně přesný než jiné metody v monitorování intrakraniálního tlaku kapaliny. Snímač poskytuje přesné informace o změnách v toku krve a mozkomíšního moku v mozku.

Traumatické lumbální punkce ( TLP ) nastává, když se cévy neúmyslně prasknutí v průběhu řízení. Pokud k tomu dojde v rámci diagnostického leukémie workup , je zde potenciál znečištění vzorku CSF, která byla odstraněna s leukemických buněk, což způsobuje falešně pozitivní výsledek testu.

V případě, že je velký nádor na mozku, nebo jiné hmoty, odstranění CSF může způsobit tlakové posuny v mozku (herniace), což způsobuje kompresi mozkového kmene a dalších životně důležitých struktur, a vede k nevratnému poškození mozku nebo smrti. Tyto problémy jsou snadno vyhnout kontrolou srážlivost krve pomocí krevního testu a tím, že dělá počítačová tomografie skenování (CT) nebo magnetické rezonance (MRI), před pokusem o skenování lumbální punkci. Kromě toho by lumbální punkce postup nikdy být provedena na místě lokalizované infekce kůže na spodní části zad, protože infekce může být zaveden do CSF ​​a mohou se šířit do mozku nebo míchy.

http://transla­te.google.cz/tran­slate?hl=cs&sl=­en&u=http://www­.answers.com/to­pic/lumbar-puncture&prev=/se­arch%3Fq%3Dwha­t%2Bdanger%2Bli­es%2Blumbar%2Bpun­cture%26hl%3Dcs­%26client%3Dfi­refox-a%26hs%3D34H%­26rls%3Dorg.mo­zilla:cs:offi­cial%26channel%3Drcs&sa­=X&ei=ckBkUeaK­HInAtQbavYHoB­g&ved=0CHQQ7gEw­Bw

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?fcoop Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Taky mi dělali lumbálku, byla to hrůza, přišla mladá lékařka, řekla mi, abych se posadila na židli opačně, lokty o opěradlo a abych se nahrbila, pak vzala jehlu, radši jsem se nedívala, jak dlouhou, ale dlouhá asi byla dost a píchla, nepovedlo se, tak jehlu povytáhla a píchla o kus dál, taky se nepovedlo a pak mi řekla, že to zkusí ještě jednou a když se to zas nepodaří, udělá to znovu příští den, s tím jsem ale nesouhlasila, řekla jsem, aby přišel na ten výkon jiný lékař tak, jak jí do ucha šeptala sestra, asi dvakrát se jí ptala, jestli má zavolat jiného lékaře, ona že ne, že to zvládne, ale nezvládla, pak teda přišla jiná lékařka, píchla, nabrala, a odešla, pak jsem si musela hned lehnout do vodorovné polohy, tzn. bez polštáře a tak být 24 hodin, vysvětlili mi to hodně laicky, abych to pochopila, v tom kanálku, odkud vysáli ten mozkomíšní mok byl vzduch a kdybych si sedla, tak by ta vzduchová bublina šla nahoru podél páteře až do hlavy a hrozně by to bolelo, Musela jsem stále pít co nejvíc, aby se zas vytvořil mozkomíšní mok, takže jsem jen ležela a pila a pila, brčkem a pod sebou jsem měla mísu a tu jen občas odnesli plnou a zas mi ji tam šoupli, bylo to děsný, ještě jsem nenapsala, že během těch vpichů mi cukaly nohy, asi podle toho, kam píchla, bylo to teda dost bolestivé, zajímavé je, že ta druhá doktorka to udělala bezbolestně, a ještě jsem nenapsala, že to všechno prováděli mezi ostatníma babama, co byly na pokoji a mě to bylo dost trapný, tak doufám, že už nikdy víc!
Doplňuji:
Pro sichra ti daj předem podepsat papír, ve zkratce – kdyby něco, tak teda oni nic…což bylo taky dost divný, dělalo se to v Jilemnici

Upravil/a: anonym

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?briketka10 Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

Kdysi jsme to absolvoval. Den prakticky bez pohybu v leže, pak jsem měl cvičit. Nevím jestli to bylo tím, že jsem cvičení flákal nebo něčím jiným, ale během asi 2–3 dní jsem přestal být schopen se ohnout a rozmasírovávali mně to.

(Annas: tak tak hnusné strojové překlady bych snad nikde nezveřejňoval)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
I_hate

Slyšel jsem o případu mladé holky, která před lety šla též do nemocnice na lumbální punkci. Domů přijela již nechodící, na invalidním vozíku! Dnes je dospělá, a žádná změna k lepšímu!

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
briketka10

mě ji brali taky v místě mezi obratly, ale odběr se povedl napoprvý
kdyby se nepovedl tak říkali, že můžu být doteď chromá na vozejku ..
a jak uvádí Samba celý den jsem ležela na boku hrůza musela pít na
co jsem nebyla zvyklá a ani na cígo mě nepustili..druhý den, když jsem
vstala to se mi vám tak zamotala šiška už taky nikdy víc ..radši vrtat
přispatá mozek a cejtit ten smrad z kosti lebky :)

před 4026 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
johana 56

Na možnost ochrnutí vždy upozorňují. Většinou doporučí lumbálku ke stanovení přesné diagnózy a následné léčby.když si nejsou jisti ani po opakovaném CT a MR.Nejhorší je vypít pět litrů destilky během tří hodin a k tomu mít napíchnuté dvě infuze.

před 4026 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

jasně, to je teda fakt a sestra s mísou ne a ne přijít…

před 4025 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
bolak

Já myslím že každej doktor kterej dělá nějakej zákrok na pacientovi, by měl ten zákrok podstoupit nejdřív sám, aaby viděl jaký to je.

Ono by se to potom chovalo k pacientům jinak… :)

před 4024 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

No, to je fakt 🙂

před 4020 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
johana 56

To si nemůžu stěžovat,byla tam každou chvilku,co člověk nadělá…

před 4024 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
briketka10

chyba! mezi obratli..

a jen jsem chtěla připsat mě ji prováděli na posteli
na boku a musela jsem se jakoby stulit do klubíčka
já měla takový strach, když to do mě píchali brekeke :(

před 4026 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
bolak

annas: a proč se dělá lumbálka zrovna v místě ve kterým se dělá?

před 4027 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

no pánč je tam ten mozkomíšní mok, představ si to jakože je tam nad zadkem zabudovaná taková baňka a z tý vytahují tu s..čku, pak je tam nic a to nic se musí znova naplnit a to jedině tak, že do sebe naliješ hodně moc vody a tím se tam zas ten mok vytvoří, mě tím zkoumali, jestli nemám boreliozu-su?, a co myslíš? Nebyla tam 😁

Briketka10 . to Vás teda moc lituju, že jste to taky musela přetrpět, je to pěknej hnus, ale měla jste štěstí, že to tam uměli dělat, já vyfasovala nemehlo 🙂Tky jsem se hrozně bála a ještě jak mi začaly cukat a bolet ty nohy při tý jehle co tam ta trubka strkala, hrůzaaaa

před 4025 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek