Předmět Autor Datum
Tak tohle nech raději celý na chlapovi :-)
Elon 28.01.2012 18:52
Elon
Mám zazděná dvířka na zdící maltu a žádný problém. Dvířka těsní, smrad nemá kam jít, a musí těsnit i…
kejki 28.01.2012 22:12
kejki
Předpokládám, že se jedná o klasický cihelný zděný komín. U vyvložkovaného komínu nebo u komínu ze s… poslední
Zerozero 29.01.2012 01:35
Zerozero

Předpokládám, že se jedná o klasický cihelný zděný komín. U vyvložkovaného komínu nebo u komínu ze speciálních komínových prvků by toto mělo být samozřejmostí už při stavbě.
Otvor pro dvířka vysekat, nebo upravit podle rozměru rámečku dvířek. V místech kde na rámečku jsou kotevní kousky pásovice (pravděpodobně, podle typu), vysekat ve zdivu malé kapsy, kam tyto kotevní prvky zapadnou. Celý otvor navlhčit. Potom místo které kryje rámeček z vnějšku i zevnitř omazat řídkou jemnou maltou, nebo třeba i lepidlem na obkladačky. Zatlačit rámeček na místo, tak aby se vtiskl do malty. Poklepat, aby dvířka sedla do roviny se zdí. Ze vnitřku zamazat maltou kapsy s kotvami a prostor omazat maltou do hladka.
Šamotový potěr by šel asi také použít, ale je li to nějaký správkový bude pro tento účel moc hrubý a dost špatně se s tím pracuje. (tedy klasický šamot. Kamnářský tmel v kartuši je něco jiného). Komín v dolní části je studený takže lze použít téměř cokoliv, třeba i sádru. Nějaká netěsnost by takto neměla nastat. I kdyby však nějaká drobná netěsnost byla, nebude na závadu. Nanejvíš tam bude komín přisávat trochu falešného vzduchu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru