Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak velký přesah musí mít hlavička šroubu přes díru?

Ahoj přátelé,

chtěl bych se zeptat, zda-li neexistuje nějaká specifikace či dokonce norma na to, kolik musí mít hlavička šroubu přesah přes díru. Uvedu situaci:

máme plech s dírou 6, do které dáváme šroub M5 jehož hlavička má průměr 12 mm. Chceme do toho zkusit dávat šrouby M4 s hlavičkou 9,4 mm.

Tzn. nový přesah bude +1,7 mm po obvodu díry. Je to dostačující? Zařízení je pod mírnýma vibracema, tudíž je potřeba určité pevnosti ve spoji. Zkoušel jsem to najít v normě EN ale tam jsem to neobjevil. Samozřejmě, že pokud tato informace nebude, udělám si nějaký test, ale pokud by to bylo specifikováno, tak je to jednodušší. Případně jaké jsou vaše praktické zkušenosti s přesahem díry šroubem?

Díky Jirka

Předmět Autor Datum
zdravej rozumby na 4mm šroub děla díru max 4,5!!a ne 6
paul 22.11.2013 09:31
paul
Myslím, že tohle by se dalo najít ve strojnických tabulkách, ale hledat to nebudu. Zkušenost mi říká…
ladaadal 22.11.2013 10:01
ladaadal
Norma se vztahuje k průměru šroubu,ne k jeho hlavě. http://amapro.cz/datove_zdroje/knihy/_strojnictv…
miroslav 22.11.2013 10:09
miroslav
Jistě, jenže k průměru šroubu je další tabulka s jasně danou velikostí hlavy pro daný šroub, to chce…
ladaadal 22.11.2013 10:39
ladaadal
Velikost plochy zakryté hlavou šroubu má také vliv na to, jestli se plech při namáhání vymačká a hla…
náhodný 22.11.2013 11:14
náhodný
Naprostý souhlas.M4 do díry O PRŮM 4,2mm.do6mmje to prasečina.
dabac 22.11.2013 11:52
dabac
Dělají se šrouby s vylisovanou podložkou, ta by to trochu překryla. poslední
čumil_old 22.11.2013 22:58
čumil_old

Myslím, že tohle by se dalo najít ve strojnických tabulkách, ale hledat to nebudu. Zkušenost mi říká, že když už by to tak muselo být, tak jen s velkoplošnou silnostěnou podložkou pro daný šroub. Ono taky záleží, co konkrétně a v jakém prostředí to bude držet. Jestli jde o plech na blatníku traktoru, tak bych typoval životnost jenoho přejetí pole, naproti tomu, je-li to plech na skříňce, aby za ní nepadal bordel z horní plochy, tak to asi vydrží nadosmrti.

Jistě, jenže k průměru šroubu je další tabulka s jasně danou velikostí hlavy pro daný šroub, to chce trochu pohledat. Prostě do 6 díry dá M4 jen prase. To můžeš pod hlavu místo podložky strčit zrovna 6ku matici. Fungovat to bude, ale kdokoli to uvidí ti nesvěří už ani rozřezání plechů do šrotu.

Velikost plochy zakryté hlavou šroubu má také vliv na to, jestli se plech při namáhání vymačká a hlava propadne plechem, například pokud je plech na nějaké pohyblivé části, nebo vibruje (kryty, apod.) a také na materiálu plechu. Ocelpozink je pevnější než hliníkový plech, a také na tloušťce plechu.

Pro tyto účely se pod hlavu šroubu dávají různě velké podložky. Rozměry, druhy a další podrobnosti najdete ve strojnických tabulkách, například v oblíbeném Černochovi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru