Avatar uživatele
Chubby

Jak vymáhat dluh soudem uznaný?

Dobrý den,

Před pár lety nás opakovaně vykrádal zloděj. Celková částka uznaná soudem je 50tisíc. Zloděj na pár měsíců šel sedět a pak, když ho pustili, tak nic neuhradil, ale zmizel. Trvalý pobyt má na Slovesku, v Česku byl krátce kvůli práci (zedník). Od té doby nám přišel od soudu jen dotaz, zda bylo něco uhrazeno.

Ptali jsme se na policii a u známé soudní zapisatelky a ta poradila exekuční firmu. Ale nevím, zda to má cenu, protože žije v zahraničí a je to chudý Róm, který asi nebude mít peníze na to to uhradit. A nás by to stálo další kontaktování, další peníze do toho.

Chci se zeptat, zda soud/policie měla nějakou povinnost to vymáhat? Protože ho pustila a pak se nadále nezajímala? I když máme soudní rozsudek v ruce, musíme to řešit sami? Nemůžeme se nikam obrátit? Popravdě nedoufám, že se ty peníze vrátí, ale to je jako všechno, co soud a policie udělala?

Zajímavá 0 před 4170 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
sevos

Sami a jedině násilím.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Můžete soudní cestou, všetně započítání penále . Ale kde nic neni, tak tam ani čert nebere a soud nic nevymůže.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
kyt

Pokud má dlužník trvalý pobyt na Slovensku a Vy disponujete pouze rozsudkem českého soudu, je třeba nejprve zajistit tzv. Evropský exekuční titul a poté oslovit slovenského exekutora. Český exekutor totiž nemá přesah přes hranice ČR. Počítejte s tím, že budete muset zaplatit zálohu na náklady exekuce ve výši cca 70 EUR. Vzhledem k tomu, že se jedná o člověka, který zřejmě nemá žádné postižitelné příjmy, bych na Vašem místě peníze oželel.

Policie nemá žádnou povinnost, a ani pravomoc peníze vymáhat. Soud jedině na návrh oprávněného na soudní výkon rozhodnutí, dnes se uplatňuje spíše exekuce – viz výše.
M. Svoboda.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek