Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak vyuzit starsi pevne disky z vyrazenych PC sestav (RAID,JBOD)?

Ahoj,
chtel bych se zeptat na vas nazor ohledne vyuziti starsich pevnych disku - s postupnou renovaci pocitacu ve firme se kupuji sestavy, ktere maji disky vetsi, nez sestavy puvodni - data se povetsinou pretahnou na novy disk a starsi puvodni disk tak zustane povetsinou plonkovy.

Soucasna sbirka zahrnuje nekolik disku v kapacitach od 80 do 320 GB, SATA i PATA ruznych vyrobcu.

Je nejrozumnejsi cestou jejich vyuziti JBOD, tedy spojit je do jednoho logickeho disku? Pokud bych preferoval nejakou vice bezpecnejsi variantu - jak je to s kombinovanim disku ruznych velikosti a vyrobcu do nejakeho RAIDu?

Pokud jste nekdy resili podobny "problem", budu rad, kdyz se podelite o zkusenost.

Diky,
M.

Předmět Autor Datum
JBOD i RAID jsou užitečné pro firmy které chtějí provozovat bezpečný a spolehlivý systém. V domácím…
Kropf08 22.11.2010 22:30
Kropf08
Nejčastější RAIDy a jejich výhody a nevýhody: JBOD: "serializace" disků. Výhoda - kapacita rovná so…
touchwood 22.11.2010 22:39
touchwood
Ještě by měl být zmíněn RAID tuším 10 - stripe+mirroring. Kdesi jsem o tom četl; jen mi u tohoto uni…
Dale Cooper 22.11.2010 22:43
Dale Cooper
Výkon plus můžou exnout hned dva disky najednou a data pořád máš. Lepší hw řadiče můžou číst ze všec…
MM_tank 22.11.2010 23:28
MM_tank
jasně, těch kombinací je vícero, R01, R10, R50, R60, R100 apod. Nezmínil jsem je právě proto, že se…
touchwood 23.11.2010 06:49
touchwood
Yes. Asi jsem si neměl ušetřit ten řádek a dopsat to. Mělo to být takhle: /JBOD, které dokáže ze svo…
Kropf08 22.11.2010 23:04
Kropf08
JBOD tedy nijak nezvyšuje bezpečnost (právě naopak). JBOD zvyšuje pouze celkovou kapacitu. doplním…
MM_tank 22.11.2010 23:23
MM_tank
Když už do toho JBOD tak hezky šijeme, tak bych doplnil, že chod systému se často zpomalí, protože n…
Kropf08 22.11.2010 23:33
Kropf08
Jbod určitě ne. Osobně si myslím že dělat ze starých disků něco jako zálohovací server je blbost (ce…
MM_tank 22.11.2010 23:35
MM_tank
Jinak pokud by sis s tím chtěl mermomocí hrát tak "raid" řadič na IDE disky koupíš na aukru snad za…
MM_tank 22.11.2010 23:47
MM_tank
souhlas, smysl "domácích" RAIDů končí u 3 disků, vícedisková pole jsou výsadou profi řešení (ať už N…
touchwood 23.11.2010 06:51
touchwood
Bryjatro, diky za nazory a ozrejmeni. Rozdily mezi JBOD a RAIDy jsem rekneme chapal (teoreticky), za… poslední
Mrak 23.11.2010 07:24
Mrak

JBOD i RAID jsou užitečné pro firmy které chtějí provozovat bezpečný a spolehlivý systém. V domácím použití záleží na tom jak si ceníš svých dat. Jsou-li to fotky nebo MP3, tak na to stačí DVD. Pokud jde o zrychlení práce systému, není tak zázračné. Zvýší se spotřeba energie a zatížení zdroje. Ne všechno, co jsem někde levně získal není výhra v loterii. Na druhé straně hokus pokus, kdo nic nezkusí nic se nenaučí. Můžeš zkusit obojí, ale praktickou perspektivu nevidím velkou.

Nejčastější RAIDy a jejich výhody a nevýhody:

JBOD: "serializace" disků. Výhoda - kapacita rovná součtu disků, není třeba disky stejné kapacity. Nevýhoda: dvojnásobné riziko ztráty dat. Minimum: 2ks disků
RAID0: (stripe) disky nejsou seřazeny za sebou, ale prokládány ve stripech. výhoda: až dvojnásobná rychlost, kapacita rovná dvounásobku menšího z disků. Nevýhoda: dvojnásobné riziko ztráty dat. Minimum: 2ks disků
RAID1 (mirror): disky zařazeny "paralelně", informace duplikovány. Výhoda: redundantní uložení dat, vyšší bezpečnost. Nevýhody: nižší kapacita (rovna kapacitě menšího z disků), nižší rychlost než u "jednoduchého" disku (data je třeba ukládat 2x). Minimum: 2ks disků
RAID5: disky zařazeny jako u RAID0, přidán disk s paritou (dopočítává řadič, nebo CPU). Výhoda: kapacita 2n-1 (kde "n" je kapacita nejmenšího z disků), redundance dat. Nevýhoda: nižší rychlost (třeba dopočítávat paritu). Minimum: 3ks disků.
RAID6: totéž co R5, 2ks paritních disků.

JBOD tedy nijak nezvyšuje bezpečnost (právě naopak). JBOD zvyšuje pouze celkovou kapacitu.

Yes. Asi jsem si neměl ušetřit ten řádek a dopsat to. Mělo to být takhle: /JBOD, které dokáže ze svou rozdílných disků udělat jeden logický disk, jenž bude mít výslednou kapacitu rovnou součtu kapacit všech disků, které použijeme./

Jbod určitě ne. Osobně si myslím že dělat ze starých disků něco jako zálohovací server je blbost (cena nového disku 500gb je litr) raid řadič který obsouží potřebný (velký) počet disků bude stát řádově 6tisíc + ostatní hardware co k tomu potřebuješ. Nevím jak máte vyřešené zálohovaní a kde jsou data (jestli na stanicích nebo na serveru..)

Nejjednodušší by bylo přidat ty staré disky do nových PC jako záložní a nějakým programem na ně automaticky zálohovat data (využít i např. pravidelně bitovou kopii systému pokud už má pc win7). Pokud do pc nelze vlézt tak možná varianta koupit diskům boxy a zálohovat přes usb.

Jinak nový počítač do firmy (která nemá data na serveru) bez rovnou dvou disků v raidu (při dnešních cenách litr stojí disk a max. 500kč lepší deska) je podle mě sebevražda -ale vidím to v praxi stále:-D

Jinak pokud by sis s tím chtěl mermomocí hrát tak "raid" řadič na IDE disky koupíš na aukru snad za kilo. S ničím jiným než s raidem 1 bych se ale nezabýval, počet disků dva.

Sata "raid" kartu tam koupíš, opět nic jiného než raid 1 s dvěma nebo třemi :-)* disky nemá cenu.

Karty jsou softwarové, raid 5 by počítal procesor počítače,obnova po případné havárii trvá dlouho a při kleknutí řadiče máš data v pytli.

Pokud bys chtěl něco konkrétního kupovat můžu poskytnout info které mám a pro které karty jsou ovladače na win7-64.

* že Touchwoode :-)

edit: jinak Windows 7 umí udělat softwarový raid 0 i 1 se dvěmi disky (systémový je třetí),nevím jestli všechny verze. Ale přes prasárnu jménem dynamicky disk,cesta do pekel:-)

Bryjatro,
diky za nazory a ozrejmeni. Rozdily mezi JBOD a RAIDy jsem rekneme chapal (teoreticky), zajimalo mne hlavne to kombinovani ruznych typu HDD, coz jak vidim je asi preci jen trochu prasarna. Zalohovani mame reseno zvlast (automaticke - jak stanic, tak serveru). Spis jsem hledal smysluplne vyuziti v soucasnosti nevyuzitych disku, neco na zpusob jedineho docasneho uloziste dat.

Nakonec asi bude nejlepsi ta varianta dat je do ext. boxu (byt kdyz na to koukam, tak jeden box stoji skoro pul ceny disku) / pripadne pro onu kopii
OS ve W7, coz zatim neznam, a zni to zajimave.

2MM_tank: zatim jsem pri nakupech novych sestav disky do mirroru nedaval, nemam to sice vyzkousene, ale vzhledem k povaze nasi cinnosti - prace s obrazovymi daty (jednotky - desitky GB) - mam trochu obavy, aby zpomaleni nebylo za hranici unosnosti.

Diky, znacim jako vyresene.
M.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru