Avatar uživatele
AK

Jak využiju metrické vlastnosti (odchylky a vzdálenosti) v praxi?

Ahoj. V rámci studia na VŠ vytvářím prezentaci na téma odchylky a vzdálenosti. Pojmu to jak analyticky (analytická geometrie), tak synteticky (planimetrie, stereometrie).
Chci to probrat trochu zajímavěji a zařadit část s využitím tohoto aparátu v reálném životě. Mám třeba kus zdrojáku, kde se naprogramovává vrh a počítá odchylka. Mám nápad i na využití v astronomii jakožto odchylka oběžných drah planet, tam se to využívá ve více aspektech… Chtělo by to ale další nápady. Odpovědi typu architektura nebo chemie mi moc nepomůžou. Potřebuji něco konkrétního, kde se to opravdu mimooborově využívá. Něco jako motivace, že to opravdu má význam a není to úplně k ničemu pro lidi, co tu matematiku moc nemusí.

Poradíte mi?

Díky moc.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? CR chess2017 před 2348 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
aliendrone

Nevím přesě jestli to zapadá do toho co chceš, ale z první mě napadá – námořní navigace? Pohyb po loxodromě vs pohyb ortodromě (rychlost přepravy, úspora paliva atd.)
Nebo něco speciálnějšího jako deformace metriky vlivem gravitace? (gravitační čočky > detekce skrytých hmotných objektů aj.)

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mzm

Vzpomínám na jakési řešení pro fabriku, co montovala klimatizace. Dovnitř šly součástky, ven klimatizace. Na začátku součástky (jako stejné) měřili a podle tolerance třídili a vhodné kusy (osy jedné tolerance kolečka s dírkou té správné odpovídající tolerance) pak montovali do jednoho kusu. Výsledné zařízení pak bylo přesnější a spolehlivější.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek