Avatar uživatele
Dismas

Jak vnímáte koledníky?

V našem městě v poslední době na Velikonoce potkávám stále méně koledníků, a tak mě napadlo, že bych tuto tradici trochu obnovil, ale vím, že spousta lidí koledníky nemusí (neotevře jim) a v každém městě je to jiné, ale budu rád alespoň za pár názorů zde v poradně.
Musím ještě říci, že mi jde o koledu jako takovou, o tradici, byl bych rád za vajíčka, sladkosti, prostě vše, co s Velikonocemi souvisí, nedělal bych to z „existenčních“ důvodů, tj., že máme hluboko do kapsy, a proto si chci tímto způsobem přilepšit. Nejde mi o to, aby mi někdo dával za koledu nějaké peníze nebo štamprličky alkoholu (stejně nepiju) apod., jde mi opravdu o samotnou tradici.
Takže se vás ptám:

  • je podle vás koledování hlavně záležitostí dětí a pro dospělé už se to „nehodí“, nebo je to v pohodě? (jako dítě jsem jednou na koledě byl, teď je mi 20 let)
  • co byste od koledníka očekávali, co by měl mít sebou – kromě košíčku, pomlázky, co třeba řehtačku?
  • jaké je podle vás nejlepší uvítání, je lepší začít pozdravem a jakou písničku zvolit? Jako dítě jsem měl spousta velikonočních básniček, ty se teď ale k mému věku nehodí, takže jestli by stačilo klasické „hody, hody, doprovody, dejte vejce malovaný… atd.“, či máte nápad na něco jiného, aby to nebylo takové obyčejné;
  • pro ženy, je lepší se nějak předem dovolit ohledně vyšlehání, nebo začít šlehat rovnou?

Díky moc všem.
Doplněno: Zdroj jsem se rozhodl smazat, protože by to mohlo být bráno jako propagace stránek s podobným zaměřením. Tam jsem to psal samozřejmě také já.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 2953 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
quentos

Proč by se to nehodilo? Koledovat chodím přes 20 let a někde už by mi ženy vyloženě snad ani neodpustily, kdybych nepřišel. Nejsem v tom sám. Cestou potkávám dospělých koledníků hromadu.
Pozdrav předem je samozřejmost, přece nezačnu zmlazovat bez pozdravu. Koledu je nejlepší si složit sám, s tou ohranou by mi bylo trapný chodit. S tou svou slavím vždycky úspěch.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
UnQ

Já třeba koledovat vůbec nechodím a nikdy jsem nechodil, maximálně mamku a babičku, když jsem byl malý.
Na vesnicích se to zřejmě slaví lépe i díky tomu, že se lidé navzájem znají, což ve městě říct nemůžete.
Ale vídám spoustu dospělých koledníků a nepřijde mi na tom nic špatného, pokud tedy nezvoní na každý dům i přesto, že třeba vůbec neví, kdo tam bydlí, zda tu danou osobu neruší.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Bejvávalo. Já si v dospělosti připadal jako somrák!

quentos, s koledou, kterou jsi sám složil chodíš už dvacet let, a ještě se nikomu neomrzela, když píšeš: …s tou ohranou by mi bylo trapný chodit. S tou svou slavím vždycky úspěch?

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?redy Nahlásit

Avatar uživatele
RyuzakiKate

Jako malá jsem nevěděla nikdy dopředu, kolik koledníků přijde, teď mi spíš přijde smutný to, že se musím každýho zeptat, jestli by měl čas a zastavil se… Podle mě je to pořád pěkný, to vyšlehání, i od dospělých, není se zač stydět, ti, co říkaj, jak je to trapný, jsou trapní sami vo sobě :) Samozřejmě to musí bejt jemně!!! Na základce vždycky přišel kreténskej ředitel, školník a dřív ještě zástupce (pak to byla ženská) a od ředitele jsme dostávaly TAKOVEJ výprask a ještě k tomu tou opačnou stranou, že teď už bych mu za to normálně jednu vrazila, idiotovi.
Je to fajn příležitost, jak si k sobě pozvat staré známé a pokecat. Navíc toho máme co nabídnout, mamka smaží domácí koblížky, peče mazanec a perníčky, vajíčka barvíme přírodně, kdo chce, dostane víno či štamprli…
A hlavně už člověk pociťuje to pomalu blížící se jaro, to na tom mám ráda asi nejvíc.

Upravil/a: RyuzakiKate

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Pokiaľ prídu rozdávať radosť a nenatrčajú ruku na peniaze, takí dostanú aj koláče a aj vypiť…
nealko.
Ale pred takými, ktorí si z toho urobili živnosť, zatváram dvere.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Baromut

Vnímám je tak, že už asi 5 let všem říkám, ať klidně přijdou pokecat a na panáka, ale ne kvůli velikonocům (takže bez pomlázky a podobných blobstí). Nechápu, proč bych se měla nechat plácat pomlázkou (byť třeba jemně – jde o princip) a ještě za to být vděčná. Celá tahle tradice je jen odporná hra na to, že jsou chlapi ti větší „mačo“ a proto bijou oni nás a ne my je.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Gymnastka Bi

Já to mám Gymnastika, Biatlon ale to se tam nevlezlo celý

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek