Avatar uživatele
Petrjunecky

Jak vyřešit dým, který způsobuje bolení hlavy?

Ahoj,
už je to zhruba 2 roky, co se pod nás nastěhoval nový soused.(bydlíme zhruba 5 metrů výše než dům souseda) Když se nastěhoval, pouštěl šíleně nahlas techno a měl jsem chuť volat policii (nejsem senilní dědek, ale štvalo mě to). Od zimy topí bůh ví čím, v rodině se vysloužili přezdívku že topí tchýní, protože ten smrad je příšerný. Lehce černý, ale především když otevřu okno mezi listopadem až břenem, tak ho hned musím zavří, protože se lehce nadechnu toho smradu a už mě bolí mě a celou rodinu šíleně hlava. Na který uřad se obrátit s tímto? Máte někdo podobné zkušenosti? Díky.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? bolak, marci1 před 2606 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
marci1

Je potřeba pořídit například videonahrávku kouře z komína v délce ideálně alespoň půl hodiny (aby bylo zřejmé, že nejde pouze o roztápění), případně doplnit fotografiemi, dále zajistit svědectví sousedů apod. Podnět je možné podat u úřadu obce s rozšířenou působností. Úřad vyhodnotí podání a může provozovatele kotle nebo kamen písemně upozornit na povinnosti plynoucí ze zákona o ochraně ovzduší. Pokud dojde do jednoho roku k opakované stížnosti a úřad ji opět vyhodnotí jako důvodnou, tedy dojde k tzv. důvodnému podezření, může provést kontrolu na místě.
https://zpravy­.aktualne.cz/fi­nance/online-rozhovor-pavel-gadas-kontrola-kominu/r~15fc867­a96a011e6b5600025900fe­a04/?redirected=14890028­40

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ReHu

Můžeš zkusit dát podnět na hygienu.
Ti by mohli změřit vypouštěný dým – zápach.
Lepší by bylo doplnit svědectvím sousedů i videonahrávky.
Prostě co možná nejvíc důkazů.
Předtím bych se zkusila se sousedem domluvit.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
bolak

Zavolej na policii, že cítíš z bytu pod váma tlející tělo, když budeš volat často, tak s tím začnou něco dělat. A kdyby náhodou nedělali nic, a po čase přestali i jezdit, tak volej znova, ale tentokrát s tím že tam strašně hlasitě hraje hudba, často tam chodí různí mladí lidé, a dávají mu ve dveřích peníze..že sice nevíš co se tam děje, ale z okna je cítit marihuana.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Jako první podej podnět na obecní, případně městský úřad, odbor životního prostředí, příslušný vašemu regionu. Dobré by bylo, jak už psali mí předchůdci, pořídit důkaz alesponˇ ve formě fotografií, nebo lépe videa. Dnes možno pořídit i „nenápadně“ běžným smartphonem. Pokud by nereagoval, možno na vyšší instance. Ale dnes, vzhledem k přísným zákonům o životním prostředí a možnosti kontrol, reagují úřady poměrně rychle a spolehlivě. Otázka je ale potom, jak s tím sousedem nadále „vydržíš“. Možná by bylo dobré se spojit také s ostatními sousedy, kteří s ním mají případně stejný problém a zkusit to řešit, s jejich pomocí, „osobně“.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek