Avatar uživatele
Kepler

Jak vznikají konspirační teorie?

Já to fakt nevím, ale dovoluji si nabídnout svou vlastní:

Sorry, sire Arthure
aneb
jak vytvořit novou konspirační teorii

Jak je známo každému znalci sci-fi literatury, sir Arthur Charles Clarke byl jedním ze silné trojky zlatého věku sci-fi. Spoluprací s režisérem Stanley Kubrickem vznikla nejen slavná románová trilogie Vesmírné oddysey, ale i filmová díla.

Ústředním artefaktem je zde tzv. MAT, tedy Magnetická Anomálie Tycho. Velký předmět ve tvaru kvádru s poměrem stran 1:4:9, tedy v poměru druhých mocnin prvních tří číslic v desítkové soustavě, byl zjištěn nejdříve satelity na oběžné dráze Měsíce, posléze pak vykopán na povrch ve středu impaktního kráteru Tycho. Byl absolutně černý a jakmile se jej dotkly první paprsky Slunce, někam vyslal velmi silný signál a zprávu, že byl právě objeven inteligentní civilizací. Ve sluchátkách astronautů to bylo slyšet jako silný, disharmonický a bolestivý zvuk

Jenže málokdo ví, že byl objeven taky PAT, jen o 100 m vedle, tedy Paranoidní Anomálie Tycho. Nález byl přísně utajován. Lišil se jen tím, že byl absolutně bílý a ve sluchátkách se ozvala šílená melodie, ktero mnozí přirovnávali k Bugatti stepu Jaroslava Ježka. Zřejmě byla v onom zvuku zašifrována nějaká záhadná informace, která nutila nejbližší výzkumníky k naprosto šíleným akcím. Kopali kolegy do zadku a do kolen, zakládali odbory a politické strany, ba někteří přešli na vegeteriánskou stravu.

První, kdo se k těmto skutečnostem dostali, byli naši géniové: režisér Lubomír Beneš a výtvarník Vladimír Jiránek, kteří se to snažili světu sdělit prostřednictvím série Pat a Mat. Bohužel je nikdo nepochopil a já jsem zřejmě první.

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, zjentek, Zvědavý, independent, aliendrone před 2258 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
aliendrone

Tato hypotéza je mylná od základů. Sir Clarke své mistrovské dílo napsal díky náhlému neočekávanému vhledu do budoucnosti vlivem tachyochrononové fluktuace (ocitl se na Měsíci v roce 2247). To mu umožnilo sledovat práci lunarcheologů, kteří vykopali z pod povrchu záhadný předmět popsaných rozměrových poměrů. Dokonce na něm objevili nápis, resp. poslední 3 písmena: „-----MAT“!

Dnes již jsou samozřejmě příslušné informace odtajněny a tak se dobře ví, o co šlo. Celé to má na svědomí kosmický závod na Měsíc. Rusové předem poslali zásoby, aby jejich první kosmonaut mohl přežít (kvůli nedostatku času jeho loď byla schopná pouze cesty tam) a dočkat se další, nyní již návratové expedice. (Pro velký úspěch to měl být Gagarin2, Rusové se vždy drží toho, co se osvědčilo.)

Záhadné těleso je pozůstatek v socialistickém bloku prvního prototypu automatické pračky zn. TATRAMAT, která byla mezi zásobami, aby si měl Gagarin2 v čem prát trenýrky, láptě a onuce. Sovětský svaz musel požádat o pomoc svého tehdejšího spojence ČSSR, jelikož prozatím nezvládl komplikovanou pokročilou technologii výroby automatek, načež tehdejší generální tajemník KSČ promptně vyhověl a tak naše TatraMATka řízeně havarovala opodál kráteru Tycho.

Sir Clarke (jako každý Angličan) nic nepochopil, všechno popletl a zvrtal – koncovým písmenům MAT přisoudil úplně jiný význam a co z toho všechno vyvěštil jsme všichni četli. ;) :D :D

TAKHLE to bylo Keplere, žádný Pat a Mat. Už jen proto, že těm dvěma chybí Šach je jasné, že tvá hypotéza NENÍ dostatečně konzistentní. :D :D :D :D :D

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

Domnívám se, že konspirační teorie často vznikají na základě naprostých blábolů.

V posledních letech je jich mnohem víc, souvisí s rozvojem médií. Takovým méddiem je často TV Nova. Vlivem internetu se rozšíří k co největšímu okruhu uživatelů. Proč jim lidé věří?

Podobnou otázku jsem vložila, týkala se sice oaxů., ale ty často nemají daleko k těmto teoriím. .

https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/veri-mnozi-hoaxum-kvuli-tomu-ze-na-kazdem-sprochu-je-pravdy-trochu-a-proto-je-posilaji-dal-nebo-je-to-jinak

Někde jsem četla, že pro rozlišení faktů a vytvořené teorie je dobré použít Occamovu břitvu.

Occamova břitva
“Ta se dá interpretovat dvěma způsoby. První lze popsat takto:
Pokud pro nějaký jev existuje vícero vysvětlení, je lépe upřednostňovat to nejméně komplikované. Přesnější (užší) chápání Occamovy břitvy se týká částí jedné teorie:
Pokud nějaká část teorie není pro dosažení výsledků nezbytná, do teorie nepatří.”
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Occamova_b%C5%99it­va

O to,m jak vzniká konspirační teorie vypráví kniha Pražský hřbitov od Umberta Eca.
https://www.cbdb­.cz/recenze-15-prazsky-hrbitov--je-to-jeste-vubec-umberto-eco

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Zvědavý

Jeden pitomec řekne svoji myšlenku a ostatní pitomci se toho chytnou…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Veľakrát ani šíritelia konšpiračnej teórie netušia o jej utajenom konšpiratívnom zmysle.

„Kepler naozaj žije! Hovorí sa, že Kepler zomrel v roku 1630. Nie, on žije! Neustále sa vracia do vedomia ľudí, ako planéty okolo Slnka, ako vo svojom Sne v diele Somnium do žánru vedeckej fantastiky, sci fi. Kepler žije medzi nami! Len pozrite jeho príspevky nezdajú sa vám niekedy ako Snívanie sna?“ Je to pravda, alebo je to… fikcia?

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

Led: o tom nepochybuj, že žiju! Uhodila jsi hřebík (nebo ses?) na hlavičku. Už několikrát jsem zde uváděl, že jsem reinkarnát mistra Keplera. Ovlivnil jsem i samotného sira Arthura. On si to ale vysvětlil špatně (jak správně podotknul aliendrone) a odmítl uznat existenci PATu.

před 2258 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Aliendrone: mně nezvikláš! Mám to přímo od pánů Beneše a Jiránka! Bohužel si oba už vzali své tajemství do hrobu, takže ti to nemůžu dokázat. ☹

před 2258 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
aliendrone

Pche – to říkaly mé osmičky zubařovi také. Povíme si, až tě navštívím s kleštěmi na zuby. ;) :D :D

před 2258 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

Paráda. Mám taky jednu:

Jsem tady z důvodu velkýho třesku! Kde? to nepovim! ;)

před 2258 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek