Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak zahnat kočku

Předesílám, že jsem si nastudoval podobnou historii, ale přesto si dovolím dotaz rozvinout.

Máme kocoura. 1,5 roku stár. Kastrovaný před půl rokem. Bydlíme na vesnici, kde populace koček je přirozeně vysoká. Náš kocour si zvyknul, že pozdě včer vždycky dojde domů, rozvalí se do pelechu a spí až do rána. Poslední dobou ale máme v noci o zábavu postaráno, protože se k baráku stahují cizí kocouři a toho našeho provokují, takže stojí u zavřeného francouzského okna, náš Kotěnočkin z jedné a vesnický hajdalák z druhé, naježení, napružení, syčí, řvou, prskají... a vetřelci se nemají k odchodu, i když vejdu do místnosti a rozsvítím - musím začít otvírat dveře na terasu, aby se začali stahovat. Jejich drzost se stupňuje, včera se přesunuli ke kočičím dvířkům a boxovali do nich (náš zevnitř, cizí zvenku), umocňujíc svůj řev hlasitým klapáním dvířek tam a zpět.

Zkoušel jsem i našeho kocoura vypustit, ať si to s těmi hajdaláky vyříká sám. Vzhledem k tomu, že ti vesničtí řízci jsou dvakrát tak větší a dvakrát tak těžší, dopadne ten náš vždy jak sedlák u Chlumce a je nutno povolat tankovou divizi (já), která nakonec převáží fortunu na stranu dobra pomocí dupání, halekání a potlesku.

To vše se odehrává obvykle kolem druhé hodiny noční (nepochybně k velké radosti sousedů) a ze všeho nejvíc mě sere možnost, že se tím vším probudí můj půlroční syn. Proto hledám možnost, jak tomuto zamezit. Nejlepší by bylo, kdyby existovala nějaká nehlučná metoda, jak vyděsit a zahnat kočku i přes zavřené sklo. Nějaké velmi silné světlo? Stroboskop? Zemanův portrét... cokoliv... V krajním případě jsem odhodlán francouzské okno na noc zakrývat a doufat (možná bláhově), že zavřeným oknem se vzájemně neucítí a když vyřadíme i zrak, tak by mohl být klid.

Nějaké odpuzující látky asi nehrozí, náš kocur se pohybuje po stejném území, jako vetřelci. Pochopitelně hledám nějakou relativně humánní metodu - nevadí mi cizí kočky vyděsit tak, že se z mourovaté stane albín, ale nechci je mordovat.

Těším se na vaše nápady a děkuji předem.

Předmět Autor Datum
Hmm, ve dvě hodiny dopoledne, to se nedivím, že dupete a tleskáte. Sestra měla podobný problém - nep…
mirektatra 04.07.2013 06:50
mirektatra
Funguje to i na drbny, co se schází před mým barákem?
manas 04.07.2013 10:02
manas
Teoreticky ano, nicméně s ohledem na rozdílná množství biomasy (kočka x drbny) bych volil spíše alte…
Kachlík 04.07.2013 13:27
Kachlík
Tož Manas je hasič, tato metoda by byla pro něj maličkost. A mohl by to odůvodnit jako cvičení.
Prasak 04.07.2013 14:26
Prasak
Zemanův portrét To spíš ukaž portrét Karla, toho by se lek i nejodvážnější kocour... Zkus si na tý…
VojtaCZ 04.07.2013 14:06
VojtaCZ
Koček se blbě zbavuje. Bydlím na venkově a tam neustále slídí kočky, kde by našly domov s řádnou výž…
Filuta 04.07.2013 14:23
Filuta
nejlepsi pedigree pal je z kocek ktery zerou whiskas, takze zkus zmenit krmeni...
ms-fiala 04.07.2013 15:32
ms-fiala
i když je kastrovaný, tak v tom je ženská. a místního gigola kurevsky nasral. lásce neporučíš.
kmochna 04.07.2013 14:26
kmochna
a místního gigola kurevsky nasral. Takto mi bránici dlouho nikdo nepodebral :-D…
Prasak 04.07.2013 14:28
Prasak
Půl roku po kastraci je krátká doba. Ještě z něj nevyprchaly všechny hormony, proto ho ostatní kočky…
Zerozero 05.07.2013 01:46
Zerozero
U nadržených kocourů platí, že když to není kocour, je to kočka a dá se to použít jako kočka. I kast…
kejki 05.07.2013 15:03
kejki
Zdá se mi to (jakožto milovníkovi koček) neřešitelné přijatelnými způsoby. Kočky se mezi sebou snaží…
L-Core 05.07.2013 07:47
L-Core
Přišel k nám.. už budete mít klid
Zdehor 22.04.2015 20:26
Zdehor
No z Brna to šel k vám skoro dva roky. ]:)
Karel04 23.04.2015 11:50
Karel04
Meli jsme v baraku na Vysocine na pudicce nad chlivky jednu sezonu kunu. Všude hoven s peckama ze tř…
Al2 23.04.2015 08:03
Al2
Není nad to, se po ránu zasmát. Díky. Kočka je šelma, možná je hloupější než člověk (v něčem), ale n…
kejki 23.04.2015 11:45
kejki
Asi mas, Kejki, pravdu ... zkusim to o pristim vikendu vyzkoušet a pak sem písnu ... snad najdu dobr…
Al2 23.04.2015 21:07
Al2
Odchyt a predaj sem http://kutilska.poradna.net/q/view/105639-jak-umlc et-urvane-kohouty :-)
MM.. 23.04.2015 11:46
MM..
to by musel být bengálský kocour, aby si poradil s kohoutem.
kejki 23.04.2015 15:51
kejki
nikdy nevíš, co kočičce je. ale mm kunu bych si půjčil na psa.
kmochna 23.04.2015 16:03
kmochna
I jako starší kluk mám doma prak...a stačí spojit s podmíněným reflexem. Tedy: pískneš, jak to umíš… poslední
Sancha 24.04.2015 12:36
Sancha

Hmm, ve dvě hodiny dopoledne, to se nedivím, že dupete a tleskáte. Sestra měla podobný problém - neprozřetelně nakrmila cizí kočku a ta si začala dělat nároky na pravidelné sociální stravování. Poradil jsem sestře, aby v nestřeženém okamžiku, nejlépe pokud kočka nemá příliš volnou cestu k ústupu, kočku polila studenou vodou. Kočka fakt vodu nemusí a tak když pocítila vláhu zvící jednoho kbelíku vody, oběhla místnost stylem podlaha-stěna-strop-stěna-podlaha-dveře, zapnula pohon 4x4, forsáž a jako tmavá tečka mizela v dáli. Jestli ztratila orientační smysl, nebo už nemá hlad, nevím, ale ke krmelci se už nevrátila nevrátila.

Teoreticky ano, nicméně s ohledem na rozdílná množství biomasy (kočka x drbny) bych volil spíše alternativu ve formě požární proudnice (s dostatečně kapacitním přívodem tekutiny) a eventuálním zdůvodněním, že péče o zeleň je v těchto horkých dnech velmi důležitá. Ovšem riskuješ protiútok ve formě napadení za bránění v realizaci práva na informace, což je v našem "právním" státě zakotveno v Ústavě ČR, která vychází ze Základní listiny práv a svobod…:-D

Zemanův portrét

To spíš ukaž portrét Karla, toho by se lek i nejodvážnější kocour...

Zkus si na týden, dva vypůjčit psa (rodina, kamarádi, ...) a máš po problému. "Vetřelci" se zaleknou a už tam asi výckrat nepřijdou. ;-)Nám jednou přišel cizí kocour až do obýváku... :))

Koček se blbě zbavuje. Bydlím na venkově a tam neustále slídí kočky, kde by našly domov s řádnou výživou. Jeden kocourek neustále k nám lezl, ani pes mu nevadil (ten můj pitomec je i s kočkama na našem území hned kamarád). Několikrát jsem kocoura zlil, ale asi byl vodovzdorný. Prostě si mně vybral a už zůstal. Asi mu chutná Kitekat...

Na tlupy rvoucích se hulákajících kocourů a mrouskajících koček je však hadice nejlepší obrana. To je jak nalejt do ohně. V davu to začne prskat a s vřískáním a dupotem (pakže kočky jsou tiché) zdrhají do pryč. Párkrát je zlejt a jdou se rvát příště jinam.

Půl roku po kastraci je krátká doba. Ještě z něj nevyprchaly všechny hormony, proto ho ostatní kočky a kocouři cítí. Po delší době přestane být pro ostatní zajímavý, protože už ho pachově nevyhodnotí ani jako kočku, ani jako kocoura.
Zatím to chce vydržet.

Chudák kocourek... ještě že nás lidi nikdo nechová jako domácí mazlíčky..:-)

Zdá se mi to (jakožto milovníkovi koček) neřešitelné přijatelnými způsoby. Kočky se mezi sebou snaží vyřešit otázku dominance a málokterý chce být tím vzadu. Ten venku za sklem prostě nemá pocit, že férově zvítězil, dožaduje se i osobního kontaktu.
Jedině ta voda, ideálně když kočka neví, že jsi strůjcem kropení.

Tohle martýrium s cizími kočkami máme párkrát zažito. Záleží na tom, jak silní jedinci jsou momentální součástí domácí kmenové smečky. Kdysi dávno jsme měli starého ale ostrého kocoura a ten si poradil se vším, nikdo na dvůr se k nám neodvážil. Ani ho nijak nebavily kočky, dával přednost klidu a spaní v dětském kočárku venku ve stínu nebo doma na gauči. Kočičí dvířka nemáme, vrátné děláme osobně.

Máme slabost (jak tu píše někdo výše) nakrmit i cizí chudinku, když se u nás objeví, pár takových "čistě venkovních" koček se pak u nás zabydlelo (na pár dní, pár měsíců).

Jednou se k nám přidružil zhruba 3-letý potulný kocour a s tím naším ostrým Tomišem se kupodivu tolerovali. Nový přijal úlohu kocoura podřízeného. Jenže pak dcera přinesla dvě malá koťátka, kocourka a kočičku (dožla se u nás 12 let) a když jim bylo kolem 4 měsíců, začal je vyhánět ze dvora a bít. Najednou se nedal chytit, nedal se ze dvora zahnat (předtím k nám chodil jen občas, párkrát týdně). Tomu našemu starému to bylo jedno (jeho "děti" to nebyly). Koťata jsem museli na noc schovávat do chlívku, aby je ten mamlas nezahnal někam daleko a neztratila se. Vyřešilo se to naštěstí samo, najednou byl prostě pryč a už se neukázal.

Meli jsme v baraku na Vysocine na pudicce nad chlivky jednu sezonu kunu. Všude hoven s peckama ze třešní :-)

Mne to nevadilo, kuna nelovi v nejblizsim okoli sveho obyvaku, ale babi jezdila do zoo pro tygří hovna a trousila je po slame na pudicce, nemyslím si ale, že toto rozhodlo o jejim odstehovani.

faktem ale je, že kdyz nase dve kocky uvidely tu kunu, prohnuly se do tvaru velkeho pismene Omega, div si pater nezlomily a najezily se tak, že nebyly nepodobny dikobrazovi, sycely a prskaly jak papiňák pred vybuchem. Proste z ty kuny byly posrany strachy az za usima (psy pritom ignorujou).

Tak zkus na sklo prilipnout izolepou peknou A4ku s obrazkem pekne vzrostle kuny, koukajici pres sklo ven. Dej tam zevnitr jeste ale dva papiry, aby to Tvyj mazlik zevnitr nevidel, aby to neprosvitalo dovnitr. A zevnit dej malou lampicku a la noční iled orientacni svetylko s odberem nula cela prd wattů, ktera to prosviti tak akorát. Tvuj kocourek uvidi zevnitr jen bilou plochu, zvenku ale bude videt kuna... Vyzkoušej :-) ... pres den to muzes sundat ci zakryt zvenku, aby to nedesilo kocourka, kdyz se bude courat venku ... za par dni treba kocky uz v noci chodit nebudou (?)

Dej vědět, fungovat to nemusí ... ale může ;-)

I jako starší kluk mám doma prak...a stačí spojit s podmíněným reflexem.
Tedy: pískneš, jak to umíš a zkusíš se netrefit do sousedovic kočky.
Divný, neznámý zvuk zaručeně odežene cizí kočku. Pokud se náhodou trefíš, tož se mi zatím nestalo, tak je to účinnější.
Za pár dnů po písknutí letí vaše kočky na mňamku a cizí peláší pryč :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru