Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem BIOS do notebooku FUJITSU SIEMENS AMILO A7600

Koupil jsem starší notebook Fujitsu Siemens Amilo A7600 a je v něm asi 5 let starý BIOS, de facto bez jaké koliv možnosti nastavení, dokoupil jsem další RAM a aní v tomto BIOSu není stránka, kde bych se na ní mrknul a něco třeba u ní nastavil. Poradíte mi někdo kde a jak updatovat BIOS do tohoto typu?? Díky moc!! Martin

Předmět Autor Datum
u biosů phoenix, které používají tzv. značkoví výrobci, nejde nastavovat skoro nic - u kancelářských…
lední brtník 20.03.2009 16:13
lední brtník
To neni len vec Phoenixu (vseobecne surovy pheonix BIOS ma tiez nastaveni az moc), je to hlavne vec… poslední
MM.. 20.03.2009 17:02
MM..
Jen podotknu, že pokud jste počítal s tím, že u notebooku, zvláště staršího/klidně i novějšího, bude…
VN 20.03.2009 16:31
VN
Díky moc všem, myslel jsem si to :-(
Zazi 20.03.2009 16:52
Zazi

u biosů phoenix, které používají tzv. značkoví výrobci, nejde nastavovat skoro nic - u kancelářských a low end krámů je to záměr.
fujistu-siemens má pochopitelně i nějaký support, ale tunit bios notebooku je imho blbost.
(já vím, rychlejší paměť by se hodila, ale efekt není tak velký, a záměrem kancelářských velkododavatelů je prodávat hotové bezzásahové krámy, pokud možno bez nastavení. proto phoenix)

To neni len vec Phoenixu (vseobecne surovy pheonix BIOS ma tiez nastaveni az moc), je to hlavne vec vyrobcu toho kramu. Kazdy rozmyslajuci vyrobca notebooku schvalne vyhodi z BIOSu vsetky nastavenia ktore by mohli sposobit nefunkcnost alebo prehriat HW apod. Dovodov je viac a su uplne proste:
a) keby to po blbom nastaveni nenabootovalo (co je uplne bezne keby si sa babral s nastavenim RAM apod), ako by bezny user urobil na notebooku clear CMOS? Bezny clovek to ani nevie rozobrat (a vyrobca ani nechce aby to bezny clovek vedel rozobrat).
b) notebook nie je hardwarovo rozsiritelny. Takze nema vyznam tam mat nastavenie vyplyvajuce z PCI zbernic, nepouzitych PATA/SATA slotov, atd., ako u bezneho PC.
c) do notebooku sa neda dat vykonnejsi chladic apod, takze by nebol dobry napad davat nastavenie ktore by mohlo zvysit teplotu cohokolvek.

U znackovych desktop PC je len jeden dovod - vyrobca nechce aby sa user do toho vrtal (kvoli tomu ze znacka poskytuje uzivatelovi support, na rozdiel od garazvyrobcu), user si kupil uzavrety system ktory sa ma len zapnut a funguje. Vyrobca je happy (ziaden support), zakaznik je happy (nemusi nic riesit ani nastavovat).

Jen podotknu, že pokud jste počítal s tím, že u notebooku, zvláště staršího/klidně i novějšího, budete s nadšením měnit nastavení v BIOSu, budete zklamán. BIOS v notebooku se často nedá mnoho srovnat ani s chudší nabídkou BIOSu u PC. Pokud můžete nastavit "pouze" datum a čas, i po update, nebude to pravděpodobně nic výjimečného.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru