Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak vymenit koupelnovou baterii

Zdar, potrebuju vymenit pakovou baterii v koupelne v umyvadle, jeste nikdy jsem to nedelal a ani nevim, jak se to dela.

Tak kdyby mi nekdo napsal navod :-) ?

Zrucnej jsem, ale pokud byste mysleli, ze je to prace spise pro instalatera, tak jednoho znam, ale je s nim takovej problem, kterej nechci rozebirat, tudiz druha moznost je, ze koupim baterii a on mi ji tam vymeni. Jenze nevim, zda vsechny umyvadlove baterie jsou nejak standardizovane a je tedy jedno jakou v obchode koupim anebo, zda je treba koupit urcity typ a potom potrebuju vedet, jak zjistim (co zmerim), abych v obchode koupil spravny typ, ktery mi bude pasovat do umyvadla? A druha otazka je, jakou znacku baterie mam koupit, protoze chci koupit nejakou kvalitni, ktera vydrzi a nebude to zadnej bazmeh, ktery zacne po pul roce tect. Samozrejme moc penez nemam, takze neprijdu do obchodu a neukazu na tu nejdrazsi, ale chtel bych neco, aby to bylo hlavne kvalitni s tim, ze to bude v nejake rozumne cene?

predem dik

Praktické umyvadlové baterie za super cenu na Favi.cz (inzerce) (reklama)

Předmět Autor Datum
Dobrý večer,změřte rozteč trubek na které jsou našroubovány převlečné matice stávající baterie,nemůž…
Lubomír 04.04.2010 18:36
Lubomír
Vzhledem k tomu, že píše: potrebuju vedet, jak zjistim (co zmerim), abych v obchode koupil spravny…
Kurt 04.04.2010 18:46
Kurt
Pro Kur,tak to jsem nějak přehlédl,že to má baterii zabudovanou do umyvadla,třeba se moje rada hodí…
Lubomír 04.04.2010 19:00
Lubomír
Me se velice hodila :-) poslední
Ondra123 11.01.2016 18:17
Ondra123
Ešte sa to môže skomplikovať. Na umývadlá sa už hodne dlhý čas, montujú baterie so spodným prívodom.…
Joseph 04.04.2010 18:55
Joseph
Kdybys tohle napsal 1.4 tak to beru jako apríl::),ale napsat jsem manuálně zručný a neumět si vyměni…
Já Pajoš 04.04.2010 19:38
Já Pajoš
Tak obcas dela clovek neco poprave a hned dostava rady typu radeji to sver odbornikum, tak proto jse…
Redmarx N 04.04.2010 20:16
Redmarx N
Teoreticky dva údaje: průměr díry na umyvadle a délku přívodu (hadic).
Kurt 04.04.2010 20:21
Kurt
Dik. :-)
Redmarx N 04.04.2010 20:40
Redmarx N
Jen nevíme, jak to u vás vypadá, tak připomenu: kohouty, které mají být pod umyvadlem, mohou mít - a…
Kurt 04.04.2010 20:57
Kurt
jeste jednou dik.
Redmarx N 04.04.2010 22:35
Redmarx N
Když už budeš mít vše pohromadě,a budeš vše montovat zpět,pamatuj na to,jakou máš sílu,až budeš utah…
Jabraka 05.04.2010 00:30
Jabraka

Dobrý večer,změřte rozteč trubek na které jsou našroubovány převlečné matice stávající baterie,nemůžete se seknout,buďto je to 100mm,nebo 150mm,to je velký rozdíl,je to takto normalizováno.Případnou mírnou odchylku doladíte excentry,které tam máte již pod stávající baterií našroubované.Podle toho rozměru požadujte bateri,prodejci to znají.Bude tam nějaké těsnění,to kupte současně s baterií.Matky dotahujte stranovým klíčem správného rozměru ať si hned novou baterii neodřete a neodprýskne chrom,dotahujte s citem.Jinak s volbou nevím,já koupil asi před deseti lety baterie v Obíčku,jak koupelnové,tak umyvadlové do dvou bytů stejné.Fungují dobře i chrom drží dobře,byla na ně pětiletá záruka na kartuše,krabice jsem nedavno vyhodil,ale vím,že baterie byly naší výroby.Cena byla za umyvadlové necelých šest set a koupelnové se sprchou necelou tisícovku.:-)

Vzhledem k tomu, že píše:

potrebuju vedet, jak zjistim (co zmerim), abych v obchode koupil spravny typ, ktery mi bude pasovat do umyvadla?

si dovolím předpokládat, že se jedná o stojánkovou (umyvadlovou) baterii. A tam se rozteč tak nějak neřeší. :-)
Ze značek - Raf, Jika nebo Metalia by neměly být z nejdražších.

Ešte sa to môže skomplikovať. Na umývadlá sa už hodne dlhý čas, montujú baterie so spodným prívodom. Pripájajú sa pancierovými hadicami na rohové ventilky. Dosť často ani s tými ventilkami nepohneš, len hlavný uzáver vody. Baterie je prichytená k umyvadlu maticou zospodu. Ak je tam už dlhší čas, na závite bude toho asi tiež hodne. Tak na to s citom.

Kdybys tohle napsal 1.4 tak to beru jako apríl::),ale napsat jsem manuálně zručný a neumět si vyměnit baterii....cca změřit rozteč, koupit teflonovou pásku,pokud by nebylo přiloženo těsnění k nové baterii(určitě bude)povolit 2 matice a zase vše namontovat. Počítám že když ti bude protékat WC ,tak budeš volat havaríjni službu :-D

Tak obcas dela clovek neco poprave a hned dostava rady typu radeji to sver odbornikum, tak proto jsem to napsal, tak jak jsem to napsal. A protoze jsem to jeste nedelal, tak samozrejme je prvni dotaz na to, jestli mam vubec neco merit, nebo-li zda bude treba hlasit v obchode nejaky rozmer, protoze uz se mi stalo, ze jsem s necim nabeh do obchodu a tam na me vybafli tri rozmery a ja se zase vracel domu premerovat. :-)

Takze u te baterie na umyvadle neni potreba nic merit ?

Jen nevíme, jak to u vás vypadá, tak připomenu: kohouty, které mají být pod umyvadlem, mohou mít - a zpravidla opravdu mají - jeden ze dvou problémů. První je, že nejdou zavřít a protékají, druhý je, že jdou zavřít, ale protékají taky. Takže každopádně přes sundáním hadic zavřít hlavní přívod vody do bytu.
Další věc - a v návodu k baterii to bývá napsáno - která může přidělat starosti je svinčík, který tím cvičením s uzávěry uvolníte. Proto po namontování nové baterie a otevření kohoutů ještě před prvním puštěním vody sundejte sítko na ústí baterie (perlátor) a potom teprve zvedněte páku až na doraz - nechte odtéct trochu vody se svinčíkem, dejte páku dolů, nasaďte perlátor. Je to proto, že když to neuděláte, uvolněné svinstvo se zasekne o perlátor a po uzavření vody (sklopení páky) samospádem dorazí zpět do kartuše, kterou zanese a ucpe. Reklamace se na to nevztahuje a zbavuje se toho blbě.
V případě nejasností se klidně ptejte - žádnej učenej z nebe nespadl (a dál už to znáte). ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru