Avatar uživatele
anonym

Jak vznikne sopka?

Souvisí to nějak s lávou v zemském jádru, která se přetlakem dere na povrch? Ovlivňuje to zemetřesení které poškodí zemské struktury a tím uvolní cestu lávě na povrch? Máme v ČR nějaké náběhy na sopky, či nám tu kdysi už nějaká sopka „vytekla“?

Zajímavá 0 před 2876 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Ano je to tak. Pokud se láva nějakou prasklinou, či posunem zemských desek uvolní a dostane na povrch vzniká sopka. Česká republika je z velké části na bývalých sopkách. Nejstarší sopka na našem území bývá uváděna sopka v místech Špilberka. Celé Brno je tedy v podstatě na sopce. Stejně tak naše hraniční hory, jsou zbytky vyhaslých sopek.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Ano, ale ta láva není ze zemského jádra, je blíže k povrchu. Přetlakem se láva uvolní v místech, kde je pevná zemská kůra nejslabší, nebo v místech kontinentálních zlomů. Zemská kůra má mocnost od 5 km do 70 km. Nejsilnější je na kontinentech pod pohořími, nejtenčí (5 až 10 km) pod oceány. Zemětřesení vzniká právě v místech těch zlomů (třeba San Andreas v Kalifornii), ale s výbuchy sopek nemusí mít souvislost. Naopak výbuchy sopek mohou být provázeny zemětřesením. V Čechách v dávné geologické minulosti sopky byly (České středohoří, Milešovka), ale v současné době už žádný výlev lávy nehrozí. Drobná zemětřesení jsou stále.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek