Avatar uživatele
jarzal

Jak zazimovat kari koření? Venku na zahradě, nebo musí dovnitř?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? johana 56 před 2761 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Nuk nuk

Kari koření bych moc nezazimovávala. Chladno a vlhko mu nedělá dobře. Ideální je, když jej dáte do kořenek – nejlépe skleněných s pevným uzávěrem a jako každé koření budete skladovat někde v suchu a temnu. Dobré je také jej včas spotřebovat. I kari postupem času ztratí chuť a vůni.

Vy jste si ale nejspíš spletl kari s kurkumou, že?

Kari je směs koření, která pochází z Východní Azie. Kari je mnoho druhů, prakticky každá země, ba každá etnická skupina v té oblasti má svou směs. U nás je asi nejznámější indické a thajské kari, ale v samotné Indii jich potkáte desítky různých.

Kurkuma je rostlina, jejíž sušený mletý kořen, respektive hlízy podobné zázvoru nebo kosatci, je základem právě většiny druhů kari. Pokud máte tuto rostlinu, je dobré ji na zimu dát do teplejšího prostředí, ideálně tedy do místnosti. Rostlina dobře snáší teploty nad 15°C, takže touto dobou už by měla být přemístěná.

Doplňuji: Johana 56 Vám ještě dala informace k rostlině zvané murraya. Ta se někdy nepřesně česky nazývá „kari koření“. To proto, že i ta se do kari směsí přidává, sama o sobě ale není kari.

Upravil/a: Nuk nuk

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Tu mletou směs koření kup co nejčerstvější a hned ji přesyp do lahve se zábrusem. Na jaře bude zase jako čerstvá.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dr.luha

Mám ho volně na záhonku několik let a zatím OK (220 m.n.m). Akorát mě ho jednou trochu poničilo cizí psisko, poněvadž se chtělo zřejmě trochu naparfémovat – asi nebylo nablízku čerstvé hov…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
johana 56

Nuk nuk

Děkuji za upzornění a tímto se omluvám za vložení zavádějící odpovědi.
Některé u nás pěstované obdoby ‚kari koření‘ mohou se zimní přikrývkou přezimovat až do –17°, je však vhodnější je v květináči přemístit do interiéru.

před 2761 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Nuk nuk

Ta Vaše odpověď byla ale v podstatě správná, týkala se rostliny, které se tak lidově říká. Tazatel příliš neupřesnil, na co se vlastně ptá. Jestli mu jde o murrayu nebo kurkumu není z jeho otázky jasné ani mně :) Proto jsem do své odpovědi doplnila odkaz na Vás.

před 2760 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
johana 56

Vše je v pořádku :)
Admin sice odpověď na chvíli vrátil, ale nakonec ji přece uznal jako zavádějící.

před 2755 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek