Předmět Autor Datum
Mě by 32GB nestačilo.Pokud tam chceš něco jako windows7/vista je to hodně blbá kapacita! Každopádně…
MM_tank 15.05.2010 12:29
MM_tank
Naopak - s ohledem na tristní výkon běžných 2,5" HDD má SSD význam právě u notebooků (kde rychlost n…
touchwood 15.05.2010 14:21
touchwood
Já netvrdil že by to rychlejší nebylo. Jen sem psal že je to podle mě zbytečné. Záleží hlavně co by…
MM_tank 15.05.2010 16:58
MM_tank
Pokud v NB budeš mít WinXP a pár programu tak já bych do toho šel. Já na starém NB jsem měl WinXp ná…
saturn11 15.05.2010 12:51
saturn11
A také nezapomeň počítat s tím, že na disku musíš nechat 13-20% volného místa, které nesmíš zaplácno…
braqela 15.05.2010 13:04
braqela
Tak v tomto případě je už 32GB k ničemu s Windows 7. S Windows XP by to nebyl problém, ale ten už ne…
Aleš Pospíchal 15.05.2010 13:20
Aleš Pospíchal
Vyplati sa, ale vacsi, a nejaky drahsi, nie lacne blbosti. Rychlost random acces citania moze byt az…
MM.. 15.05.2010 18:07
MM..
Kapacita 32 GB je fakt málo, navíc dle zmíněných parametrů hádám, že se jedná o levnější verze Kings…
VN 15.05.2010 19:55
VN
No podle mě už trošku demagogie! Přítomnost SSD nebo normálního disku se na otáčkách chlazení (hlučn…
MM_tank 16.05.2010 02:13
MM_tank
Pisal ze sa to prejavi HLUKOM ked je vetrak vypnuty (ze vtedy pocujes HDD. O polnoci. Aj ja pocujem… poslední
MM.. 16.05.2010 02:51
MM..

Mě by 32GB nestačilo.Pokud tam chceš něco jako windows7/vista je to hodně blbá kapacita!
Každopádně si na SSD ještě počkám. SSD disk je samozřejmě rychlejší, zvládne tisíckrát víc operací za sekundu - ovšem zrovna u notebooku který můžeš pohodlně uspat do ram a za vteřinu probudit si myslím to takový význam nemá.

Vzhledem ke kapacitě 32gb= jeden operační systém a tři nové hry*,jedno dvd s mp3 a kupa textů ve wordu to nemá cenu.

Jinak výhody pro mě - jsou tyhle - rychlý start windows (do plochy) rychlé dočtění všech aplikací, zrychlení IE nebo prohlížeče (jde obejít použitím ramdisku). Jak sem pozoroval v testech zrychlení při načítání her u "obyčejných" modelů není výrazné-navíc se na uvažovanou kapacitu 64-80gb vejde jen pár. Nic víc z ssd nevyužiju. Každopádně u SSD budu čekat na SATA 6GB modely.

*(notebooky nejsou na určené na hraní her)

Naopak - s ohledem na tristní výkon běžných 2,5" HDD má SSD význam právě u notebooků (kde rychlost nedostačuje ani pro lepší kancelářskou práci) spíše než u desktopů, kde běžný 3,5" HDD je dost rychlý pro (prakticky jakoukoli) kancelář. Problém je vysoká cena a nízká kapacita.

Já netvrdil že by to rychlejší nebylo. Jen sem psal že je to podle mě zbytečné.
Záleží hlavně co by na tom notebooku dělal. Podle mě na otevírání wordu, kravin v emailu a internetování úplně stačí klasický disk.U 32gb SSD si nedovedu představit že by na tom ntb šlo vůbec něco jiného dělat. A pokud si ntb uspí do paměti nemusí ho trápit ani dlouhé starty windows.

Pokud v NB budeš mít WinXP a pár programu tak já bych do toho šel. Já na starém NB jsem měl WinXp náký programy, spoustu krátkých videi, pps prezentace, fotografie, pdf dokumenty atd. zabralo to 25Gb. Ale tet mám WIN7 tak bych do toho rozhodně nesel

Vyplati sa, ale vacsi, a nejaky drahsi, nie lacne blbosti.
Rychlost random acces citania moze byt az 10x oproti HDD. Nacitanie Win moze byt aj 3x rychlejsie. Zavisi ale od rychlosti (=ceny) SSD a aj od toho co za blbosti (=antivir a spol) sa ti spustaju pri starte Win a co sa tie blbosti snazia robit s diskom.

Kapacita 32 GB je fakt málo, navíc dle zmíněných parametrů hádám, že se jedná o levnější verze Kingstonu V série (novější generace V+ /také "jen" MLC/ jsou podstatně vychytanější a lepší), i když to jen tak bokem.

Ono oproti běžným notebookovým plotnovým HDD (5 400/7 200 rpm) mají SSD výhodu (oproti např. případné rychlosti čtení atp.) mj. už v přístupové době, která se často pohybuje do max. 0,1-0,2 ms, což je takřka zanedbatelný čas (pro plus mínus představu u HDD - př. jednoplotnový 2,5 HDD, který tady mám, 250 GB Seagate Momentus, jeden z nejnovějších sérií s 5 400 rpm, má tuto hodnotu kolem cca 19 ms, jeho rychlejší varianta s 7 200 rpm mívá tento čas cca kolem 16 ms). Samozřejmě závisí na konkrétním SSD a jeho možnostech (viz první generace a jejich "porodní" bolesti - rychlost, životnost/počet přepsání buněk, což se postupně lepší, proto je vhodnější mrkat po novějších typech, ale i tak některé SSD, a není jich málo - viz mnoho testů různých typů od mnoha výrobců, stále trpí nižší přenosovými rychlostmi při práci s malými soubory /z druhé strany to spousty lidí nepovažuje za tak zásadní oproti jiným výhodám/, ale mělo by se vše postupně lepšit i u levnějších, to je jasné, vývoj jde vpřed...). Nakonec Windows 7 je už systém, který SSD začíná významněji brát v potaz (oproti XP či Vistě).

Nakonec i na youtube.com je spousty ukázek porovnání i jen startu OS (i na stejných noteboocích) - např.:

watch

Velké plus u SSD je také nulová hlučnost a žádné vibrace (tím, že samozřejmě neobsahují pohyblivé části oproti běžným HDD), takže pokud mám notebook s dobře navrženým chlazením, v office/bez zátěže se větráček ani nepohne, paráda - skutečné TICHO ("nechápu", jak někdy v testech notebooků autor uvede, že recenzovaný kousek není vůbec slyšet - ať si zkusí testovat v RD na vesnici v půlnočním čase a garantuji, že po několika hodinách práce, i když skutečně nepojede větráček chlazení, vás bude vytáčet projev plotnového HDD, i všeobecně považovaného za tichý, z druhé strany, pokud větráček jede pořád a je hlasitý - víme, co taková malá mrcha na 3 000-4 000 otáčkách dokáže s nervovým systémem... vám i zlatý SSD bude v tomto smyslu na nic). V tomto případě, požadavku/snaze mít tichý notebook, pak snad ani nevadí tolik případné některé horší parametry SSD oproti mladším dražším a technologicky promakanějším kouskům, jen velikost - vzal bych pak alespoň něco s cca 120 GB, i 60 GB se mi zdá na hraně pohodlného používání (ale proti gustu a nenáročným potřebám).

atd.

No podle mě už trošku demagogie! Přítomnost SSD nebo normálního disku se na otáčkách chlazení (hlučného) cpu a vga nijak neuprojeví a to platní u všech modelů notebooků co sem rozebíral. Protože disk nijak chlazenej ani napojenej na další chladiče nebyl.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru