Avatar uživatele
Tomas006

Jak vypočítat amplitudu pravděpodobnosti?

vím že tím tady všechny už otravuju ale amplituda pravděpodobnosti mi nedá spát. Máme rovnici P(x)=|\psi (x)|^{2}. Vím že P a x je pravděpodobnost daného jevu (že se částice dostane z bodu a dostane do bodu b). Takže pravděpodobnost že se částice q dostane z bodu a do bodu b se rovná vlvé funkci na druhou. ALe co tam sakra znamená ta vlnová funkce? Vím že ta dráha je vlna . Takže pokud to chápu dobře tak vlnová funkce znamená jestli má vlna vrchol dole nebo nahoře. Takže jak to teda mám vypočítat? vím co znamená na druhou ale té vlnové funkci prostě nějak nerozumím. Nevím jestli to je tím že mi je 11 nebo jestli to prostě jen chápu špatně. Díky za vaší případnou pomoc.

Zajímavá 0 před 2317 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
aliendrone

Nejdřív bys měl prokoumat to základnější – pohybové rovnice (třeba Schrodingerovu vlnovou rovnici). Vlnová funkce je ŘEŠENÍM takové rovnice.

(Vím, zvědavost je mrcha nedočkavá, ale věř mi a jdi na to systematicky, jinak v tom budeš mít hokej, i když… dost možná ho budeš mít i když na to půjdeš tak jak se má [já ho mám VELKÝ] – to je prostě kvantový svět.) Každopádně se vyhneš takovým „záhadám“. :)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek